Bölge Haber Girişi : 19 Nisan 2011 15:00

YSK'nın veto kararı ortalığı karıştırdı!..

YSK'nın veto kararı ortalığı karıştırdı!..
YSK'nın, ikisi milletvekili 12 bağımsız aday hakkındaki 'Veto' kararı ortalığı karıştırdı. Ankara'da 'Seçimin ertelenmesi' tartışmaları başladı.

Erzurum Ajans-YSK’nın, ikisi milletvekili 12 bağımsız aday hakkındaki ‘’Veto’’ kararı ortalığı karıştırdı. Ankara’da ‘’Seçimin ertelenmesi’’ tartışmaları başladı. Ancak Anayasa gereği 12 Haziran seçimleri en çok 39 gün süreyle ertelenebiliyor.

YSK’nın, ikisi milletvekili 12 bağımsız aday hakkındaki ‘’Veto’’ kararı ortalığı karıştırırken Ankara’da ‘’Seçimin ertelenmesi’’ tartışmaları başladı. Ancak Anayasa gereği 12 Haziran seçimleri en çok 39 gün süreyle ertelenebiliyor.

Anayasa’daki 4 yıllık seçim dönemi nedeniyle seçimin en geç 22 Temmuz 2011’e kadar yapılması gerekiyor. Anayasa, savaş durumu hariç, seçimlerin daha uzun süreyle ertelenmesine olanak tanımıyor. TBMM seçimleri en fazla 39 gün süreyle erteleme kararı alsa dahi, yasal engelleri aşmak için yapılması gereken Anayasa değişikliği 227 milletvekilinin yeniden aday gösterilmemesi nedeniyle imkansıza yakın bulunuyor. Anayasanın referandumsuz kabulü için 367 oy gerekiyor.

ERTELENİRSE NE OLUR ?

BDP kökenli bağımsızlara gelen veto şok etkisi yaratırken, BDP seçimlerin ertelenmesini, aksi taktirde tüm adaylarını geri çekerek seçime katılmamayı tartışmaya başladı. Vetolu bağımsızların yerime yasa gereği yeni isim de bildirilemediği için BDP seçime girerse 61 aday yerine 49 adayla yarışmak zorunda kalacak.

Seçimlerin 39 gün süreyle ertelenmesi de Anayasa ve yasalar gereği sorunu çözmüyor. 39 günlük sürede TBMM’nin acil yasal düzenlemeler ile soruna çözüm getirmesi çok zor görünüyor. Yeniden aday gösterilmeyen AKP’li 167 milletvekili ile diğer partilerdekilerle birlikte 227 vekil, Anayasa’da yapılması gereken değişikliklere onay vermeyeceği, hatta Genel kurula dahi gelmeyeceği için değişiklik zora giriyor.

ENGEL MADDELER

YSK’nın veto kararı, seçimlerin ertelenmesi, YSK kararına itiraz gibi engellerin aşılabilmesi için yasal değişikliklerin önünde şu engeller bulunuyor:
Anayasa’nın 76. maddesi milletvekili seçilme yeterliliğini düzenliyor. Bazı suçlarından hüküm giyenler affa uğramış olsalar dahi milletvekili seçilemiyor. BDP’li bağımsızların adaylığı için bu maddede değişiklik gerekiyor.

Anayasa’nın 77. maddesi seçim dönemini 4 yıl olarak belirliyor. 78. madde de savaş hali dışında seçimlerin ertelenemeyeceğini öngörüyor. Bu maddelerde de değişiklik gerekiyor.

Anayasa’nın 79. maddesi YSK kararları aleyhine başka bir  merciye başvuru hakkı tanımıyor. Bu maddede değişiklik yapılması ve  YSK kararlarının Yargıtay ya da Anayasa Mahkemesi gibi bir merci tarafından kesinleştirilmesi hükmünün getirilmesi gerekiyor.

ÇIKAR YOL GÖZÜKMÜYOR ?

Ancak tüm bu yasal değişiklikler Anayasa düzenlemesini gerektiriyor. TBMM’de 330-367 oy arasında benimsenen değişiklikler ise referanduma gidiyor. Aday listeleri açıklandıktan sonra TBMM’nin 39 gün içinde 330 oyu bile bulup değişiklik yapabilmesi mümkün görülmüyor.

Bu nedenle 12 Haziran seçimlerine BDP’siz ya da BDP’nin desteklediği 12 adayın katılmayacağı bir ortamda gidilmesinden başka bir yöntem şimdilik görülmüyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.