Erzurum Haber Girişi : 02 Kasım 2012 13:00

KCK'lıların kürtçe talebi reddedildi

KCK'lıların kürtçe talebi reddedildi
Ağrı’da KCK’nın Erzurum’daki davasında BDP Ağrı İl Başkanı Kasım Polat’ın “Kürtçe savunma” talebi oybirliğiyle reddedildi.

Erzurum Ajans-Cem BAKIRCI'nın haberi- KCK’nın Erzurum’daki davasında BDP Ağrı İl Başkanı Kasım Polat’ın “Kürtçe savunma” talebi oybirliğiyle reddedildi.

Ağrı'da polisin KCK'ya yönelik düzenlediği eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan ve çıkarıldığı nöbetçi mahkemece PKK'ya parasal finans sağladığı iddiasıyla tutuklanan BDP İl Başkanı Kasım Polat ile 8 tutuklu sanığın yargılanmasına Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün, Ağrı, Doğubayazıt, Diyadin ve Tutak İlçeleri ile İstanbul, Muş, İzmir, Diyarbakır ve Adana'da düzenlenen eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan BDP Ağrı İl Başkanı Kasım Polat ile tutuklu bulunan 8 sanığın yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında “Kürtçe savunma” krizi yaşandı. Duruşmaya tutuklu sanıklardan BDP Ağrı İl Başkanı Kasım Polat, BDP'li parti üyeleri İkram Oğul, Veysi Biçen, Mensure Arslan, Mehmet Çelik, Saime Bayar katıldı. Kimlik tespitlerinin yapılması ardından aralarında BDP'li Ağrı İl Başkanı Kasım Polat’ında bulunduğu sanıklar “Kürtçe savunma” talebinde bulundu.

-TALEP OYBİRLİĞİ İLE REDDEDİLDİ-

Duruşma savcısı ise talebin reddini istedi. Mahkemenin “Kürtçe savunma” talebini değerlendirmek için verdiği arada Polat'ın diğer sanıklarla “Türkçe” konuşması dikkat çekti. Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, “Maalesef anadilimiz Türkçe’dir. Kürtçe savunma talebiniz oy birliği ile reddedilmiştir” diyerek kararı açıkladı.

-DİYARBAKIR EMNİYET MÜDÜRÜ'NÜN KONUŞMASINA VURGU-

Sanık Polat'ın Avukatı Olcay Öztürk, savunma sırasında Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven'in, “Dağda ölen teröriste ağlamıyorsanız insan değilsiniz” şeklindeki sözlerine atıfta bulunarak, “Müvekkilim siyasi bir partinin il başkanıdır. Parti başkanı olan müvekkilimin bir cenaze törenine katılması doğaldır. Cenaze törenine katılmak bir insanı görevdir. İşte geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Emniyet Müdürünün yaptığı insancıl açıklaması kadar doğal bir şey yoktur. Demokratik etkinliklerle bir insana terör örgütü suçlaması yapılamaz. Bizlerin tek güvencesi mahkemelerdir. Elbette cenaze törenlerine katılacaklar çünkü bu yörenin insanları. Benim müvekkilim bir terör örgütü üyesi değildir. Suçlamaları kabul etmiyoruz” dedi.

-POLAT’IN TAHLİYE TALEBİ REDDEDİLDİ-

Duruşmayı izleyen BDP Ağrı Milletvekili Halil Akyol ise, mahkeme heyetinin ara kararı gereği duruşma çıkışı sırasında bir süre tutuklu sanıklarla “Kürtçe” olarak konuştu. Mahkeme heyeti, duruşma sonunda sanıklar Kasım Polat, Nebahat Parmak, Veysi Biçen'in kuvvetli suç şüphesini gösteren bulguları gerekçe göstererek tutukluluk hallerinin devamına karar verirken, BDP'li parti yöneticileri İkram Oğul, Saime Bayar ve Mensure Arslan'ı tutuksuz yargılamak üzere tahliyelerine karar verdi. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi. İddianamede, Polat ile BDP'li yöneticilerin KCK'ya destek vererek bölücü terör örgütü PKK'nın kepenk kapatma eylemlerine destek verdiği, dağda çıkan çatışmada ölen teröristlerin cenaze törenlerini PKK'nın gösterisi haline getirerek propoğanda yaptırdığı, parti binasında yapılan toplantılarla örgüte parasal finans sağladıkları, örgüt adına gece ve konserler düzenlenerek parasal para yardımı adı altında örgüt adına yardım toplandığı iddialari yer aldı. BDP Ağrı İl Başkanı Kasım Polat, BDP'li parti üyeleri Oğul, Biçen, Arslan, Çelik, Bayar ve tutuksuz olarak yargılanan 5 sanık hakkında TCK 314-2 maddesi kapsamında “terör örgütü üyesi” olmak suçlarından 15-20 yıl arasında değişen hapis cezası isteniyor. (ANKA)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.