Spor Haber Girişi : 17 Ocak 2013 12:20

Çapa: Binicimiz var ama atımız yok

Çapa: Binicimiz var ama atımız yok
Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Fuat Çapa, Türkiye’nin binicilik sporu açısından bugün istenilen seviyede olmadığını belirterek, “Şu anda Avrupa’da ikinci bölgedeyiz.
Erzurumajans-Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Fuat Çapa, Türkiye’nin binicilik sporu açısından bugün istenilen seviyede olmadığını belirterek, “Şu anda Avrupa’da ikinci bölgedeyiz. Ancak böyle giderse ikinci bölgeye girişimiz bile zor olur. Bunun için de malzeme gerek. Binicimiz var ama atımız yok” dedi.

Adana Atlıspor Kulübü’nde gerçekleştirilen ‘Yönetim Kurulu Toplantısı’ öncesinde açıklamalarda bulunan Çapa, Adana Atlıspor Kulübü Başkanı Dr. Bülent Büyükiz'i, binicilik sporuna genç yetenekler kazandırmayı hedefleyen Pony Club çalışmalarından dolayı kutladı.

Çapa, biniciliğin ata sporu olmasına rağmen, Türkiye’nin bu konuda ‘bir numara’ olabilmesi için biniciliğin bir ekonomi haline gelmesi gerektiğini vurguladı. Çapa, “Bunu bir sanayi haline getirmeliyiz. Nalbantçısından veterinerine kadar çok ciddi bir ekibinin oluşması gerek. Bu işten insanlar para kazanmalı ki bir yerlere gelelim” dedi.
Binicilik branşının çok kapsamlı bir alan olduğunu vurgulayan Çapa, “500 milyon nüfusa sahip Avrupa’da yaklaşık 25 milyon kişi, binicilikten ekmek yiyor. Dolayısıyla orada daha başka imkanlar var. Sponsorlar, yetiştiricilik var. Almanya, Hollanda, Fransa ve İrlanda gibi çok büyük at yetiştiricisi ülkeler var. Yetiştirilen atlar o kadar değerli ki, kriz dönemlerinde dahi inanılmaz fiyatlara satılıyor” diye konuştu.

“TÜRK ATINI ENGEL ATLAMA ATI OLARAK YETİŞTİRECEĞİZ”

Mahmudiye ve Karacabey arasında kalan bölgede Türk spor atını, engel atlama atı olarak yetiştirme noktasında çalıştıklarını belirten Çapa, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile bir araya gelip, görüş alış-verişinde bulunduklarını anlattı. Çapa, Bakan Eker’in projeyi önemsediğini ve gerekli adımların atılabilmesi noktasında TİGEM Genel Müdürlüğü’ne talimat verdiğini, tüm bu gelişmelerin de kendilerini ümitlendirdiğini söyledi.

Proje kapsamında Fransa’dan veteriner getirdiklerini ve bu veterineri aynı zamanda da projenin başına getirmeyi de düşündüklerini dile getiren Fuat Çapa, 3-4 yıllık zaman diliminin ardından Türk spor atlarının, açık arttırmalardaki yerini alacağı gibi kalitesi ile de öne çıkacağını vurguladı. Çapa, binici yetiştirme çalışmalarının önemine dikkat çekerek, ‘Pone’ için önemli projeleri olduğu bilgisini de verdi.

Bu konuda ciddi yarışmalar yapacaklarını, bunun yanında büyük ve orta sınıf yarışmalarına ‘Poni’ kategorisini de ekleyeceklerini anlatan Çapa, bunun da önemli bir adım olacağını savundu. Bugün gelinen noktada Türkiye’de bir binicilik okulu olmadığına işaret eden Çapa, bunun yanında Erzurum’da ‘Binicilik Okulu Projesi’ olduğunu, böylelikle Anadolu’daki çocuklara binicilik eğitimi vereceklerini anlattı.
Çapa, “Eğer Türkiye, ‘Milletler Kupası’nda veya ‘Doğu Avrupa Ligi’nde koşmak istiyorsa İstanbul’da bizim binicilik ve kamp merkezimiz olması lazım. Çünkü bir tarafta kulüplere sığıntı olarak kalıyoruz. Bu nedenle hazırlamış olduğu proje, oldukça önemli. Ancak bu noktada yer tahsisi çok önemli. Eğer ormandan bir yer alırsak, ki ben alacağımıza inanıyorum, en kısa sürede projeyi hayata geçirmiş oluruz” diye konuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.