Kültür-Sanat Haber Girişi : 24 Aralık 2011 12:00

Erzurum`da Sarıkamış harekatı paneli

Erzurum`da Sarıkamış harekatı paneli
Türkiye İzcilik Federasyonu tarafından Erzurum’da Allahuekber Şehitlerini Anma ve Milli Bilinç Kampı etkinlikleri kapsamında ‘Sarıkamış Harekatı’ konulu panel düzenlendi.
Erzurum Ajans-Türkiye İzcilik Federasyonu tarafından Erzurum’da Allahuekber Şehitlerini Anma ve Milli Bilinç Kampı etkinlikleri kapsamında ‘Sarıkamış Harekatı’ konulu panel düzenlendi.

Göğüs Hastanesi konferans Salonu’nda, Türkiye İzcilik Federasyonu ve Güneş Vakfı’nun ortaklaşa düzenlediği panele konuşmacı olarak Erzincan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Salim Gökçen, Dr. Yahya Yeşilyurt ve Araştırma Görevlisi Songül Alşan katıldı.

Sarıkamış Harekatı`na katılan asker sayısının tartışılmasının yersiz olduğunu dile getiren Doç. Dr. Gökçen, asıl önemli konunun, şehit düşen askerlerin hepsinin donarak değil, bazılarının da çarpışarak öldüğünün gündeme getirilmesi olduğunu söyledi.
Osmanlı Devleti`nin, 1. Dünya Savaşı`na katılmak zorunda kaldığını, Kafkas Cephesi`nin Ruslar`ın sıcak denizlere inmesini engellemek için açıldığını anlatan Doç. Dr. Gökçen, Osmanlı`nın, 1. Dünya Savaşı`na girmesindeki en büyük rolünün, Ruslar`ın, Akdeniz`e inme politikası olduğunu kaydetti.

Kafkas Cephesi`nin taarruz cephesi ve aynı zamanda savunma cephesi olduğunu söyleyen Gökçen, “Rusların, sıcak denizlere inme hayali sadece Kars bölgesinde kalmayarak, diğer bölgelere de inme düşüncesi oluşmuştur. Bu hattı koruma ve Rusları durdurmak için Kafkas Cephesi`nin açıldığını söyleyebiliriz. 1. Dünya Savaşı başladığında, Osmanlı Devleti tam 7 cephede savaşmak durumunda kalmıştır. Bu kadar geniş bir coğrafyada savaşırken, elbette yetersizliklerin, eksikliklerin olması söz konusudur. Sarıkamış`ta da bu eksiklikleri görmemiz mümkün. Ancak bugün günümüzde, şehit düşen askerlerimizin sayısı üzerinden tartışmaların gündeme gelmesi üzücü. O topraklarda donarak veya vurularak şehit olmuş askerlerimizin aslında neler çektiğini bilmek gerekir. Her yıl yapılan anma törenlerinde `90 bin askerimiz donarak şehit oldu` deniliyor. Fakat elde edilen resmi rakamlar 57 bin civarında olduğunu bizlere göstermektedir. Askerlerimiz, Sarıkamış`a ıslık çalarak gitmemiştir. Çarpışarak gitmiştir. Nitekim 30 bin Rus askeri de savaşta ölmüştür.” diye konuştu. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.