İlçeler Haber Girişi : 22 Ekim 2012 01:14

Dikkat!..Tortum Gölü, 'çöl' oluyor

Dikkat!..Tortum Gölü, 'çöl' oluyor
Tortum Gölü için hazırlanan 'Turizm Master Planı'nda göl ve aynı adı taşıyan şelalenin erozyon tehditi altında bulunduğu belirtildi.
Erzurum Ajans-Tortum Gölü için hazırlanan 'Turizm Master Planı'nda göl ve aynı adı taşıyan şelalenin erozyon tehditi altında bulunduğu belirtildi.

Uzmanların aylar süren çalışmasına göre, Tortum Gölü, önümüzdeki yüzyıla kadar 'çöl' olacak. Uzundere İlçesinde bulunan, 8 kilometrekare  yüzölçüme sahip Tortum Gölü ile 48 metre yükseklikten düşen Tortum Şelalesinin erozyon nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

Uzundere ilçesi için hazırlanan 'Turizm Master Planı'nda Tortum Gölü'ne yılda ortalama 2,5 milyon ton alüvyonun aktığı ve her yıl gölün 15-20 metrekarelik bölümünün karaya dönüştüğü tespit edildi. Erzurum'un en önemli doğal güzellikleri arasında gösterilen ve su sporlarının merkezi olabilecek kapasitedeki Tortum Gölü'nün, önümüzdeki yüzyıla kadar gerekli önlemlerin alınmaması halinde tamamıyla dolarak 'çöl' olacağı savunuldu.

Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nden Prof. Dr. Faris Karahan'ın yönetiminde hazırlanan master plana göre; "Herhangi bir önlem alınmadığı takdirde Tortum Gölünün gelecek yüzyıla ulaşmadan dolma riski var. Tortum Şelalesi'nin yakın çevresinde sürekli meydana gelen heyelanlar da tehdit oluşturmaktadır. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından gerçekleştirilen heyelan önleme çalışmaları da bugüne kadar şelaleyi izlemek için kullanılan yolun ve seyir noktalarının güvenli bir biçimde kullanımına yeterli bir çözüm oluşturmamıştır" denildi.

Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy ise, hazırlanan raporu doğrulayarak,  Çoruh'un kolu olan Tortum Çayı ile çok sayıdaki derenin Tortum Gölünü beslediğini hatırlattı.

Başkan Özsoy, bölgenin en önemli doğa güzelliğini yaşatmak için çaba harcadıklarını anlatarak, "Tortum Gölü'nde ve ona su taşıyan derelerde erozyon kontrolü ile ıslah çalışmaları yapıyoruz.Tortum Gölünün tabir yerindeyse ucu bucağı yoktu. Şimdi Gölbaşı denilen yere eskiden Denizbaşı denirdi. Ama çok değil 20 yıl öncesinde göl olan yerler şimdi kara parçası olarak karşımızda duruyor" diye konuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.