İlçeler Haber Girişi : 14 Ekim 2013 14:30

Uzundere'de bisiklet turu

Uzundere'de bisiklet turu
Uzundere Uluslararası Bisikletli Yaşam Çalıştayı ve Bisiklet Turu ile Kurban Bayramına Merhaba Dedi...
Erzurumajans-Uzundere Köylere Hizmet Götürme Birliği, Uzundere Belediyesi, Çağlayan Bilim Kültür ve Sanat Derneği ile Uzundere Kadın Emeğini Değerlendirme Derneği (UZKADER) işbirliğinde düzenlenen etkinlik programı Avrupa Hareketlilik Haftası olarak bilinen "Now We Move (Şimdi Hareket Ediyoruz)" kapsamında Türkiye'deki ilk ve tek etkinlik olarak dikkat çekti. Erzurum ve Uzundere kurban bayramına yurt içi ve yurt dışından çok sayıda uzmana ve konuğa ev sahipliği yaparak girmiş oldu. Alanında uzman yerli ve yabancı konuklar bisikletli yaşam konusunda tecrübelerini paylaştılar ve Çoruh vadisini Gürcistan ile bağlayacak Eurovelo rotasının temelleri atılmaya başlandı.

Çalıştay ve bisiklet turu TRA1/13/KÖA 01/028 referans nolu, "Yıkıklar Doğal Çevre Koruma ve Çoruh Vadisinin EuroVelo Avrupa Bisiklet Rotaları Ağına Katılım Sürecinin Desteklenmesi" Projesi kapsamında Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA)'nın finansal desteği ile gerçekleştirildi.

Programa ev sahipliği yapan Uzundere Kaymakamı M. Levent Kepçeli ve Uzundere Belediye Başkanı Halis ÖZSOY ortak değerlendirmelerinde "Çoruh Vadisinde Bisikletli Yaşam Çalıştayı ve Bisiklet Turu"nun ECF Avrupa Bisiklet Federasyonu, ISCA Uluslararası Kültür ve Spor Derneği ve EuroSport Medya desteği ile hareketli yaşamı simgeleyen "NoWeMove" ismi ile Özel Yıl Etkinlikleri Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında geliştirilmesinin ve 6 ekim 2013 tarihinde Bakanlar Kurulunca Uzundere'nin Turizm Merkezi ilan edilmesinin hemen ardından uygulanmasının da son derece önemli olduğuna dikkat çektiler. Kamu ve yerel yönetimin temsilcileri bu süreçte özellikle Erzurum Valiliği, Atatürk Üniversitesi, Erzurum İl Özel İdaresi ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA)'nın yanlarında olmasından büyük bir mutluluk duyduklarını dile getirdiler.

Proje danışmanı Prof. Dr. Faris KARAHAN ise, Bisikletli Yaşam Çalıştayı ve Bisiklet turunun Çoruh vadisinin Eurovelo ağına dahil edilme sürecince Avrupa ölçeğinde ilgi çekmesi ve gelecek dönemlerde Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Avrupa Birliği fonlarından yeni kaynakların Çoruh vadisi ile ilgili olarak kullanılması şansı vereceği değerlendirmesini yaparken, Turizm Merkezi ilan edilen Uzundere için

doğa tabanlı turizm aktivitelerinin yaygınlaştırılmasında da bu tür etkinliklerin lokomotif görevi üstlenebileceğini değerlendirdi. Karahan, bölgede 10 yıldan daha uzun bir süreden beri T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)'nin sürdürdüğü Doğu Anadolu Turizmi Geliştirme Projesi (DATUR) ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından uygulanan program ve projelerin meyvelerinin toplanmaya başlandığını dile getirdi.

Çalıştay programı kapsamında ülkemizden, Romanya, Ukrayna, Avusturya ve Hollanda'dan bisiklet uzmanları bildiri sundular ve bölgede bisikletli yaşamın gelişmesine yönelik faaliyet ve projelerin yaygınlaşmasına katkı sağlanmış oldu. programa Hollanda'dan katılan Marlous Wijffels Patagonya, Arjantin'de bisiklet yolları, Dmytro Aleksandrov Kiev Bisiklet Derneği'nin Ukrayna'da Eurovelo rotalaırnın geliştirilmesine üstlendikleri rolleri, Mircea Crisba?anu Romanya'da yaşanan bisiklet tutkusunu ve Julia Zientek ise Avusturya'da bisiklet kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik maliyet etkin yaklaşımları katılımcılarla paylaştılar.

