Bölge Haber Girişi : 21 Kasım 2011 14:30

Kınalı kuzular vatani görev için yola çıkıyor

Kınalı kuzular vatani görev için yola çıkıyor
Ülke gündeminde bedelli askerlik, vicdanı ret tartışmaları sürerken, Erzurum`da askerlik çağına gelen delikanlılar, vatani görevlerine coşkuyla uğurlanıyor.
Erzurum Ajans-Doğu ve Güneydoğu`da yaklaşık 30 yıldır bölge insanına hayatı zehir eden terör örgütü PKK`ya yönelik operasyonların artmasıyla halkın gözünde asker uğurlamanın önemi daha da arttı. Adeta gövde gösterisine dönen asker uğurlama törenlerinde gece sazlı sözlü eğlence çok önemli bir yer tutuyor.

Erzurum’un Pasinler ilçesinde asker adayları için eğlenceler tertiplenirken, ellere kınalar yakılıp hep birlikte halaylar çekiliyor. Terör örgütü PKK`ya yaklaşık 30 yıldır mücadele eden bölge halkı, son zamanlarda gerçekleştirilen operasyonların devamında terörün biteceğine inanıyor. Doğu halkının geçmişten gelen kültüründe bir erkeğin ilk sünneti ve sonrasında askerliği çok önemli bir yer tutuyor. Doğu halkı için askerlik kutsal bir görev, vatan borcu, Peygamber Ocağı sayıldığından dolayı askere evlat uğurlamak ayrı bir önem taşıyor. Askerliği hiç bir mazereti olmadan yapmayan erkek, `yarım insan` olarak nitelendiriliyor ve evlilik düşündüğünde kız verilmiyor.

Türkiye`nin dört bir yanında askere uğurlama törenleri arasında büyük benzerlikler görülüyor. Askere gidecek genç, yola çıkacağı tarihten 15-20 gün önce bütün işlerini bırakıp, dinlenmeye çekiliyor. Bu dinlenme sırasında genç geziyor, arkadaşlarıyla eğlencelere katılıyor.

Askere gidecek gençler, yakınlarını, arkadaşlarını ve komşularını ziyaret edip onlarla helalleşiyor. Asker adayları için yemekler düzenleniyor, kına geceleri yapılıyor. Gence, askerlikte maddi sıkıntı çekmemesi için harçlık veren yakınları, çorap, iç çamaşırı gibi hediyeler de sunuyor.

Birçok bölgede asker adayları türbeleri ziyaret ederken, ülkenin hemen her yerinde genç, gideceği gün otogarda arkadaşları ve yakınları tarafından davul ve zurnalarla, halaylarla uğurlanıyor.

Pasinler’de 1991/4 tertip askere gidecek asker adayları kendi aralarında topladıkları paralarla orkestra tutarak, bir kahvehane’de düzenledikleri eğlence gecesinde, doyasıya eğlendiler.

H
üzünlü anlarında yaşandığı gecede, 15 ay ailemden ayrı kalacağım için çok üzüntülüyüm ama asker olup da vatan borcunu ödeyeceği için mutlu olduğunu söyleyen Cemil Taşdemir, “Vatana hizmet namus borcumuz gidip şerefimizle borcumuzu ifa edip, geleceğiz” dedi. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • VATANDAŞ 01 Ocak 1970 02:00

    Askerlik bir türk cocğunun vatanına namusuna karşı en asli borcudur Erzurum insanı bu kutsal görevin farkındadır bedelliye karşıyım ben askerlik yaparken aydınlı ali dayı 50 yaşında askere getirmiştiler o adam 50 yaşında karavana taşıyordu o yapıyor ise zengin cocuklarıda eşşek gibi yapmalı askerliğin bedellisi olmaz ancak ve ancak onuruyla bu görevi yapmak vardır bedelli yapanlar ise utan malıdır 30 yaşındaki insan 30 milyar verip bedelli yapıcak 30 yaşına gelmiş askerlik yapmamış okadar zengin cocğu varki değil 30 milyar 100 milyarı cerez parası diyen zengin cocukları gidecektir sayın başbakan bedelli konusunda güneydoğuda şehit düşen vatan evlatlarının ve o anaların gözyaşlarını hiçe saymıştır.