Spor Haber Girişi : 01 Mayıs 2018 14:00

TKF değil, komisyon adaylığını kabul etti

TKF değil, komisyon adaylığını kabul etti
Türkiye Kayak Federasyonu (TKF) Yönetim Kurulu, 10 Mayıs’ta yapılacak 4’üncü Olağan Genel Kurulu için aday olan Doç. Dr. Fatih Kıyıcı’nın başvurusunu ‘komik bir gerekçe’ ile reddetmişti.
Erzurumajans-Türkiye Kayak Federasyonu (TKF) Yönetim Kurulu, 10 Mayıs’ta yapılacak 4’üncü Olağan Genel Kurulu için aday olan Doç. Dr. Fatih Kıyıcı’nın başvurusunu ‘komik bir gerekçe’ ile reddetmişti. Dün akşam saat 17.00’den sabah saat 03.00’e kadar yaşanan gelişmeler sonunda Spor Faaliyetleri Daire Başkanlığı Kıyıcı’nın adaylığını kabul etti. TKF Başkanı Yarar SGM’den, “Tahkime gideceğim” diye bağırarak çıktı.

İŞTE SAAT SAAT YAŞANANLAR

Saat 15.30

TKF’nin 10 Mayıs’ta yapılacak 4’üncü Olağan Genel Kurulu öncesinde Doç. Dr. Fatih Kıyıcı adaylık müracaatının son günü olan dün saat 15.30’da avukatı Alparslan Başlıca ile resmi adaylık başvurusunda bulundu. Tüm evraklarını teslim eden Kıyıcı ve avukatı Başlıca, federasyon önünde Spor Genel Müdürlüğü’ne götürmek üzere ‘üst yazıyı’ beklemeye başladı.

Saat 16.30

Kıyıcı’nın başvurusunu yapmasından hemen sonra TKF Yönetimi Erol Yarar Başkanlığında toplanırken, Avukat Başlıca, TKF Genel Sekreterliğine, “Üst yazıyı neden vermiyorsunuz? Bir saat sonra mesai bitecek” diye uyarıda bulundu. Her seferinde “Yönetim Kurulu toplantıda” cevabını alan Kıyıcı ve Başlıca, saat 16.30 itibariyle TKF yönetimine dilekçe yazarak, üst yazının verilmesini istedi.

Saat 16.45

Toplantıyı uzatan TKF yönetimi saatler 16.45’i gösterdiğinde skandal bir karara imza atmıştı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İstanbul Sebahattin Zaim Üniversitesi ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden daha önceden mütalaa aldıkları ileri sürülen TKF yönetimi, Yüksek Öğretim Kurumu’nun 2547 sayılı kanunu gerekçe göstererek, şu kararı aldı.

“Bir bağımsız spor federasyonu olan TKF’nin 2547 sayılı kanunun 38. Maddesinde yer alan ve öğretim üyelerinin görev alabileceği kurum ve kuruluşları kapsamına girmediği, bu nedenle hali hazırda bir yükseköğretim kurumunda tam zamanlı olarak görev alan bir öğretim üyesinin, TKF’nin anastatü gereği Ankara olması, başkan adayı olmasının 2547 sayılı kanun (tam gün yasası) sebebiyle mümkün olmadığından sunulan hukuki mütalaalarda dikkate alınarak Doç. Dr. Fatih Kıyıcı’nın Başkan adaylık başvurunun reddine oy birliği/çokluğu ile karar verilmiştir.

Saat 17.00

Yarar ve ekibinin bu komik kararının ardından Doç. Dr. Kıyıcı ve Avukat Başlıca, Başkan Erol Yarar ile görüştü. Yarar’ın, “Bu yönetim kurulu kararı” ifadesinden sonra karar metniyle birlikte Spor Genel Müdürlüğü’ne giden Doç. Dr. Kıyıcı ve Avukat Başlıca, yapılan işlemin hukuksuz olduğunu vurguladı. Adaylık müracaatının son günü olması nedeniyle toplantı halinde olan Spor Faaliyetleri Daire Başkanlığı komisyonu, o sırada Erol Yarar’ın başvuru dosyasını inceliyordu.

Saat 17.15… Yarar’ın direnişi başladı

Komisyon üyelerinin devreye girmesiyle TKF yönetimi telefonla arandı. Ayrıca o saat itibariyle SGM’de olan TKF Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Pehlivanlı’dan Doç. Dr. Fatih Kıyıcı’nın başvuru dosyasının getirilmesi istendi. Başkan Yarar ve Yönetim Kurulu Üyesi Pehlivanlı, “Biz Yönetim Kurulu kararı aldık. Başvurusu reddedildi. Dosyanın buraya gelmesine gerek yok” dedikleri iddia edildi.

