İlçeler Haber Girişi : 10 Temmuz 2014 16:31

Dedesinin mirası buhar olup uçtu!

Dedesinin mirası buhar olup uçtu!
Oltu Belediyesi eski başkanlarından Ahmet Yalçın'ın torunu Sema Yalçın, 60 yıl sonra geldikleri dede toprağı Oltu'da, büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.
Erzurumajans-Oltu Belediyesi eski başkanlarından Ahmet Yalçın'ın torunu Sema Yalçın, 60 yıl sonra geldikleri dede toprağı Oltu'da, büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.

Turizmcilik yapan Sema Yalçın, 60 yıl sonra geldikleri dede toprağından geriye bir karış bile kalmadığını görünce büyük bir şok yaşadıklarını anlattı. Torun Yalçın, "Dedelerimizin yaşadığı yerlerden geriye ne bir kayıt ne de bir eser kalmış. Arazilerinin hemen tamamına da el konulmuş. Burada neler olmuş, neler dönmüş, bir türlü anlayabilmiş değiliz" dedi.

İçerisinde şimdiki Oltu Belediye Başkanlığı binası ile ilçe merkezinde birçok bina ve iş yerinin yer aldığı kooperatif arsalarının da bulunduğu yerlerin dedeleri Ahmet Yalçın'a ait olduğunu öne süren Sema Yalçın, "Tüm bunlar nasıl bir tezgahla el değiştirmiş. Bunu kim ya da kimler yapmış ve kendilerine rant sağlamışlar, tüm bunların ortaya çıkması lazım." şeklinde konuştu.

Dedelerinin yaşadıkları yerleri görmek ve sahip çıkmak için yıllar sonra buldukları ilk fırsatta, ilk kez geldikleri Oltu'da atalarına ait bir karış toprağın bile kalmadığını öğrenmenin şokunu yaşadıklarını aktaran Sema Yalçın, "Dedem Ahmet Yalçın, 1932-1936 yıllarında Oltu'nun ikinci belediye başkanlığını yapmış. Daha sonra çocuklarıyla İstanbul'a gitmiş. Bir daha da Oltu'ya gelmek nasip olmamış. Bir ara dedem Ahmet Yalçın'ın arazileriyle ilgili Oltu'dan birileri tarafından bizimle iletişim kurulmuş ve bizlerde arazileri o an için satmayacağımızı söylemiştik. Aradan yıllar geçti ve biz "dedelerimizin toprağını hem gidip bir görelim hem de sahip çıkalım" maksadıyla Oltu'ya geldik. Ama maalesef geldik ve gördük ki, bizim buradaki tüm yerlerimize el konulmuş, hiçbir şeyimiz kalmamış. Dedelerimizin yaşadığı yerlerden geriye ne bir kayıt ne de bir eser kalmış. Arazilerinin hemen tamamına da el konulmuş." dedi.

Oltu ilçesi dışında anneannelerinin köyü olan Olur ilçesine bağlı Taşlıköy'deki arazilerine bile el konulduğunu hiçbir kayıta ulaşamadıklarını ve tüm arazilerin üzerine konulduğunu öne süren torun Sema Yalçın, "Bu tapulu yerlerin üzerine nasıl konulmuş. Burada neler olmuş, neler dönmüş bir türlü anlamış değiliz." şeklinde yaşadıkları hayal kırıklığını dile getirdi.

Sema Yalçın, bu işin çözümü için aile olarak bir karar verdikten sonra gerekli yasal yollara da başvurmayı düşünebileceklerini söyledi. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Adınız Soyadınız 01 Ocak 1970 02:00

    ulan yavşak senın dedelerın calmıştır belkıde bu bızım toprakları namusus hepınız para gözlü olmuşsunuz bedavadan babalarınız bızım tarlalarımza el kondu öyle söylesene sımdı elvetkı korkuyorsunuz malarınız dogrsu bızım malarımız elden gıdıcek dıye

  • mehmet erzurum 01 Ocak 1970 02:00

    emlak vergisi ödeme niyetiniz olsaydı görürdünüz.demekki dedende haksız yere elde etmiş toprakları.haydan geldi huya gitti