Bölge Haber Girişi : 14 Aralık 2010 00:03

Kar yağışı lastik stoklarını bitirdi!..

Kar yağışı lastik stoklarını bitirdi!..
Kışın soğuk yüzünü gösterdiği şu günlerde vatandaşlar araçlarına karşı tedbirlerini alırken, uzmanlarda kötü yol koşullarında sürücüleri uyardı.

Erzurum Ajans-Kışın soğuk yüzünü gösterdiği şu günlerde vatandaşlar araçlarına karşı tedbirlerini alırken, uzmanlarda kötü yol koşullarında sürücüleri uyardı.

Karın yağmasıyla birlikte kışlık lastiklerini taktıran vatandaşlar, özel servisler önünde uzun kuyruklar oluşturdular. Oba Ticaret Yetkilisi Suat Oba, ağır kış koşulları Avrupa'da lastik satışlarında patlama yaşandığını belirterek, stokların artık tükendiğini söyledi. Kendilerine göre stok yapan bayilerde kışlık lastiğin kalmadığına dikkat çeken Oba, "Avrupa’yı etkisi altına alan kış şartları o bölgelerde lastik satışlarını arttırdı. Çeşitlerin yüzde 70'i bitirildi. Birçok ebat lastik bulmakta zorluk çekiyoruz. Gece 12'lere randevu verip lastik değişiyoruz. Buda günlük ortalama 200 lastiğe tekabül ediyor" dedi.

ERKEN DEĞİŞENLER KARLI ÇIKTI

Yığılmalar yüzünden birçok araç saatlerce beklediğini fakat erken lastiğini değişen sürücülerin karşı çıktığını ifade eden Oba Ticaret Yetkilisi Suat Oba, "Talebin aniden artması stokları bitirdi. Çok sayıda araç sahibi aracını lastik ebadı bulmakta zorluk çekiyor" şeklinde konuştu.

Sıkıntının tüm marka bayilerde var olduğuna dikkat çeken Oba, "Biz daha önceden yine uyarmıştık. 'Sıcaklık 7 dereceye düştüğü an kışlık lastiklerin takılması şarttır. Çünkü 7 derecede bir asfaltın buzdan hiçbir farkı yoktur. Kışlık lastikler zorlu hava koşullarında güvenli ve yüksek performanslı araç kullanımını sağlar' demiştik. Fakat yine çok sayıda vatandaşımız lastik değişimini son güne, yani kar yağdığı güne kadar beklediğini görüyoruz. Biz buradan yeniden söylüyoruz; asıl amacımız lastik satmak değildir. Önemli olan insanlarımızın mal ve can güvenliğidir. Bu yüzden alınacak küçük önlemler büyük yıkımların önüne geçilecektir" dedi.

KAR LASTİĞİNİN ÖNEMİ

Lastik satışlarının yanı sıra zincir, çekme halatı gibi malzemelerinde alınması gerektiğini vurgulayan Oba, araçların en önemli kısmı olan lastik ve zincirlerin kesinlikle son güne bırakılmaması gerektiğini ifade ederek, "Dört adet kışlık lastik aracınızdaki en güvenli gereçtir. Çünkü karla kaplı zeminlere en uygun lastikler kış lastikleridir. Kış lastikleri kaygan zeminde standart lastiklere oranla yüzde 40-50 oranında daha iyi yol tutuş ve frenaj sağlarlar. Kış lastiğinin kauçuk karışımı yuvarlanmaya başladığında standart lastikten daha çabuk ısınır, ayrıca havanın soğumasına rağmen yapısı büzüşmediği için daha gergin durur. Bu sayede desen aralıkları küçülmez, lastiğin tutunma kabiliyeti artar" şeklinde konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.