Kültür-Sanat Haber Girişi : 17 Aralık 2011 21:53

Türkü Paşa`nın ardından

Türkü Paşa`nın ardından
Erzurum`un `Türkü Paşası` TRT Erzurum Radyosu Türk Halk Müziği sanatçılarından 78 yaşındaki Raci Alkır son yolculuğuna uğurlandı. Alkır`ın ardından bir çok kuruluş taziye mesajı yayınladı. İşte o mesajlar...

 

ERVAK Erdal Güzel

“Erzurum kültürünün yaşayan efsanesi, türkülerimizin paşası Raci Alkır’ı kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz. Erzurum türkülerini kendisine özgü üslubu ile yorumlayan gönül sesimiz, paşamız Raci Alkır, yeri kolay doldurulamayacak büyük bir sanatçımızdı. Erzurum kültürüne büyük hizmetleri geçmiş olan Raci Alkır’a Allah’tan rahmet diliyoruz.Tüm Erzurumluların başı sağ olsun. Onun okuduğu türküler Anadolu’nun zirvesinden yankılanmaya devam edecek. Raci Alkır ismi, dadaşların temiz vicdanlarında sonsuza dek yaşayacaktır”

GÜNEŞ VAKFI Prof.Dr. Alparslan Ceylan

‘Özgün yorumları, üslubu ve eserleriyle Üstad Alkır bu yüce milletin seslerinden olan mümtaz bir sanatçı; Erzurum beşeri sermayesinin nadide bir temsilcisiydi. Dadaş kelimelerinin tarif ettiği manada, bir değerdi. Üstad Alkır’a rahmet niyaz ediyor, ailesi, yakınları ve sanat camiasına başsağlığı diliyoruz. Bütün Erzurum’un Başı Sağ Olsun.”

ENER Vahdet Nafiz Aksu

“Raci Alkır’ın vefatı, bir kaç açıdan Erzurum’un sanat hayatı için telafisi kolay olmayacak bir kayıptır. Rahmetli, üstün sanat yeteneği ve hayat tarzı ile örnek bir sanatçı idi. Güçlü bir sesti. Dadaşlığın tüm üstün meziyetlerini hayatı boyunca şerefle taşıyan bir memleket evladı idi. Bu yönüyle bir nevi Erzurum`un `aile sanatçısı` hüviyetini kazanmıştı.

 
Halk, bu onuru kendisine vermiş, sanatının ulaştığı her hane onu kendi evladı gibi mahrem ve güvenilir kabul etmişti...`Baci ben Raci` güvenini topluma verebilmek, bir sanatçı için sanatı kadar mühim bir şahsiyet özelliğidir. Ödüllerin en anlamlısı ve en büyüğüdür. Hem sanat icrası açısından hem de `üstün sanatçı kişiliği oluşturmak` mahareti bakımından, genç sanatçıların Raci Alkır`dan alması gereken çok dersler olduğu inancındayız. Bu duygularla, merhuma Cenab-ı Allah`tan rahmet, ailesi müzik camiasına başsağlığı diliyoruz.”

DOSİAD İbrahim Aydemir

“Değerli büyüğümüzü tarif ederken, onun sesi, ahengi ve duruşuyla bir Erzurum olduğunu vurgulamayı borç bilirim. Hayatı, düşünceleri ile O Erzurum’un özü, Erzurum’un sesiydi. Onun sesinde Tivnikli Kamil Efendiden Hazık’a, Kadı Darir’den Nefi’ye, İrşadi’den Emrah’a, Yunus’tan Alvarlı Efe Hazretlerine kadar Erzurum’un tarihi, gizemi, milli ve manevi şifresi gizliydi adeta. Türk Halk Müziğinde bir Dadaş sesiydi.. Palandöken gibi yüksek, Tabyalar kadar vakur Dadaş üslubu sızardı onun sesinden. Bir Bar ekibi gibi el ele yürek yüreğe sıralanmış Erzurum’un bar başıydı O..Yüreğimiz yanık, gözümüz yaşlıdır. “

AK Parti Erzurum Milletvekili Adnan Yılmaz

“4 nesil Erzurumlu onun gazelleri, tatyanları, meyanlarını dinleyerek büyüdü. Hepimizin üzerinde dadaşlığın ruhunu ifade etmesi bakımından büyük emeği vardır. Acımız büyüktür. Ailesi, yakınları ve sevenlerine, Erzurum’a, Türk Halk Edebiyatı ve Türk Halk Müziği camiasına, yıllarca mesai verdiği TRT’ye başsağlığı diliyor, Alkır’a rahmet niyaz ediyorum.“

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.