Bölge Haber Girişi : 02 Eylül 2011 14:18

Doğu Karadenizde yaban hayatı tehlikede!..

Doğu Karadenizde yaban hayatı tehlikede!..
İspir ilçesine bağlı Yeşilyurt köyünde iki kişinin ayı saldırısı sonucu hayatını kaybetmesi üzerine bölgedeki ayılara adeta savaş açan yöre halkı silahlandı.

Erzurum Ajans-Erzurum’un İspir ilçesine bağlı Yeşilyurt köyünde iki kişinin yaban hayvan saldırısı sonucu hayatını kaybetmesi üzerine bölgedeki ayılara adeta savaş açan yöre halkı silahlanırken, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki biyolojik çeşitliliğin en önemli unsurlarından olan yaban hayatının (fauna) tehlikede olduğu belirtildi.

Yeşilyurt köyünde ayı saldırısı nedeniyle 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan üzücü olayın ardından katil ayının etkisiz hale getirilmesi için bölgeye gönderilen bir tim çalışmalarını sürdürüyor. Ayı korkusu nedeniyle silahlanan köyün gençleri bir yandan katil ayıyı ararken biryandan da ayıların vurulmaması yönündeki yasağı kendi aralarında tartışıyorlar.

Erzurum’un İspir ve Pazaryolu ilçeleri Doğu Karadeniz bölgesinde yer alırken bu civarda geçen yıl 1, önceki gün de 2 kişinin ayı saldırısı sonucu ölmesi, vatandaşları öfkelendirdi. Vatandaşların öfkelenmesi yaban hayatını da tehlikeye sokuyor.

Uzmanlar tarafından hazırlana bir rapor, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki biyolojik çeşitliliğin en önemli unsurlarından olan yaban hayatının tehlikede olduğunu gözler önüne seriyor.

Türkiye'nin en hassas bölgeleri konumunda bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, eko-sistemin bir parçası olan hayvan türlerinin yavaş yavaş yok olduğunun belirtildiği raporda

biyo çeşitliliğin yok olmasına sebep olarak, 'Canlıların yaşam mekanlarının parçalanarak küçülmesi, canlı kaynaklardan aşırı derecede yararlanma, çevre kirlenmesi, doğal hayatı koruma önlemlerinin etkili olmayışı' sebepleri gösterildi.

Boz ayıların da neslinin tehlikede olduğunun belirtildiği rapora göre, bölgede yok olmaya başlayan hayvan türleri şöyle sıralandı: "Boz ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban keçisi, vaşak, karaca, ur keklik, dağ horozu (huş tavuğu), toy, Kafkas engereği, Çoruh engereği, kurt, yaban kedisi, kara akbaba, kızıl akbaba, telli turna, bıldırcın kılavuzu, küçük kerkenez, kınalı keklik, tahtalı."

Raporun sonuç bölümünde, "İnsan dışında hiç bir varlık, kendini etkin bir şekilde koruyamaz. Tam aksine hepsinin korunmaya ihtiyacı vardır. Doğanın tahribi, tüm canlılara ait hayat şartlarının yok edilmesiyle özdeşleşmiştir. O nedenle insanlar, yaşam temellerini kendi elleriyle yıkmamalıdır. Doğal kaynakların korunması ve sürekliliklerinin sağlanması, onlardan en yüksek düzeyde yararlanma amacından çok, gerçek insanlığımızın ortaya konması bakımından önemlidir. Gerçek anlamda insan olabilme, erdemlerin en yücesidir. Bu yüceliğe doğal varlıkları koruyarak erişmeye çalışalım" denildi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.