Bölge Haber Girişi : 25 Nisan 2011 03:53

Yakutiye değerlerine sahip çıkıyor!..

Yakutiye değerlerine sahip çıkıyor!..
Yakutiye Belediyesi tarafından Dumlu mahallesi girişinde Karasu kenarında yapımı planlanan parka Erzurum'un kadri, kıymeti bilinmemiş önemli evlatlarından birinin; Nafiz Kotan'ın ismi verildi.

Erzurum Ajans-Yakutiye Belediyesi tarafından Dumlu mahallesi girişinde Karasu kenarında yapımı planlanan parka Erzurum'un kadri, kıymeti bilinmemiş önemli evlatlarından birinin; Nafiz Kotan'ın ismi verildi. Yapımına yakında başlanacak Karasu kenarındaki 7 dönümlük park ve mesire alanına Nafiz Kotan isminin verilmesinin Erzurum değerlerine saygıdan geldiğini belirten Ali Korkut, "Erzurum, önemli insanlar yetiştirmiştir. Bu insanlar millet hayatında önemli etkiler, derin izler bırakmışlardır. Yetiştirdiğimiz değerlerin adını yaşatmak bizler için bir vefa ve boyun borcudur" dedi.  

Yakutiye Belediyesi'nin altyapı çalışmalarını tamamladığı ve yakında yapımına başlanacak olan Dumlu yolu üzerindeki park, geçmişe saygı ve Erzurum değerlerinden birinin de adını yaşatacak. Belediye Başkanı Ali Korkut, Dumlu yolu üzeri Karasu kenarında yapımı planlanan 7 bin 242 metrekarelik parkın çevresel güzellik ile birlikte halkın yaz aylarında mesire ve piknik ihtiyacını da karşılayacağını söyledi. Korkut, Nafiz Kotan ismini verdikleri Parkın, dere kenarında olacağını ifade etti. Korkut, "Karasu kenarına yapılacak olan parkta ladin, süs elması, top akasya gibi ağaçların yan sıra altın çanağı, inci çalısı, süs kızılcığı gibi çalılarda kullanılacaktır. Parkımızda otopark alanının yanı sıra, gazebo, kameriye gibi oturma ünitelerine de yer verilmiştir. Şehrin gürültüsünden uzak ve ailelere hitap edecek şekilde rekreasyon alanı (mesire alanı) olarak kullanılabilecek özellikle planlanan parkımızın önemli bir ihtiyacı karşılayacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Erzurum değerlerini yaşatmalıyız

Ali Korkut, parka Nafiz Kotan ismini verdiklerini belirterek "Erzurum geçmişten günümüze önemli şahsiyetler yetiştirmiştir. Bunların bir çoğunun farkında dahi değiliz. Bunda elbette bizlerinde kusuru var. Biz bu eksiği gidermek için 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Mücadelesine büyük katkılar sağlamış, Ordumuza uçak bağışlamış büyük bir Erzurumluya, Çılgın bir Dadaş'a vefamızı göstermek adına Dumlu'daki parkımıza onun ismini verdik. Elbette bu millet ve ülke için yaptıklarının hiç karşılığı değil, ancak ismini yaşatarak bir nebze olsun ona borcumuzu ödemeye çalışacağız. Parkta Nafiz Kotan'ın birde künyesi yer alacak, böylece bilmeyen hemşerileri de onu ve yaptığı büyüklüğü öğrenecekler. Aynı duyarlılıkla başka şahsiyetler ve isimleri de benzer çalışmalarımızda yaşatmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Çılgın bir Dadaş Nafiz Kotan

Atatürk'ün bir telgrafında, "Hamiyyet-i vataniyeniz şayanı şükrandır." dediği, 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşında Orduya yaptığı tayyare ve diğer yardımlarıyla örnek insandan öte anlamlar ifade eden; Erzurumlunun  Turgut Özakman'ın "Şu Çılgın Türkler" eserinde yer vermesinden sonra farkına vardıkları Nafiz Kotan'ın ismi Yakutiye Belediyesi tarafından Dumlu'da yaptırılan parka verildi.

Turgut Özakman'ın kitabında ki kırıntılar, yaptığı uçak ve diğer bağışları ile ilgili kayıtlar, Mustafa Kemal Atatürk, İnönü ve dönemin TBMM başkanına ait şükran telgraflarının dışında hayatına dair fazla bir bilginin bulunmadığı Nafiz Kotan için "kimdir" diye arandığında, 1885 yılında Erzurum’da doğduğu, Babasının Hacı Ahmet Efendi, annesinin Esma Hanım olduğu, 1903'te Makbule hanım ile evlenerek 5 çocukları olduğunu, İstanbul, Ankara'da önemli ticari işlere imza attığı, Ankara'nın imarında rol üstlendiğini bir de 1946 yılında öldüğünü öğrenebiliyoruz.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.