Erzurum Haber Girişi : 13 Ağustos 2017 15:54

Kuraklık raporu tamam

Kuraklık raporu tamam
Erzurum son yılların en kurak dönemini yaşıyor. Sıcaklığın 4 ila 10 derece mevsim normallerinin üzerine çıktığı Erzurum'da yeterince yağış yağmayınca kuraklık baş gösterdi.
Erzurumajans-Erzurum son yılların en kurak dönemini yaşıyor. Sıcaklığın 4 ila 10 derece mevsim normallerinin üzerine çıktığı Erzurum'da yeterince yağış yağmayınca kuraklık baş gösterdi.

Çiftçiler aşırı derecede verim kaybı yaşandığını ve kredi borçlarının ertelenmesini ve ya zararın giderilmesi bekliyor. Bu nedenle il genelinde Kuraklık Hasar Tespit Raporu hazırlayıp Bakanlığa sunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar ise verimdeki kaybın il genelinde yüzde 30'un üzerinde olduğunu söyledi. Hasar Tespit Raporunu Bakanlığa ilettikleri dile getiren Akar, bu konuda Bakanlar Kurulu Kararına göre hareket edeceklerini bildirdi.

Müdürlük olarak sahada gerekli incelemelerde bulundukları belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, "Bu incelemelere neticesinde yıl içerisinde özellikle hububat alanında yeterli çıkışın olmadığı ve verimde önemli kayıpların olduğunu tarafımızca gözlemlendi.  Özellikle sonbaharda ekim sonrası ekinlerde çıkış için yeterli yağış olmadı ve Kasım'da hava sıcaklığı aşırı derecede düştü. Bu nedenle ürünler çıkış yapmadan ve ya çok zayıf çıkış yaparak kışa girdi. Dolaysıyla bu da önemli verim kaybına neden oldu. Bunun yanı sıra meteorolojiden aldığımız verilere göre özellikle Mart ve Haziran ayılarında geçmiş yıllara oranla yağış miktarı oldukça düşük. Bir de bitkinin ihtiyacı olduğu anda yağışın düşmemesi, havanın kapalı geçmesi nedeniyle bitkilerde istenildiği oranda çıkış olmadı. Bu da ürünlerdeki verim seviyesini önemli oranda düşürdü" diye konuştu
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.