Bölge Haber Girişi : 05 Mart 2011 00:17

Kışın hayalet köy yazın cıvıl cıvıl!..

Kışın hayalet köy yazın cıvıl cıvıl!..
Doğal güzellikleriyle büyüleyen Kaçkar Dağları'nın eteklerindeki, İspir ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Moryayla köyü, göç nedeniyle tamamen boşaldı.

Erzurum Ajans-Daha önce 90 hane olan Moryayla köyünde kalan son 3 aile de artık kışları köyde yaşamıyor. Kışları köyde kimse kalmayınca Köy Muhtarı Hüseyin Çelik de İspir ilçe merkezine taşındı.

Köy Muhtarı Çelik, yaptığı açıklamada, köylülerin birçoğunun 20-30 sene önce iş için İstanbul, Bursa ve İzmir gibi büyük şehirlere göç ettiğini söyledi.

Birkaç sene öncesine kadar da köyde sadece yaşlıların kaldığını ifade eden Çelik, ''Bu aileler, kışları şehirlere gidiyorlar. Bu yüzden ben de kışları İspir ilçe merkezinde kalıyorum. Şu anda köy tamamen boş'' dedi.
Göç edenlerin köyleriyle bağlantılarını koparmadığını anlatan Çelik, ''İş için büyük şehirlere göç eden köylülerimiz, oralarda güzel işler yaptılar ve maddi durumu düzenlen çok sayıda kişi köye yazlık ev yaptırdı. Çok katlı binalar, villa tarzı konutlar yapanlar oldu'' diye konuştu.

Geçmiş yıllarda tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin ağırlıklı olarak yapıldığı köyün şimdi tatil köyü olarak değerlendirildiğini ifade eden Çelik, şunları kaydetti: ''Yedi Göller'e sadece 4 kilometre uzaklıkta bulunan köyümüz, özellikle ilkbahar ve yazları muhteşem güzelliğe bürünüyor. Köyümüz yaz tatilinin değerlendirilebileceği bir yer. Yurdun diğer bölgeleri yazları sıcaktan kavrulurken köyümüzde ideal sıcaklıkta bir hava etkili oluyor. Bu nedenle, yazları köyümüze geri dönen çok sayıda aile oluyor. Bu ailelerin bazıları köyde 3-4 katlı bina yaptıran oldu. Bazı aileler de villa yaptırmak istedi ve onlar için köyün dışında bir bölgeyi imara açtırdık. Şu anda bu bölgede 5 tane villa yapıldı. Bu sene de villa yaptıracak köylülerimiz var.''

Köylerinde yazın çok hareketli geçtiğini anlatan Çelik, ''Yazları köye gelen aileler hem sıla hasretini gideriyorlar hem de güzel bir tatil yapıyorlar'' dedi.

Çelik, köyde kışları kalan aile olmadığı için 1999'dan beri kapalı olan köy okulunu da eski dönemlerde kullanılan tarım ve ev aletlerinin sergilendiği bir müzeye dönüştürdüklerini belirtti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.