Bölge Haber Girişi : 29 Haziran 2010 15:03

AB Kırsal kalkınma destekleri tanıtıldı!..

AB Kırsal kalkınma destekleri tanıtıldı!..
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Kırsal Kalkınma Yönetim Otoritesi ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından düzenlenen toplantıda “Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Destekleri (IPARD) tanıtıldı.

Erzurum Ajans-Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Kırsal Kalkınma Yönetim Otoritesi ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından düzenlenen toplantıda “Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Destekleri (IPARD)” tanıtıldı.
Palandöken Polat Renaissance Otel’de düzenlenen tanıtım toplantısına Vali Yardımcısı Naci Aktaş, KUDAKA Genel Sekreteri Rıfat Altan, Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, İlçe Kaymakamları, Belediye Başkanları, kamu kurum amirleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Açılış programında ilk olarak TKDK hakkında tanıtım sunumu yapıldı.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Erzurum İl Koordinatörü Ömerül Faruk Aydın burada yaptığı konuşmada “Avrupa Birliği katılım öncesi yardım aracı IPA’nın 5. bileşeni olan kırsal kalkınma kapsamında, IPARD programı ile birlikte Türkiyenin kalkınmasına güç katacak Avrupa birliği kırsal kalkınma desteklerini üretici ve yatırımcılarla buluşturacak. Tarımdan sanayiye, çevreden turizme, istihdamdan örgütlenmeye kadar geniş bir yelpazede entegre bir yaklaşım, insan odaklı bir anlayışla, kırsal kesimin emonomik sosyal ve kültürel yönden geliştirilmesini amaçlayan ve çok yönlü kalkınmayı ifade eden kırsal kalkınma, bugün gelişmiş ülkelerin tamamında tarım politikalarının merkezine yerleşmiş önemli sir kalkınma aracıdır. IPARD programı hazırlığı ile paralel yürütülen çalışmalar sonucunda, IPARD kapsamında belirlenen tedbir ve sektörlere yönelik Avrupa Birliği hibe fonlarını dağıtacak, Tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme kurumu kurulmuştur. Kurumumuz tarafından ilk etepte 20 ilde, 2011-2013 döneminde ise bunlara eklenecek 22 il ile birlikte toplam 42 ilde kırsal kalkınmaya yönelik yatırımlar desteklenecektir. IPARD programı ve tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme kurumu ile; Tarım ve gıda sektörünün sürdürülebilir modernizasyonu, AB müktesabatına bağlı olarak gıda güvenliği, veterinerlik, bitki sağlığı ve çevre sıtandartlarının iyileştirilmesi, kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasını teşvik etmek amacıyla ülkemize 2007-2013 döneminde toplam 1 milyar 165 milyon Avro destek sağlanacak, bu rakama faydalınıcı katkısı da ilave edildiğinde 7 yılda kırsal alanda yaklaşık 2.5 milyar Avroluk bir yatırım gerçekleştirilecektir. IPARD programı ve kırsal kalkınmayı destekleme kurumu ile; süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, meyve-sebze, su ürünleri sektörü ve kırsal alandaki projeler desteklenecek, Üretici örgütlerinin kurulması teşvik edilecektir, 2011 yılından itibaren tarımsal çevrenin korunması ve yerel kırsal kalkınma stratejilerinin geliştirilmesi de programa dahil edilecektir” dedi.
Programda daha sonra Yönetim Otoritesi Temsilcisi Güber Kaşıkçı IPARD programının hedefleri hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Tanıtım toplantısı soruların cevaplandırılmasınına rdından sona erdi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.