Bölge Haber Girişi : 11 Mayıs 2011 12:40

AB Destekli bebek yapım kursu!..

AB Destekli bebek yapım kursu!..
Erzurumlu kadınlar, Avrupa Birliği destekli kursta Oyuncak bebek yapımını öğreniyor.

Erzurum Ajans-Erzurumlu kadınlar, Avrupa Birliği destekli kursta Oyuncak bebek yapımını öğreniyor. Merkez Yakutiye ilçe Belediyesi tarafından düzenlenen ve sadece pamuk kullanılarak yapılan 'kitre bebek' kursuna katılan 60 kadına kursa katıldıkları gün başına 4 Euro harçlık veriliyor.

'Yakutiye'nin Okullu Kızları Projesi' kapsamında 160 öğrenciyi yeniden okulla buluşturan Yakutiye Belediyesi, kadınları da meslek sahibi yapmak için bir adım attı. Avrupa Birliği'ndin sağlanan 128 bin Euro destekle 'Kitre Bebek' yapımı kursu düzenleyen Yakutiye Belediyesi, usta öğreticiler nezaretinde çeşitli yaşlarda 60 kadını eğitiyor. Pamuk kullanılarak yapılan kitre bebek ve giydirilmesi konusunda eğitilen kadınlar, katıldıkları her kurs günü için 4 Euro harçlık alıyor. Kursun usta öğreticisi olan Ayşe Daş, kadınlara öncelikle bebek yapımını öğrettiklerini söyledi. Daş, "Doğal bir yapıştırıcıyla bebeğin yapımını gösterdik. Neredeyse sıfır noktasından bebeğin yapımı ve kostümüne kadar kursiyerlerimize eğitim verdik. Artık yaptıkları bebeklere Dadaş veya bindallı gibi folklorik kıyafetler de giydirebilirler" diye konuştu.

Meslek edindirme kursuna katılan kadınlar, pamuk kullanılarak bebek yapımını öğrendiklerini belirtti. Kursiyerler, "Evde boş oturmak yerine zamanımızı meslek öğrenerek değerlendiriyoruz. Aynı zamanda aile bütçesine de katkı sağlayacağız" dedi. Mart ayında başlayan ve 288 saat sürecek kurs, mayıs ayı sonunda tamamlanacak.

KİTRE BEBEK NEDİR?

Kitre bebek sanatında iki tür teknik kullanılır. Birincisinde başa kumaş gerilir, yüz hatları dikiş atılarak belirlenir ve iğne ile anlam kazandırılır. İkinci teknikte ise tel ve kağıt üzerine sarılan başın üzerine pamuk katları kitre ile yapıştırılarak işlenir. Bir heykeltıraş titizliği ile çalışılır. Pamuk kuruduktan sonra boyama işlemine geçilir. El ve ayak için ince tel üzerine parmaklar ayrı ayrı kitre ve pamukla sarılır. Daha sonra parmaklar bir araya getirilerek iplikle bağlanır. Pamukla etlendirilip, parmaklara hareket verilir. Kuruduktan sonra boyanır. Kollar, bacaklar ve baş hazırlandıktan sonra, hepsi bağlanarak birleştirilir. Bu işlem yapılırken insan vücudundaki 1/7 oranına dikkat edilir. Son aşamada hangi yörenin kıyafeti giydirilecekse antik kumaşlar kullanılır, otantik nakışlarla zenginleştirilir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.