Bölge Haber Girişi : 15 Aralık 2009 08:25

50 kahvehane kapısına kilit vurdu!..

50 kahvehane kapısına kilit vurdu!..
Sigara yasağı kapsamını genişleten uygulama, kahvehanecileri vurdu. Yasaklar yüzünden bugüne kadarErzurum'da 50 kahvehanenin kapandığı bildirildi.
Erzurum (GHA)-Sigara yasaklarının kapsamını genişleten uygulama, kahvehanecileri vurdu. Yasaklar yüzünden bugüne kadarErzurum'da 50 kahvehanenin kapısına kilit vurulduğu öğrenilirken, ilgili meslek odası tarafından yasaklarla ilgili olarak iyileştirme çağrısında bulunuldu.

150 KİŞİ İŞSİZ KALDI

Erzurum Otelciler ve Kahvehaneciler Odası Başkanı Seyfettin Saka, 500 kahvehanenin bulunduğu Erzurum’da, sigara yasakları yüzünden 50 işletmenin kapandığını bildirdi. 19 Temmuz’da kapsamı genişletilen sigara yasaklarının, en başta kahvehane işletmecilerini vurduğunu öne süren Başkan Saka, önümüzdeki yıl yaz mevsimine kadar bu rakamın 150’yi rahatlıkla bulacağını söyledi. Sigara yasaklarının yaz mevsimine denk geldiğini, bu nedenle vatandaşların tepkilerinin sönük kaldığına dikkati çeken Saka, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte soğuyan havaların, özellikle kahvehane, lokanta ve eğlence merkezlerinde tehlike çanlarının çalmasına neden olacağını ifade etti.

KAHVEHANELER BİTTİ

Başkan Saka, “Yasaklar yaz mevsiminde yürürlüğe girdiği için insanlar pek aldırış etmedi. Kahvehane işletmecileri de, kaldırımlara masa ve sandalye atarak, iş yapmaya çalıştı. Fakat Erzurum’da bu saatten sonra dışarıda oturmak imkansız hale geldi. Temmuz ayından bu yana kapanan işletme sayısı 50 olduğuna göre, bundan sonraki dönemde bu sayı katlanarak artacaktır. Önümüzdeki yaz mevsimine kadar kuvvetle muhtemel 150 işletmeci, iş yapamamayı gerekçe göstererek kahvehanesini kapatacaktır.” diye konuştu.

SİGARA TÜKETİMİ NEDEN YASAK?

Erzurum Otelciler ve Kahvehaneciler Odası Başkanı Seyfettin Saka, Türkiye’de sigaranın satışına her türlü imkan ve zeminin sunulduğunu, ancak sigaranın kullanılması noktasında yasaklara başvurulduğunu ifade ederek, “Bu nasıl iştir, anlamış değiliz. Madem sigaraya karşı bir mücadele başlatıldı ve yasaklar genişletildi. O halde sigaranın satışıyla ilgili olarak düzenlemeler de yapılsın. Her türlü zeminde satışa izin var, fakat tüketimine izin yok.” dedi.
Sağlık Bakanlığı’na bu konuda çağrıda bulunan Erzurum Otelciler ve Kahvehaneciler Odası Başkanı Seyfettin Saka, yasaklarda iyileştirme yapılmasını istedi.

SİGARA ODASI TALEBİ

Başkan Saka, kahvehanelerde ve eğlence merkezlerinde, sigara odaları oluşturulmasının, bir formül olabileceğini anlatarak, “Bu böyle gitmez, bir yerde muhakkak patlak verir. Bu yasaklar yüzünden işsiz kalan insanların, Yeşil Kart alarak, devletin kapısında yardım beklemeleri çok daha iyi mi olacak? Erzurum gibi işsizi ve kahvehanesi bol bir şehirde, bu yasaklar yüzünden işsiz sayısı daha da artacak. Sağlık Bakanlığı’ndan bu hususta bir iyileştirme yapılmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.