Erzurum Haber Girişi : 07 Haziran 2013 00:23

VARYAP korunuyor Erzurum kaybediyor

VARYAP korunuyor Erzurum kaybediyor
Sağlık kampüsünün yapımını üstlenen VARYAP'ın teminatını korumak için 165 işçiyle yaptığı uyanıklık, Erzurum'a kaybettiriyor.
Erzurumajans-Sağlık kampüsünün yapımını üstlenen VARYAP'ın teminatını korumak için 165 işçiyle yaptığı uyanıklığa ve dolayısıyla Erzurum'un kaybetmesine göz yumuluyor.

İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu'nun sağlık kampüsündeki çalışmaların 165 işçiyle devam ettiği yönündeki raporu tepki çekerken, olayın perde arkası da aralandı. İnşaatın tamamen durması halinde 12 milyon liralık teminatı tamamen yanacak olan VARYAP'ın kanundaki boşluklardan faydalanarak, az sayıdaki personelle "iş yürüyor" imajı verdiği ortaya çıktı. İnşaatın kontrolörlüğünü yürüten ilgili kamu kurumunun VARYAP'ın bu uyanıklığını izlemekle yetinmesi tepki çekerken, İl Genel Sekreteri Ednan Yazıcı ise önümüzdeki hafta konuya nokta konulacağını açıkladı.

Firmanın teminatını düşünerek değil, doğru kararı verebilmek için mücadele ettiklerini savunan Ednan Yazıcı, "Biz de Danıştay'ın kararının neye tekabül ettiğini öğrenebilmek adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na KİK'e, Sağlık Bakanlığı'na ve İçişleri Bakanlığı'na yazı yazdık. Şu anda 3 yerden cevap geldi. İçişleri Bakanlığı'nın yazısını bekliyoruz.  Dolayısıyla biz işi durdurmuş değiliz. Firma da çalışıyor, az personelle, olması gerektiği gibi değil. Tamamen durdurmuş olsa uyarı, noter ihtarı ve işin iptali ile teminatın yanmasına kadar varacak bir süreç yaşanır" dedi.

ARAŞTIRDIK, GERÇEK ORTAYA ÇIKTI

Çevre ve Sağlık Komisyonu'nun "Sağlık kampüsünde 165 kişi çalışıyor. Sorun Almanya'dan sipariş edilen izolatörlerin imalatının uzun sürmesinden kaynaklanıyor" şeklindeki raporu gündeme bomba gibi düştü.

Palandöken
, raporun perde arkasını araştırdı ve çarpıcı bir gerçeğe ulaştı. Uzun yıllardır kamuyla iş yapan ve kanunlardaki boşlukları çok iyi bilen VARYAP'ın, az sayıdaki işçiyi şantiye sahasında tutmasının arkasında "teminatı koruma taktiği" yattığı belirlendi. İşin bu yönünü İl Genel Sekreteri Ednan Yazıcı da doğruladı. Yazıcı, "Biz işi durdurmuş değiliz. Firma da çalışıyor, az personelle, olması gerektiği gibi değil. Tamamen durdurmuş olsa uyarı, noter ihtarı ve işin iptali ile teminatın yanmasına kadar varabilecek bir süreç yaşanır" sözleriyle, VARYAP'ın uyanıklığını ortaya koydu.

VARYAP KORUNUYOR, ERZURUM KAYBEDİYOR

Ancak VARYAP'ın kazançlı çıktığı bu durumda, kaybeden ise Erzurum oluyor. Zira, inşaat sezonu başlamasına rağmen sağlık kampüsünde bir arpa boyu yol katedilmiş değil. İnşaatın kontrolörlüğünü yapan ilgili kamu kurumunun da şu ana kadar VARYAP'tan yana tavır takınmış ve firmanın az sayıdaki personelle yaptığı "uyanıklığı" açık bir şekilde 'idare' ederek, firmayı koruyup, Erzurum'a büyük bir darbe vuruyor.
İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu'nun bir gerçeği ortaya çıkaran raporunun ardından Palandöken ekibi, İl Genel Sekreteri Ednan Yazıcı'yla son durumu görüştü. Sürecin uzamasına yönelik tepkilere, "Vereceğimiz karar yanlış olursa bunun hukuki sonucu çok ağır olabilir" diye cevap veren Yazıcı, başından bugüne kadar yaşananları şöyle anlattı:

