Siyaset Haber Girişi : 14 Mart 2015 14:13

Teröriste iş ve teşvik geliyor

Teröriste iş ve teşvik geliyor
Hükümet, "köye dönüş"ün ardından, "eve dönüş" için hazırlık yapıyor.
Erzurumajans-Terörün onlarca yıldır açtığı yaralar, çözüm süreciyle birlikte birer birer sarılıyor.

Güvenlik nedeniyle boşaltılan "köylere geri dönüş"ün sağlanmasının ardından gözler, dağa çıkanların "eve dönüş"üne odaklandı.

Akşam gazetesinden Hakkı Kurban'ın haberine göre devlet, tıpkı köylerini boşaltmak zorunda kalanlar gibi, dağdan inecek olanlar için de sosyal ve ekonomik programları hızla devreye sokacak. Terör sorunu nedeniyle Doğu ve Güneydoğu'daki 14 ilde, 62 bin 448 hanenin bulunduğu köy ve mezra boşaltılmıştı. 386 bin 360 kişi de, evlerini barklarını bırakarak çeşitli yerlere göçtü.

188 bin kişi köyüne geri döndü

Bölgede yaşanan terör olaylarının azaltılması ve çözüm sürecinin devreye sokulmasıyla birlikte, güvenliğin sağlandığı yerlere hızla geri dönüşler sağlandı. "Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi" sayesinde çeşitli sosyal ve ekonomik imkanlar sağlanan vatandaşlardan 188 bin 861'i köylerine geri döndü. 28 bin 384 hanede yeniden hayat başladı.

Yıllardır yürütülen "köye dönüş" projesinin ardından gözler bu kez "eve dönüş"e odaklandı. Silah bırakma aşamasına gelinen süreçte, dağdan inenlerin uyum ve rehabilitasyonu için hazırlık yapılıyor. Silahlarını gömerek dağdan ineceklere, sadece psikolojik değil, ekonomik destek de sağlanacak.

İş imkanı ve teşvik verilecek

Yeniden dağa çıkışın önünü kesmek için dağdan inenlere iş imkanları ve teşvikler öngörüldü. İçişleri'nden Aile ve Sosyal Politikalar'a, Çalışma ve Sosyal Güvenlik'ten Gençlik ve Spor'a kadar ilgili bakanlıkların devrede olduğu bu süreçte, valilikler, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler işbirliği yapacak.

181 bin kişiye tazminat

Sağlanan destekler dışında, terörden zarar görenlere de tazminat ödeniyor. İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, 2014 sonu itibarıyla 181 bin 127 kişiye tazminat ödendi. Halen, çok sayıda ilde komisyonlar çalışıyor. Başvuruların yoğun olduğu Hakkari, Mardin gibi illerde birden fazla komisyon kuruldu. Bugün itibarıyla 20 komisyon tespit yapıyor. 2014 sonuna kadar Zarar Tespit Komisyonlarına toplamda 364 bin 156 başvuru yapıldı. Bunlardan 339 bin 301'i sonuçlandırıldı. Başvurulardan 181 bin 127'si hakkında tazminat ödenmesine karar verildi. Toplamda ödenen rakam, 3 milyar 340 milyon TL'yi aştı. Başvurular için de süre 2015 sonuna kadar uzatıldı.

64 projeye 19 milyon lira ödenek aktarıldı

Devlet, geçen yıl valiliklerce teklif edilen 64 farklı proje için 19 milyon TL ödenek aktardı. Sadece köyüne dönenlere değil, şehirlerde kalarak buralara uyum sağlamaya çalışanlar için de programlar devreye sokuldu. (Akşam)
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.