Türkiye Haber Girişi : 12 Ağustos 2021 11:41

Yangınlarla mücadelede sona gelindi

Yangınlarla mücadelede sona gelindi
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Ülkemizde gerçekleşen büyük yangınların hepsini söndürmüş olduk." dedi.

ERZURUM AJANS - Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde başlayan orman yangınının kontrol altına alındığını açıkladı.

 

 

28 Temmuz'da başlayan Köyceğiz yangını 15 gün sonra kontrol altına alındı. Konu ile ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Bakan Pakdemirli'nin paylaşımı şu şekilde:

 

"28 Temmuz'da başlayan, 15 gün süren ve tarihimizde gördüğümüz en büyük orman yangınlarını yaşadığımız bu süreçte, son halka olan Muğla Köyceğiz yangınını da #OrmanınKahramanları'nın büyük bir özverisiyle kontrol altına aldık. Böylelikle ülkemizde gerçekleşen büyük yangınların hepsini söndürmüş olduk. Bu büyük afette aziz milletimizle de #OrmanİçinTekYürekOlduk. Minnettarız. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, bizlere desteklerini esirgemeyen ülkelere, kamu kurum ve kuruluşlarına, STK'lara teşekkür ederiz. Canımız yandı, nefesimiz yandı. Hep birlikte yeşerteceğiz. Müsterih olun."

 

 

"Uçak veya helikopter kullanımı topoğrafya ile doğrudan ilişkilidir"

 

 

Orman yangınlarıyla mücadele eden bütün ülkeler gibi Türkiye'nin de yangınlara havadan müdahalede uçak ve helikopter kullandığını söyleyen Bakan Pakdemirli, şöyle devam etti:

 

“Yangın filosunda uçak veya helikopter kullanımı, topoğrafya ile doğrudan ilişkilidir. Yangınla mücadelede amfibik ve tanker uçaklar kullanılmaktadır. Uçaklar, düz alanlardaki yangınları söndürmede daha başarılıdır. Ancak, denize uzak alanlarda yangınlarla mücadelede uçak kullanımı dezavantajlıdır. Ülkemiz topoğrafyası dikkate alındığında helikopterler; seri hareket etmesi, sorti sayısının fazla olması ve nokta atışı yapmasıyla yangına müdahale etmesi noktasında oldukça avantajlıdır. Ülkemizde, sayıları 4 binin üzerinde olan yangın havuz ve göletlerinden su alabilen ve manevra kabiliyeti uçaklardan çok daha yüksek helikopterler daha fazla miktarda suyu, daha kısa sürede yangın mahalline taşıyabilmektedir. Özellikle kırık ve engebelide arazilerde helikopterler daha etkili olabilmektedir. Büyük alanlarda etkili olan yangınlarda, birkaç helikopterden oluşturulan filolar ile aynı cepheye seri atışlar yapılarak etki sağlanmaktadır.”

 

 

"THK ile hiçbir sorunumuz bulunmamaktadır"

 

 

Kamuoyunda tartışılan “THK uçakları kullanılmadı, yangın büyüdü” iddialarına da açıklık getiren Bakan Pakdemirli, “Türk Hava Kurumu envanterinde bulunan uçaklar hem kapasite hem manevra bakımından yetersiz olduğu için yeni bir filo kiralaması yaptık. 2002 yılında THK'dan kiralanan uçaklar, M-18 Drmader modeli tek motorlu (pervaneli), havaalanından dolum yapan ve tek seferde 1 ton su taşıyabilen küçük, eski teknoloji uçaklardı. Bu uçaklar 4 tanesi 1 filo olacak şekilde çalıştırılmıştı. Bu uçaklardan yeterli verim alınmadığı için ileriki yıllarda amfibik (deniz ve göllerden dolum yapabilen) uçakların kullanılması yönünde karar alındı. Kaldı ki bizim THK ile hiçbir sorunumuz bulunmamaktadır. 2020 yılında 2 uçak, 2021 yılında 3 uçak ve 18 helikopteri orman yangınlarıyla mücadelede kullanmak üzere THK Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesi'nin içinde bulunduğu ortaklıklardan kiraladık” dedi.

 

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.