Erzurum Haber Girişi : 09 Eylül 2012 13:15

ERİHDER Başkanı Toparlak:

ERİHDER Başkanı Toparlak:
Erzurum İbrahim Hakkı Hazretleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği (ERİHDER) Başkanı Nuri Toparlak, Erzurum'da bulunan tarihi tabyaların turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.
Erzurum Ajans-Erzurum İbrahim Hakkı Hazretleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği (ERİHDER) Başkanı Nuri Toparlak, Erzurum'da bulunan tarihi tabyaların turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.

Toparlak, il genelinde 22 tabya bulunduğunu anımsatarak, bu tabyaların ilgisizlikten dolayı yıkılma tehlikesiyle baş başa olduğunu ifade etti.
Tabyalarla ilgili çeşitli araştırmalar yaptıklarını belirten Toparlak, "Yaptığımız araştırmalarda Erzurum'da bulunan tarihi tabyaların yıkılmak üzere olduğunu tespit etik. Özellikle Uzun Ahmet tabyasının durumu içler acısı. İnsanı şaşkınlığa uğratan mimari özeliklerin kullanılarak yapıldığı tabyaların hayvanlar tarafından barınak olarak kullanılması üzüntü verici. Bunun yanında tarihi tabyalar define avcılarının mekanı haline gelmiş durumda" dedi.

Toparlak, tarihi Uzun Ahmet Tabyası'nın da harabeye dönüştüğünü ifade ederek, Uzun Ahmet Tabyası'nın, 1877- 1878 yıllarında Osmanlı Rus harbine tanıklık ettiğini belirtti.
Bu tabyanın 1980'li yıllara kadar askeriye tarafından kullanıldığını anlatan Toparlak, "Askeriye döneminde bakımı yapılan tabya şimdilerde içler acısı durumda. Erzurum'da bulunan tarihi Uzun Ahmet tabyası turizme kazandırılmalıdır" diye konuştu.
Uzun Ahmet Tabyası'nın mimari özellikleriyle diğer tabyalardan farklı olduğunu belirten Toparlak, tarihi eserlerin ve tabyaların Türkiye Cumhuriyeti'nin tapuları olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Erzurum'da yaklaşık 22 tabyamızdan birkaç tanesi onarımlı ve bakımlı. İlgilenilmediği için kullanılmayan, kaderine terk edilen tabyalarımızda içler acısı görüntüler oluşmaktadır. Tabyalar milli park ilan edilmelidir ya da mesire alanı olmalıdır. Bu alandaki tanıtım çalışmalarına ağırlık verilmelidir. Özel İdare Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü geçmişte tabyaların tanıtımıyla ilgili kitaplaştırma çalışması yaptı. Çalışmalar sadece proje aşamasında kalıyor ve hayata geçemiyor. Önemli olan tabyaların bakım ve onarımının yapılmasıdır."
Toparlak, tarih bilincine önem veren herkesin tabyalara sahip çıkması gerektiğini ifade etti. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.