Ekonomi Haber Girişi : 23 Ağustos 2012 14:30

Erzurum'da ihracatçı firma sayısı artıyor

Erzurum'da ihracatçı firma sayısı artıyor
Ekonomi Bakanlığı Ocak-Haziran dönemi ihracat ve ithalat verilerini açıkladı.
Erzurum Ajans-Ekonomi Bakanlığı Ocak-Haziran dönemi ihracat ve ithalat verilerini açıkladı. Verilere göre Erzurum’da bu yılın ilk altı ayında 39 firma tarafından 18.5 milyon dolar ihracat, 36 firma tarafından ise 35.3 milyon dolar tutarında ithalat gerçekleştirildi.
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, Bölge ihracatı ve ihracatçı sayısının artması yönelik yapılan çalışmaların sonuç vermeye başladığını belirterek, “Uluslararası fuarlara katılım ve komşu ülkelere yönelik yapılan ticari geziler yaşanan gelişmenin sonucudur. Hedefimiz bu oranı daha üst seviyelere taşımaktır. Bölgenin konumu itibariyle önemli avantajlara sahibiz. Bu avantajları en iyi şekilde değerlendirerek ülke ihracatında da önemli bir pay sahibi olmak istiyoruz. Çalışmalarımız bu doğrultuda artarak devam edecektir” dedi.
2011 yılının aynı dönemine göre Erzurum’da faaliyet veren ihracatçı firma sayısı yüzde 34, ihracat değeri ise yüzde 98 oranında artış kaydetti. Verilere göre 2011 yılı Ocak-Haziran döneminde Erzurum’da 29 ihracatçı firma tarafından 9.3 milyon dolar tutarında ihracat yapılmıştı. Erzurum’da ithalat yapan firma sayısı ise bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 5.8 oranında artarken, ithalat değerleri de yüzde 11.5 oranında yükseldi. Geçen yıl Erzurum’dan 34 firmaca 31.7 milyon dolar tutarında ithalat kaydedilmişti.
Ekonomi Bakanlığı Ocak-Haziran 2012 dönemi İhracatçı Firmaların illere göre dağılımı verilerine göre Erzurum’da 39, Erzurum, Erzincan ve Bayburt’tan oluşan KUDAKA Bölgesinde 45, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan’ın yer aldığı Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde 179, Doğu Anadolu Bölgesinde ise 486 ihracat firması faaliyet gösterdi. 2012 Ocak-Haziran döneminde KUDAKA’da 19.9, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde 76.4, Doğu Anadolu Bölgesinde 400.1 milyon dolar tutarında ihracat yapıldı.

ERZURUM’UN PAYI

Erzurum’un ihracatçı Firma sayısı Türkiye toplamında yüzde 0.08, Doğu Anadolu’da yüzde 8, Kuzeydoğu Anadolu’da yüzde 21.7, KUDAKA’da ise yüzde 86’lık pay oluşturdu. Erzurum’dan yapılan ihracatın değeri ise KUDAKA’da yüzde 93, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 24.2, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 4.6, Türkiye’de de yüzde 0.02’lik pay gösterdi.
Ekonomi Bakanlığı verilerine göre Ocak-Haziran dönemi bazında Ağrı’da 39, Bitlis’te 5, Elazığ’da 49, Erzincan’da 5, Erzurum’da 39, Hakkari’de 73, Kars’ta 2, Malatya’da 133, Muş’ta 3, Tunceli’de 1, Van’da 40, Ardahan’da 3, Iğdır’da 90, Bayburt’ta 1 ihracatçı firma faaliyet gösteriyor. Doğu Anadolu Bölgesinde ihracatçı firma sayısı bakımından Malatya ilk sırada yer alıyor, Erzurum ise sıralamada 5’inci durumda bulunuyor. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • irfan doğar 01 Ocak 1970 02:00

    Sayın başkanımızın türkiye verilerileriyle erzurumu karşılaştırmasını öneriyorum firma sayısı erzurumda 39 a yükseldi derken bu rakam şırnakta 177 diyarbakır mardin birde bunlara bakın, %67 oy vererek bizi liderliğe taşıyan erzuruma bizde gereğini yaptık diyen sayın başbakanımıza, verileri dahi incelemeden övünerek anlatan vekillerimize önemle duyrulur. Halk olarak bu verileri biliyoruz vekil olarak bilmemeniz yada biliyorsanız gizlemeniz ne kadar esef vericidir değil mi