Erzurum Haber Girişi : 21 Kasım 2012 14:30

İlk adımda kırdılar!

İlk adımda kırdılar!
16 Yıl sonra yürümeye başlayan Altay'ı bir ayda yeniden yatağa mahkum ettiler.
Erzurumajans-Orkun ÇİZMELİ ve Levent AKPINAR'ın haberi-Dünyaya ‘engelli’ olarak gelen ve 16 yıl sonra mucize bir ameliyatla yürümeye başlayan gencin mutluluğu sadece bir ay sürdü. Fizik tedavi için özel bir rehabilitasyon merkezine giden gencin uzmanın bir anlık hatası sonucu kalça kemiği kırıldı. Şimdi yeniden yürümesi için bir mucize gerekiyor.

16 yıl sonra yürüdü, bir saniye sakat kaldı!

Erzurum’da 16 yıl önce ‘engelli’ olarak dünyaya gelen genç, 9 ay önce olduğu ameliyatın ardından bir ay önce mucize bir şekilde yürümeye başladı. Hareketlerinin hızlanması için özel bir rehabilitasyon merkezinde fizik tedavisine başlanan 16 yaşındaki Abdülmüttalip Altay’ın ‘yürüme sevinci’ merkezdeki uzmanın büyük hatasıyla sona erdi. Tedavi için Altay’a bağdaş kurduran rehabilitasyon uzmanı, gencin ayağına fazla yüklenince sol ayağını kalça kemiğinden kırdı. Abdülmüttalip’in yeniden yürüyebilmesi için şimdi ikinci bir mucize gerekiyor…

Menderes ve Elif Altay çiftinin 5 çocuğundan biri olarak 1996 yılında dünyaya gelen çocukları Abdülmüttalip Altay ‘engelli’ olarak doğdu.  16 yıl boyunca ayaklarındaki problem nedeniyle yürüyemeyen Abdülmüttalip, 7 yıl önce Özel Uzmanlar Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi görmeye başladı. Doğuştan engelli olan Abdülmüttalip için iki yıl önce bir umut doğdu. Yakutiye Araştırma Hastanesi Ortopedi Servisi’nde tedavi görmeye başlayan Abdülmüttalip’in doktorları, yapılacak birkaç operasyonla engelli gencin yürüyebileceğini söyledi. Ailenin de onayı alınınca Abdülmüttalip kısa aralıklarla iki kez ameliyat masasına yattı. En son geçtiğimiz Şubat ayında ameliyat edilen Abdülmüttalip, uzun süren tedavilerin ardından bir ay önce hayatındaki ‘ilk adım’ı attı. Küçük adımlarla yürüyebilen Abdülmüttalip’in hareketlerini hızlandırabilmesi için bu süreçte 7 yıl boyunca tedavi gördüğü Özel Uzmanlar Rehabilitasyon Merkezi’nde ’fizik tedavi’ edilmesine başlandı.

Abdülmüttalip’in tedavisini üstlenen rehabilitasyon uzmanı Mehmet Canpolat, Cumartesi günü büyük bir hata yaptı. Bağdaş pozisyonu yaptırıp, ayaklarını daha da açması için zorladığı Abdülmüttalip’in sol bacağı bir anda kalça kemiğinden kırıldı. Ambulansa hastaneye kaldırılan Abdülmüttalip, acil ameliyata alındı ve bacağına platin takıldı. Abdülmüttalip’in yeniden yürüyüp, yürüyemeyeceği önümüzdeki günlerde belli olacak.
Hastanede tedavisine devam edilen Abdülmüttalip, rehabilitasyon uzmanı Mehmet Canpolat’ı ‘canım yanıyor’ diye uyarmasına rağmen, bağdaş pozisyonunda kendisini zorlayamaya devam ettiğini anlattı. Abdülmüttalip Altay, “Ayağımı zorladıkça acı çekmeye başladı. ‘Hocam çok ağırdı’ dememe rağmen, ayağımı zorlama devam edince bir anda ‘çıt’ diye ses duydum. ‘Ayağıma bir şey oldu’ dedim ama Mehmet hoca, ‘yok bir şey’ diyerek geçiştirdi. Sonra merkezin sahibi Davut Hazır geldi ve ayağımın şiştiğini görünce, ambulans çağırdı. Ayağıma ameliyatla platin takıldı. 16 yıl yürümeyi hayal ettim. Tam hayallerim gerçekleşmişken, başıma böyle bir şey geldi. Yeniden yürümek istiyorum” dedi.

Olay anında kardeşinin yanında olan 18 yaşındaki Recep Altay da herşeyin bir anda olduğunu söyledi. Recep Altay, “Kardeşimin, ‘ayağım ağırdı’ demesine rağmen, Mehmet hoca zorlamaya devam etti ve aynı anda ayağından ‘çıt’ diye bir ses geldi. Ben, ‘ayağı kırıldı’ dememe rağmen, Mehmet hoca, ‘bir şey olmadı’ diye ısrar etti. Ancak hastaneye getirdiğimizde kalça kemiğinden kırıldığını öğrendik. Kardeşimin yeniden yürüyüp, yürüyemeyeceği konusunda doktorlar bir şey söyleyemiyorlar. Önümüzdeki bir ay içerisinde yürüyüp, yürüyemeyeceği belli olacakmış. Bunun hesabını hukuki yollardan soracağız” dedi.

Oğlunun yürümesinin sevincini doyasıya yaşayamadığını söyleyen anne Elif Altay ise “Bir aydır sevincimizden yapmadığımız kalmadı. Kurbanlar kestik, dualar ettik. 16 yıl sonra oğlumun yürümesini ancak bir ay görebildim. Oğlumun ve bizim hayallerimizi yıkan rehabilitasyon merkezi ve uzman Mehmet Canpolat hakkında şikayetlerimizi yaptık. Bunun hesabını onlardan soracağız. Biz oğlumuzun acısıyla kıvranırken, merkez yöneticileri gelip bize ‘para verelim, davacı olmayın’ diyebiliyorlar. Biz de hukuken bu insanlara nasıl bir ceza verilmesi gerekiyorsa, o cezayı almalarını istiyoruz. Çünkü bizim canımızı yaktıkları gibi, diğer insanların da canını yakmasınlar” dedi.
Ö
te yandan olayla ilgili olarak Altay ailesinin yaptığı şikayet üzerine Emniyet Müdürlüğü tarafından soruşturma yürütüldüğü ve dosyanın savcılığa gönderilmek üzere olduğu belirlendi. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de idari soruşturma başlatacağı bildirildi. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.