Bölge Haber Girişi : 24 Mart 2011 13:48

Bakan Akdağ Teke Tek'e konuk oldu!..

Bakan Akdağ Teke Tek'e konuk oldu!..
Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, 'Sağlıkta Dönüşüm Projesi'ni anlattığı Haber Türk Televizyon'ndaki Teke Tek Proğramı reyting rekoru kırdı. Programın sunucucsu Fatih Altaylı, bu yoğun ilgiyi anlatırken, 'Sayın Bakan Cübbeli Ahmet Hoca'yı solladınız. Bu kada

Erzurum Ajans-Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Habertürk ekranlarında yayınlanan Fatih Altaylı'nın sunduğu Teke Tek programının dün akşam ki bölümüne konuk oldu. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, 'Sağlıkta Dönüşüm Projesi'ni anlattığı proğramı reyting rekoru kırdı.  Programın sunucucsu Fatih Altaylı, bu yoğun ilgiyi anlatırken, 'Sayın Bakan Cübbeli Ahmet Hoca'yı bile solladınız. Bu kadar ilgi göreceğinizi beklemiyordum' diye konuştu. İşte o tarihi programdan satır başları...

Altaylı'nın, "Bundan üç veya dört sene önce bir uluslarası kuruluşun üst düzey bir yöneticiyle beraberdik. Dedi ki, 'Türkiye sağlıkta çok önemli aşamalar kaydediyor. Çokta güzel şeyler yapıyor vatandaş lehine. Ancak bunu daha önce yapmaya çalışan başka ülkelerde sistem çöktü, battı. Çünkü ucu tutulmaz hale geliyor. Türkiye'de de korkumuz odur ki bu sistem beş sene, 10 sene sonra Türkiye'de bir kara deliğe dönüşecek.' Böyle bir tehlike var mı" sorusuna Akdağ şöyle cevap verdi:

"Türkiye'de bunları tartışmaya başladığımız zaman aradan beş sene geçti. Son üç yılda dolar bazında artış yok ama artış olamayacak mı bundan sonra, tabiki olmalı. Bir refah ülkesi olacaksak eğer kişi başına 600 dolarla bu yetmez. ABD kişi başına 7 bin 250 dolar sağlık harcaması yapıyor. Gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 15'ini sağlığa harcıyor. Çok da kötü çünkü sistemi çok kötü. Çünkü orada bir takım lobiler adeta hükümetleri veya yönetimleri böyle boğazını sıkmış kıpırdatmıyor. Türkiye'de biz güçlü bir iktidar olarak bunu başardık. Bir defa lobilerin etkisi altında kalmadık."

"BAŞBAKAN VE EKONOMİ YÖNETİMİ OLMASA, MİLLETİMİZİ ARKAMIZA ALMASAK BU YAPAMAZDIK"
 
En ucuz beş ülkeyi seçerek, ilaçlar hangisinde ucuz ise o beş ülkenin birinden ilaçları aldıklarına dikkat çeken Akdağ, "Bu sistem daha ilk yılında ilaç fiyatlarında şaşkınlığa yol açtı. 80 TL'lik ilaç vatandaş gitti baktı 25 TL. Bu oldu ama bunun kolay olmayacağını tahmin edersiniz. Şimdi Başbakan bunun arkasında durmasa, ekonomi yönetimi bunun arkasında durmasa, biz milleti arkamıza almasak bunu yapamazdık. Ama biz şunu yaptık gelir gelmez bir defa milletin belini büken çok büyük sıkıntıları derhal ortadan kaldırdık. Ve milletin desteğini arkamıza aldık" diye konuştu.

Altaylı'nın, "Hekimler çok para kazanmıyor, aylık gelirleri 5 bin TL'yi geçmiyor" sözleri üzerine Bakan Akdağ, "Aslında bu para işine çok girmek istemiyorum. Para işine her girdiğimizde doktorları sanki rencide ediyormuşuz gibi birşey çıkıyor benim konuşmalarımdan. Onun için mümkün olduğu kadar dikkatli konuşmaya çalışıyorum" dedi.

TAM GÜN SİSTEMİ

Şu anda yeni mezun bir pratisyen aile hekiminin net 4 bin 500 TL ortalamada para kazandığına işaret eden Akdağ, eğer Erzurum'un Tekman ilçesinde çalışıyorlarsa 6 bin TL'nin üstünde kazandıklarını belirtti.

"Peki üniversite hocaları zaman zaman neden az kazanıyorlar çünkü üniversitelerde çok sakat bir sistem kuruldu" diyen Akdağ şöyle devam etti:

"Bir tarafta beş bin lira kazanan hoca, öbür tarafta 50 bin lira olursa aynı sistemin içinde, bu olmaz, bu sakat birşey demektir. Yani siz idealist bir hoca olarak sabahtan akşama kadar asistanınızla, öğrencinizle, hastanızla ilgilenin, diğeri ben gideyim dışarıda bir muayenede çalıştırayım ya da bir özel hastaneden çalışayım. Hastalarımı orada daha çok yöneteyim, bende 20-30-40 bin TL kazanayım. Böyle bir sistem olur mu, kabul edilebilir mi? ikimizde aynı yerde çalışıyoruz. Onun için biz bu tam gün dediğimiz sistemi getirdik."

"ORTA BİR YOL TUTTURDUK"
 
"Kamuda çalışan kişinin artık dışarıda gözü olmasın" diyen Bakan Akdağ, "Peki nasıl kazanacak bu insanlar. Üniversitelerde özel muayene, özel ameliyat var onu da kaldırdık kanunla. Biz şimdi hükümet olarak bu vatandaştan üniversitelerin sistem gereği aldığı özel muayene paralarını da kanunla kaldırdık. Burada sosyal adaletçi olmak zorundayız. Sağlık başka bir şeye benzemez" dedi.
 
"Peki beş bin lira hocaya olur mu, olmaz tabiki" ifadesinde bulunan Akdağ, "Bu yeni getirdiğimiz sistemle örnek üniversiteler vereyim, Kayseri, Gaziantep, Sakarya, Rize bi Prof. arkadaşımıza ortalamada 10 bin TL'nin üzerinde 12 bin TL para ödeyebildiler. Bu daha fazlada olabilir yeter ki iyi yönetelim" diye konuştu.

Buna karşı böyle bir direnme refleksiyle hareket eden bazı fakültelerin ve bazı öğretim üyesi meslektaşların olduğunu söyleyen Akdağ, "Böyle olduğu zaman sıkıntı oluyor. Yani biz şunu istiyoruz, bir hekim iyi kazansın çünkü hem hakkıdır hem çok fedakarlık isteyen bir meslek, zor bir meslek hem de hekim ne kadar iyi kazanırsa hastası o kadar rahat eder. Yani hekimin başka bir yerde sıkıntısı olmasın. Ama şuna da karşıyız hekim bir taraftan da hastasının muayenehaneye gelmesini beklesin ya da özel hastaneye götürerek orada ondan kazanç kapısı aralasın, olmaz. Bir orta yol tutturmuş durumdayız. Hekimlikten zengin olmayı çok para kazanmayı bekleyen meslektaşlar açısından bizim ortaya koyduğumuz sistem pek iyi bir sistem değil ama ortalamanın üstünde bir kazanç, hakkı olan toplumdaki kendi yerine layık bir kazanç elde etsin mi hekimler, elbette bunun için gayret ediyoruz. Yani getirdiğimiz sistem böyle bir sistem" şeklinde konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.