Sağlık Haber Girişi : 11 Kasım 2016 18:15

Erzurum'da 12 yılda 297 organ nakli

Erzurum'da 12 yılda 297 organ nakli
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesinde düzenlenen 'Organ nakli' konulu sempozyumunda konuşan Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk, 12 yılda 297 organ naklini gerçekleştirdiklerini belirtti.
Erzurumajans-Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesinde düzenlenen 'Organ nakli' konulu sempozyumunda konuşan Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk, 12 yılda 297 organ naklini gerçekleştirdiklerini belirtti.

Erzurum ve Karadeniz Bölgesindeki organ nakil merkezlerinde görevli koordinatör hekimlerin katıldığı sempozyumun açılış konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk, 12 yıldan bu yana Erzurum'da organ nakli yapıldığını, işe böbrek nakli ile başladıklarını, ardından karaciğer naklini gerçekleştirdiklerini bildirdi. 2009'da canlı vericili ilk karaciğer naklini gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Prof. Dr. Gürkan Öztürk, şimdiye kadar 160 canlı, 137 kadavradan olmak üzere 297 organ nakli gerçekleştirdiklerini belirtti. Erzurum ve çevre ile birlikte Azerbaycan, Nahcivan ve Kırgızistan'dan gelen hastalara da hizmet verdiklerini anlatan Prof. Dr. Gürkan Öztürk, verdiği destekten dolayı Sağlık Bakanlığına teşekkür etti. 

Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özkan Polat, "Bir organ, bir hayat demek. Organ nakline destek veren erdemli aileler var. Ben onlara çok teşekkür ediyorum. Maalesef ülkemizde her yıl 2 bin kişi organ nakli olamadığı için hayatını kaybediyor. Son 5 yılda 8 bin 600 beyin ölümünden 6 bininin nakli gerçekleşemedi" dedi.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Levent ise her yıl ülkemizde 200 bin kişinin organ nakli için sıra beklediğini bildirdi. Türkiye' de organ naklinin dünya ölçeğine göre çok düşük olduğuna işaret eden Prof. Dr. Akın Levent, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan çok büyük desteklerini gördüğünü belirterek hizmetlerinden ötürü teşekkür etti.

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik de sağlık hizmetlerinde yakalanan başarıda 'Sağlıkta dönüşüm' programının büyük bir önem taşıdığını vurguladı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın ülkeye sunduğu sağlık hizmetlerinde yakalanan başarıların organ nakillerine de önemli ölçüde yansıdığını hatırlatan Vançelik, geçen yıl Tekman' ın Kayaboğazı köyünde böbrek nakli bekleyen Esra'ya, Ordu'da bulunan böbreğin naklinin nasıl gerçekleştirildiğini anlattı. Vançelik; "Genç kızımız Esra'yı köyünden alacağımız zaman Sağlık Bakanlığı ambülansı hava muhalefeti nedeniyle uçamadı. Daha sonra askeri helikopter devreye girdi. Ancak yoğun tipi nedeniyle Tekman'a gidemeyince bu sefer Sağlık Bakanlığımıza ait snowtrack ve paletli ambülanslarla köyün yolunu açıp Esra'yı evinden alarak saniyelerle yarışarak, doktorlarımızın başarılı ameliyatıyla nakil gerçekleştirildi. Belki bu imkanlar sunulmamış olsaydı bu nakil işlemi gerçekleşemeyebilirdi" dedi.

2004 yılından bu yana Organ nakli Merkezinin çok büyük başarılara imza attığını ifade eden Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fuat Gündoğdu, bundan sonra bu başarıları yenilerini eklemek amacında olduklarını bildirdi. Merkezin daha başarılı olacağını anlatan Prof. Dr. Gündoğdu, bu süreçte üniversite rektörlerinin de bu konuya çok büyük destek verdiklerini belirterek teşekkür etti.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.