YAZICI, SÜRECİ ANLATTI


''Öncelikle hastanenin inşaatını durdurmuş değiliz. İnşaatın kontrolörlük hizmeti de Sağlık Bakanlığı'nda.  Sadece olay, ortaklardan küçük ortağın (Uzunlar) yasaklı duruma düşmesi. Bizim işle ilgili değil. İçişleri Bakanlığı'nın firmayla ilgili yasaklı kararı var. Firmanın müracaatı üzerine İdari Mahkemesi bu yasağı kaldırıyor. Biz ihaleyi yaparken de sözleşmeyi imzalarken de firma yasaklı değildi. Faaliyete başladığında Danıştay, aralık ayı içerisinde İdare Mahkemesi'nin kararını iptal etti ve dolayısıyla firma yeniden yasaklı konuma geldi. Kamu İhale Kurumu (KİK) yasaklama kararını Nisan ayında başlattı. Büyük ortak da (VARYAP) Nisan ayında müracaatta bulunarak, ortağının yasaklı duruma düştüğünü, ihalenin iptal edilip, teminatının da iade edilmesini istedi.

"SADECE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN GÖRÜŞÜ KALDI"


Biz de bu müracaat üzerine Danıştay'ın iptal kararının neye tekabül ettiğini öğrenebilmek adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na KİK'e, Sağlık Bakanlığı'na ve İçişleri Bakanlığı'na yazı yazdık. Şu anda 3 yerden cevap geldi. İçişleri Bakanlığı'nın yazısını bekliyoruz.

Cevaplar şöyle, KİK net bir cevap vermemiş.KİK,  "İlgili kararlarımızın incelenmesi ve kendi içişleyişinizle karar verin" derken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da, "Hukuki konuda yorum yapmamız mümkün değil. Teknik konularda bilgi verebiliriz" cevabı verdi. Sağlık Bakanlığı'nın cevabı var, ne yapılması gerektiğini söylüyor ancak bunu açıklamam doğru olmaz. . . ''

"FİRMA İŞİ TAMAMEN DURDURSA,O PARA GERİ GİDER"

Genel Sekreter Yazıcı, işi durdurmadıklarını belirterek, ''Firma da çalışıyor, az personelle, olması gerektiği gibi değil... Tamamen  işi durdurmuş olsa uyarı, noter ihtarı ve işin iptali ile teminatın yanmasına kadar varacak bir  süreç yaşanır. Firma, 'ortağım yasaklı duruma düştü, benim elimdeki bir şey değil, teminatımızın yanmaması gerekir' diyor. Ancak bu yorum gerektiren bir konu. Çok yakında karar vereceğiz. Sayın valimiz ile görüşüp, önümüzdeki hafta meseleye noktayı koyacağız. Vereceğimiz karar yanlış olursa bunun hukuki sonucu çok ağır olabilir. VARYAP ile devam etme gibi bir şey gündemimizde yok, öyle bir talep de yok... '' dedi.

"İHALE İPTAL OLURSA, PARA GERİ GİDER"

''Vereceğimiz kararın ne olacağını bilemiyorum'' diyen İl Genel Sekreteri Ednan Yılmaz, ''Ancak ihalenin iptali yönünde bir karar verirsek, bu işle ilgili hesabımızda bulunan para Sağlık Bakanlığı'na geri gider. Çünkü İl Özel İdaresi olarak kapanma sürecinde olduğumuz için yeni bir ihale yapmamız söz konusu olmayacağı için hastaneyle ilgili ihaleyi Sağlık Bakanlığı kendisi yapacak. İhale iptal edilmese de, yıl sonu itibariyle, harcanamayan parayı geri göndermek durumundayız. Yani paranın geri gidecek olması sorun teşkil etmez. Kanuni bir süreç bu çünkü.'' diye konuşarak olayı özetledi. (Kaynak: Palandöken Gazetesi)
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • osman UÇAN 01 Ocak 1970 02:00

    demişim yine diyorum memleketin sahibi yok sözde erzurumlu bize lazım deil özde erzurumluı lazım şu anda durdurulmuş olan sağlık kampüsü erzurumun 100 de 70 ekonomisinin canlanması demek yüzlerce işsize ekmek kapısı demek şehrin ileri gelen brokratları derneklerin başkanları kamu müdürleri şehrin ileri gelen eşrafları bu kelimeleri yabana atmayın birlik olalım erzurum için çalışalım