Programa İzmir Bisiklet Derneği adına Pınar Canlı Pinzuti, Edirne Doğa Sporları Kulübü Derneği (EDOSK) adına Ali Kanar, Karadeniz Ereğli Bisikletsevenler Derneği adına Emel Çalkam, Malatya Bisiklet ve Doğa Sporları Kulübü Derneği adına Mustafa Ekici, Yeşil Pedal Bisiklet Derneği adına Yalçın Ataylar, Az Bilinen Antik Kentler Bisiklet Turu Organizatörü Olcay Ormankıran, Marmaris Bisiklet Derneği adına Tolga Gök, Pedalla Bisiklet adına Serkan Tasdelen, ENVERÇEVKO ve Eurovelo Türkiye Ulusal Koordinatörlüğü adına proje danışmanlarından Feridun Ekmekçi ile Adnan Cangir, Mugla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Hakan Kayışlıgil, Doğu Anadolu Doğa Sporları İhtisas Kulübü Derneği (DADAK) adına Mustafa Tekin, Uzundere Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği adına Musa Han ve Mümin Gökhan Şenocak, Erzurum Dağ Bisikleti Grubu adına Mücahit Topdaş, Uzundere Kadın Emeğini Değerlendirme Derneği (UZKADER) adına Firdevs Kurt ve Çağlayan Bilim Kültür ve Sanat Derneği adına Hasan Ali Kayabaşı katılarak bisikletli yaşam ve turizm konularında görüşlerini paylaştılar. Program boyunca Fatih Aktaş ve Volkan Atar profesyonel fotoğraf çekimi desteğinde bulundular.

Kurban bayramı öncesinde trafik yoğunluğu dikkate alınarak Uzundere İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Devlet Hastanesi güvenlik ve

sağlık tedbirlerini en üst düzeyde tutarak zorlu etaplara sahip bisiklet turunda herşeyin yolunda gitmesini sağladılar.

Bisiklet Turunun Startını Özcan Atamert verdi.

Mustafa Kemal Atatürk'un yaveri Daniş Karabelen'in kızı ve TRT Erzurum Radyosu'nun ilk spikeri Özcan Atamert Çoruh Vadisinde Bisikletli Yaşam Turu'nu eşarbını sallayarak Uzundere'den Sapaca Köyüne ve sonrasında Tortum Gölü, İskele (Uzunburun Yarımadası) ve Tortum Şelalesi'ne doğru başlattı.

13 Ekim Pazar günü gerçekleşen bisiklet turunda Uluslararası Doğu Anadolu Gençlik Festivali (DAPGenç)'nin gerçekleştirildiği Engüzek kapı ile Yıkıklar arasında bisiklet turu düzenlenerek Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından hazırlanan İnovasyona Dayalı Turizm Stratejisi ve Eylem Planı (2012-2023) kapsamında öne çıkan jeolojik formasyonlar, ekoköy olarak geliştirilmesi düşünülen Sapaca köyü, mimari miras açısından Öşki manastırı ve koridor boyunca Tortum gölü, Tortum şelalesi ve Yedigöller (Yıkıklar) ın ziyaretçiler tarafından pedal basılarak görülmesi sağlandı.

Koordinatörlüğü Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ergün YILDIZ'ın yaptığı projeye Çağlayan Bilim Kültür ve sanat Derneği, Uzundere Kadın Emeğini Değerlendirme Derneği (UZKADER), Muğla Enerji Verimliliği ve Çevre Koruma Derneği (ENVERÇEVKO), Doğu Anadolu Doğa Sporları İhtisas Kulübü (DADAK), Erzurum Dağ Bisikleti Grubu ve UDOSK destek veriyor.

Uzundere Turizm Merkezi Kuzeydoğu Anadolu'nun Parlayan Yıldızı

Çalıştay ve bisiklet turu programı sonrasında bir değerlendirme oturumu yapan Uzundere Kaymakamı M. Levent Kepçeli, Uzundere Belediye Başkanı M. Halis Özsoy, proje danışmanları ile yerli-yabancı uzmanlar turizm merkezi ilanının ardından Uzundere ve Çoruh vadisi emin adımlarla kamu, yerel yönetim, üniversite ve sivil toplum işbirliğinde doğa, macera, su sporları temelli turistik aktivitelerle Erzurum'un parlayan yıldızı olmaya devam edecek değerlendirmesinde bulundular.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.