Bölge Haber Girişi : 01 Temmuz 2011 13:40

Kaynanalar intikamı hamamda alıyor!..

Kaynanalar intikamı hamamda alıyor!..
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü araştırma görevlisi Sahure Çınar, yüksek lisans tezinde Erzurum'da kadınların hamam kültürünü araştırdı.

Erzurum Ajans-Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü araştırma görevlisi Sahure Çınar, yüksek lisans tezinde Erzurum'da kadınların hamam kültürünü araştırdı. Yüksek lisans tezini 'Erzurum hamamlarında intikam' başlığıyla hazırlayan Sahure Çınar, yaptığı araştırmada kaynanaların gelinden hamamda intikam aldıklarını belirledi.

Sahure Çınar, yüksek lisans tezi için ilginç bir konu belirledi. Hamam kültürünün Yaygın olduğu kentte özellikle kadınların hamam geleneğini araştıran Sahure Çınar, hamamlarda yaşanan kavgalar, intikamları ele aldı. Kadınların haftada bir uğradığı hamamların aslında kavga ve intikam mekanları olduğunu belirten Sahure Çınar, "Erkek anneleri hamamda kız beğendikleri gibi yine hamamda gelinlerin canını çıkartırcasına öç alırlar. Erzurum'da evlenme adetlerinin zor olması, erkek tarafını özellikle maddi olarak sıkıntıya sokar. Sıkıntıyla alınan kıza, koca evine geldikten sonra büyük yük verilir. Özellikle kadın hamamlarının en büyük yükünü gelinler çekmektedir. Kayınvalideyi, eltileri, çocuklarını ve görümcelerini gelinler yıkamak zorundadır. Zorluklarla aldıkları kızı intikam alırcasına çalıştırırlar" dedi.

Sahure Çınar, ayrıca hamamlarda dedikodunun da çok Yaygın olduğunu söyledi. Çınar, "Kadınların kavga edip daha sonra tekrar hamamda karşılaştıklarında intikam alma duygusunu taşımalarının en büyük sebeplerinden biridir. Kadınların hamamda sigara içmesi ve orada yıkanan başka bir kadın tarafından uyarılması üzerine çıkan kavga karakolda son buldu. Sonraki hafta hamamda intikam için uyaran bayanın kıyafetleri alınarak çıplak bırakıldı. Çok gürültülü olan mekanlar için 'kadınlar hamamı' ifadesinin kullanılması, kadınların hamamda çok kavga ettiklerinin işaretidir. Hamam vasıtasıyla tuzağa düşürme, intikam duygusunun geliştiğini halk hikayelerinde de görebiliriz" diye konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.