Ekonomi Haber Girişi : 30 Nisan 2013 14:11

Türkiye'de sermaye piyasaları

Türkiye'de sermaye piyasaları
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş tarafından Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi A2 amfisinde "Türkiye'de Sermaye Piyasaları" konulu bir söyleşi gerçekleştirildi.
Erçzurumajans-Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş tarafından Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi A2 amfisinde "Türkiye'de Sermaye Piyasaları" konulu bir söyleşi gerçekleştirildi.

Sermaye piyasalarının ekonomiye birçok faydası olduğunu anlatan Ertaş, "Tasarrufların artırılması temel kaynaktır. Bunun yanı sıra küçük tasarrufları bir araya getirip, büyük yatırımların finansmanına katkı sağlamak da ekonomiye katkılarını gösterir. " dedi.
Para basarak ekonomik krizi çözmenin mümkün olmadığını ifade eden Ertaş, "Dünya yüzde 3.6 büyürken ABD 10 yılda 1.7 büyüme gerçekleştirmiş ve dünya ortalamasının altında kalmıştır. ABD 5 yıldır ekonomik krizlerle uğraşsa da toparlama ümidi vermektedir. Euro bölgesi, son 10 yılda yüzde 1 büyürken son 2 yılda eksiye geçmiştir. Çin, Brezilya, Hindistan'da büyüme oranı yüzde 7'ler civarında. Para basarak ekonomik krizi çözmek mümkün değil, bu yöntem krizi sadece ileri yıllara taşır. Petrol fiyatları 2000'li yılların başında 25 dolar iken, şimdi ise 105 dolar civarında." diye konuştu.
Dr. Vahdettin Ertaş konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye milli gelirini son 10 yılda yaklaşık 3 kat artırdı. Kişi başına gelir 3 Bin dolardan 10.437 dolara ulaştı. Son 10 yıldaki gelişme olumlu bir gelişme. İthalat ve ihracatta da paralel gelişmeler görüyoruz. İşsizlikte yüzde 8 oranındayız. Yunanistan'da yüzde 25, Avrupa Birliği'nde yüzde 12, İspanya'da yüzde 27 oranında işsizlik mevcut. Türkiye'de kamu kendisini borçtan arındırıyor. Ama firmalar sermaye piyasalarını yeterince kullanamıyor. Faiz bir ülkeyi kemiren önemli bir hastalıktır. Cari dengenizin bütçe dengenizin sağlıklı olması lazım aksi takdirde kredi verenler size düşük faizli para vermiyor. Son 10 yılda bu konuda olumluyuz."

İktisadi ve İdari Bilimler Dekanı Prof. Dr. Mehmet Suphi Orhan söyleşi sonunda Dr. Vahdettin Ertaş'a Oltu taşı teşbihi ile Ertaş'ın fakülteye başlarken ve ayrılırken çektirdiği fotoğrafları hediye etti.

Söyleşiye, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.