İlçeler Haber Girişi : 16 Aralık 2011 12:19

Elmalı mağaraları keşfedilmeyi bekliyor

Elmalı mağaraları keşfedilmeyi bekliyor
Erzurum’un İspir ilçesi Maden Köprübaşı Beldesinde bulunan Elmalı Mağaraları keşfedilmeyi bekliyor.
Erzurum Ajans-Erzurum’un İspir ilçesi Maden Köprübaşı Beldesinde bulunan Elmalı Mağaraları keşfedilmeyi bekliyor.

Maden Köprü Belediye Başkanı Şaban Çalışkan, Elmalı Dağında bulunan Elmalı Mağaralarının sarkıtları, dikitleri, traverten havuz ve gölleri ile bir tablo gibi olduğunu ifade ederek, turizme kazandırıp, tanıtılması için projeler geliştirdikleri belirtti.
Bugüne kadar yaklaşık bir kilometrelik bölümünün yöre halkı tarafından keşfedildiğini kaydeden Başkan Çalışkan, mağaranın diğer bir ucuna henüz kimsenin gitme cesaretini gösteremediğini söyledi.

1914- 1915 yılları arasında Ermeni zulmünden kaçan Türkler’in sığınak olarak kullandığı mağaraya 5 bin kişinin rahatlıkla sığabileceğini ifade eden Başkan Çalışkan, “Antalya’nın Damlataş, Gümüşhane’nin Karaca’sı varsa bizimde Elmalı mağaramız var. Dünya harikası bir yer olan bu mağarayı hizmete açabilirsek yöre halkı ihya olur. Ama ne yazık ki ülkemizde böyle tabiat eserleri atıl durumda bekletiliyor” dedi.
Maden Köprübaşı Beldesi’nin Elmalı Mahallesine 800 metre uzaklıktaki mağaraya yıllardır yöre halkının gittiğini belirten Başkan Çalışkan, “Mağara tabiat güzelliğinin yanında astım hastalığının şifa kaynağı. Mağara ayrıca tarihe da ışık tutuyor. Ermenilerin zulmünden kaçan binlerce kişi bu mağaraya saklanmış. Şu an için mağaranın bir kilometrelik bir bölümünü ortaya çıkarıldı. Daha ilerisine gidemiyoruz. Mağaranın yolu ve aydınlatılması yapılırsa burası dünya turizmine açılır” diye konuştu

ELMALI MAĞARASI

M
aden Köprübaşı Belediyesi’ne bağlı Elmalı Çamlı Mağarası, İspir ilçesine 17 kilometre uzaklıkta. Girişi batıya bakan mağaranın yüksekliği bazı yerlerde 20 metreye ulaşıyor. 5 bin kişi rahatça barındırabilecek büyüklükteki mağara yazın en sıcak günlerinde bile serin. Salon ve koridorları sarkıt ve dikitlerle dolu olan mağaranın solunum rahatsızlıklarına şifa olduğu söyleniyor. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.