Erzurum Haber Girişi : 16 Şubat 2021 13:56

Efsaneyi efsaneden dinleyeceksin!

Efsaneyi efsaneden dinleyeceksin!
Dolu dolu yaşayanların bu yaşadıklarını kitaplaştırmalarını hep kıymetli bulmuş, bundan büyük haz duymuşumdur.

Erzurumajans-Vedat Refayeli-Okumalara doyamadığım o hatıratlardan birinin de yolda olduğunu duydum, çok sevindim, çok. Özelleştirmeye kurban giden kurumlardan olan Sümerbank’ın efsane Bölge Müdürü Ali İhsan Toraman bu defa bu hatırata imza atan isim. Ne zamandır kayıplara karışan bir ağabeyimizdi, böyle güzel bir haber ile karşıma çıkıyor olması ayrıca güzel oldu. ‘’Dünde kalanlar’’ adını taşıyan kitap, Erzurumlu hemşehrimiz, ağabeyimiz Ali İhsan Toraman’ın doğduğu Tortum’da ve 15 yıl gibi uzun süre bölge müdürlüğünü yaptığı Erzurum’da ki Sümerbank’ta yaşadığı anıları içeriyor. Özellikle benim yaştaki kişiler başta olmak üzere 2 binli yıllara kadar çoğu kişinin hayatında yer edinmiş olan Sümerbank’lı günleri bu kitabında anlatan Toraman, Üniversitelerde araştırılsın diye akademisyenlerin sahaya sürüldüğü bir döneme bizzat götürüyor.

 

Efsane Müdür Toraman’ın efsane Sümerbank gibi Türkiye’nin o dönem dünyaya örnek olmuş bir sanayi kuruluşunda yaşadıklarını anlatıyor olması çok çok değerli. 1984 yılında memur olarak girdiği Sümerbank’ta muhasebeci, şef, müdür yardımcısı, müdür ve son olarak da Bölge Müdürü olan, sadece Doğu değil, Karadeniz’de de 30’un üzerinde Sümerbank mağazasının bölge müdürlüğünü yapan Ali İhsan Toraman’ın bugün-yarın elime geçeceği kitap da sanırım bir solukluk edeceğim kitaplardan olacak. Çoğu Erzurumlu 3 dönem Tortum’da belediye başkanlığı yapan Mehmet Toraman’ın ağabeyisi olan Ali İhsan Toraman’ı tanır ve onun dönemindeki Sümerbank’ı hep güzellikleri ile anar. Çalıştığı o kurum gibi hikayesi olan adamlardandı. Dolu dolu yaşamışlığı olanlardan biridir o da. 2003 yılında Erzurum’dan ayrılan ve Ankara’ya geçen, uzun süre TBMM’de müşavirlik görevinde bulunan bu 1947 doğumlu ağabeyimi kitabından ötürü kutluyor, sizleri de bu okuma ortaklığına davet ediyorum. Özetle efsaneyi efsaneden dinleyeceğiz. Bundan iyisi Şam’da kayısı!

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Ali ihsan Toraman 16 Şubat 2021 14:15

    Başta Dotum Kardeşim Vedat bey olmak üzere Erzurmajans.com yetkililerine ve çalışanlarına saygılarımı sunuyor teşekkür ediyorum.iyiki varsınız