Erzurum Haber Girişi : 18 Ekim 2012 11:30

Türkiye yerli tohumunu üretiyor

Türkiye yerli tohumunu üretiyor
Erzurum Kalkınma Vakfı’nı ziyaret eden Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü (DATAE) Müdürü Şerafettin Çakal, Türkiye’nin yerli ve kaliteli tohum üretiminde çok büyük yol kat ettiğini söyledi.
Erzurum Ajans-Erzurum Kalkınma Vakfı’nı ziyaret eden Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü (DATAE) Müdürü Şerafettin Çakal, Türkiye’nin yerli ve kaliteli tohum üretiminde çok büyük yol kat ettiğini söyledi. DATAE olarak iklim koşullarına uygun tohum yetiştirmede çok iyi sonuçlar aldıklarını ifade eden Çakal, 2020’li yıllarda Türkiye’nin dünyanın önde gelen tohum ihraç eden ülkeler arasına gireceğini ifade etti.
Şerafettin Çakal açıklamasını şöyle sürdürdü; “Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü bölge iklimine uygun tohum geliştirme çalışmalarına hızla devam ediyor. Biz DATAE olarak şimdiye kadar bölgesel iklim koşullarında kaliteli ve yüksek verimli ürün imkânı sunan 33 çeşit tohum geliştirdik, bu sayede birim alandan alınan ürün miktarını iki katına çıkarttık. Çalışmalarımız bunlarla da sınırlı kalmadı, geliştirmiş olduğumuz 33 çeşit tohumu Öncelikle Orta Asya Cumhuriyetleri olmak üzere, 66 ülkeye ihraç ediyoruz. Yakında Nene Hatun, Ayyıldız, Alparslan, Doğu 88 gibi Türkiye menşeli ürün isimlerini sıkça duyacağız. Bu Türkiye açısından bir devrimdir, şimdiye kadar sadece ithal ettik şimdi ihracata başladık hatta İsrail’e dahi tohum satar olduk.”
Çakal ayrıca, 2012 yılı itibari ile Türkiye’nin tarımsal alanda ihtiyaç duyduğu tohumun yüzde 50’sini geliştirilen bu tohumların karşıladığını da belirterek Doğu Anadolu Bölgesi’nde sertifikalı tohum üreten firmanın olmamasından yakındı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.