Saat 18.00

Bunun üzerine Komisyon üyeleri, “Bu sizin işiniz değil. Siz sadece başvuruyu almakla mükellefsiniz. Dosyayı bize getirin” diye ısrarını sürdürdü. Yarar ve ekibi komisyonun uyarılarına rağmen Doç. Dr. Fatih Kıyıcı’nın başvuru dosyasını komisyona getirmemek için direniş gösterirken, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan olaydan haberdar edildi.

Saat 19.00

Geçen zaman içinde gerginliğin tavan yaptığı komisyonda Yarar ve ekibinin ‘usulsüz ve hukuksuz’ bir şekilde hareket ettiğini belirten Avukat Çağrı Arısoy, Kayak Federasyonu’nun tam gün yasasına atıfta bulunduğunu belirtti. Arısoy, şu açıklamayı yaptı. “Tam gün yasası olarak bilinen yasa sağlıkçı akademisyenleri ilgilendiren bir düzenlemedir. Ayrıca YÖK Kanununun 38’inci maddesi akademisyenlerin akademik kültür ve birikimlerinin dernek ve vakıflarda da kullanılabilmesini kolaylaştırmak düzenlenmiştir. Bu düzenleme akademisyenlerin dernek ve vakıf gibi kurumların yönetimlerin görev alabilmesi için yapılan bir düzenlemedir. Ne yazık ki Kayak Federasyonu bunu tam ters yorumlayarak bir akademisyenin aday olmasının önüne geçecek şekilde bu maddeyi kullanmıştır. Dolayısıyla adaylık başvurusunun engellenmesi YÖK kanununun 38’inci maddesine aykırıdır.”

Saat 20.00

Spor Faaliyetleri Daire Başkanlığı’nda kurulan komisyonda bekleme devam ederken, Doç. Dr. Kıyıcı, ısrarla başvuru dosyasının komisyona getirilmesini istiyordu. Erol Yarar ve yönetiminin ‘Kıyıcı’yı aday göstermeme’ girişimi karşısında komisyon üyeleri bile şaşkınlığını gizleyemedi. Üyelerin, “Bu sizin işiniz değil, dosyayı komisyona getirin biz inceleyelim. İtirazınız varsa Tahkime müracaat edersiniz” uyarılarını dikkate almayan Yarar ve ekibi saat 22.’ye kadar direnişini sürdürdü.

Saat 22.30

Zaman zaman şiddetli tartışmaların yaşandığı komisyonda Doç. Dr. Kıyıcı’nın dosyası komisyona ulaşmış oldu. Erol Yarar ve ekibinin yaptığı itirazlara rağmen komisyon üyeleri her iki başvuru dosyasını açarak evrakları tek tek inceledi ve delege imzalarını kontrol etmeye başladı.

Saat 02.00

İsimlerin adaylık müracaatında esas alınan delege imzaları arasında 15 mükerrer oy belirlenirken, bu imzaların iptalini sağlayan komisyon üyeleri, Erol Yarar’a 105, Doç. Dr. Kıyıcı’ya ise 118 imza verildiği belgeledi. Bu sırada Erol Yarar’ın şikâyeti üzerine Spor Genel Müdürlüğü’ne polis gelirken, komisyon üyeleri bile Yarar’ın bu davranışına anlam veremedi.

Saat 03.00 “Tahkime gideceğim” diye bağırdı

Spor Faaliyetleri Daire Başkanlığı Komisyonu Doç. Dr. Fatih Kıyıcı’nın adaylığı noktasında bir sorun olmadığını belirmesinden sonra Erol Yarar, sinirlerine hakim olamadı. Gece boyunca birçok siyasi isimle görüştüğü iddia edilen Yarar, saatler 03.00’ü gösterdiğinde “Tahkime gideceğim” diye bağırarak Spor Genel Müdürlüğü binasından ayrıldı.

“Böyle bir şey olamaz”

Gece boyunca yaşananların ardından Doç. Dr. Fatih Kıyıcı, “Böyle bir şey olamaz. TKF yönetiminin yaptıkları karşısında hepimiz şaşkınız. Bu sonuçta bir seçim ve akademisyen kimliğim aday olmama da hiçbir şekilde engel değil. Bugün birçok federasyonda benim gibi akademisyenler başkan ya da yönetim de görev alabiliyorlar. Bu noktadan sonra ben ve ekibim de gereken tüm hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz. Önemli olan bizim birlik ve beraberliğimiz. Biz bunu sağlamak istiyoruz ve sağlayacağız da” diye konuştu.

Onur SAĞSÖZ/Pusula
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.