Bölge Haber Girişi : 10 Ağustos 2010 12:02

Mantolama çalışmaları hızla sürüyor!..

Mantolama çalışmaları hızla sürüyor!..
Yıl içerisindeki sıcaklık farkının 65- 70 dereceleri bulduğu Erzurum'da, binalardaki ısı yalıtımını artırmak amacıyla yaptırılan mantolama çalışmaları hızla sürüyor

Erzurum Ajans-Yıl içerisindeki sıcaklık farkının 65- 70 dereceleri bulduğu Erzurum’da, binalardaki ısı yalıtımını artırmak amacıyla yaptırılan mantolama çalışmaları hızla sürüyor. Kış aylarında hava sıcaklığının sıfırın altında 40 derecelere düşmesi nedeniyle artan yakıt tüketimini azaltacak olan mantolamanın oranı şimdiye kadar yüzde 40’lara ulaştı.

Isı kaybını önlemek için 1 Kasım 2008’de revizyon edilerek yürürlüğe giren Binalarda Isı Yalıtım Yönetmeliği gereğince mevcut eski binaların tadilatla yenilenen ve ilave edilen kısımlarının enerji verimliliğine göre projelendirilmesi zorunluluğu getirildi. Elektrik İşleri Etüt İdaresi’nin tebliği ile 1 Ocak 2009’dan itibaren, Enerji Verimliliği Yasası kapsamında enerjiyi verimli kullanmayan işletme, bina sahipleri ve yöneticilerin ödeyecekleri idari para cezaları yüzde 12 artırılarak 600 ila 60 bin lira arasında artırıldı. Yalıtımın zorunlu hale gelmesi ve bilincin yükselmesi sonucu artan yalıtım uygulamalarının tüketiciye yansıması, ısıtma ve soğutma amacıyla ödenen faturalarda yüzde 60’lık bir azalma sağladı.

Kış aylarında hava sıcaklığının sıfırın altında 35- 40 derecelere düştüğü Erzurum’da, ısınma için harcanan paranın ortalama bin 200 lirayı bulması özellikle eski yapılarda mantolamaya olan ilgiyi artırdı. Kamu kurumları, özel işletmeler ve konut yönetimleri, doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte ısınmada yaşanan sorunları en aza indirmek için binaların dış cephelerinin plastik köpüklerle ısıya karşı yalıtılması çalışması olan mantolamaya yöneldi. Yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte binaların dış cephelerini mantolatan vatandaşlar, estetik görüntüyü de ihmal etmiyor.

ÜRETİM FABRİKASI KURULDU

Bina süsleme ve mantolama ürünleri konusunda dışarıya bağımlı olan Erzurum’da bu konuda bölgenin tek üretim merkezi, işadamı Murat Gözgeç tarafından açıldı. Isı yalıtımı ve mantolamanın gün geçtikçe öneminin anlaşıldığını belirten Gözgeç, yoğun talebe cevap vermekte zaman zaman zorlandıklarını söyledi. Dış cephe süslemesi konusunda iddialı olduklarının ifade eden Gözgeç, müşterinin istediği her tür şekli dış cepheye yansıttıklarını kaydetti.

MANTOLAMA PROJESİ OLMAYANA RUHSAT YOK

Kış koşullarının ağır yaşandığı Erzurum’da mantolamanın vatandaşın yararına olduğunu vurgulayan Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, yeni projelerin tamamında mantolama koşulu aradıklarını vurguladı. İnşaatı devam eden binalara da aynı şartı koyduklarını dile getiren Bulutlar, mantolama olmayan 30 projeyi geri çevirdiklerini aktardı. Mantolamanın yüzde 50 - 60 oranında enerji tasarrufu sağladığına değinen Bulutlar, “Uygulamanın yaygınlaştırılması için apartman yöneticileriyle düzenlenen toplantılar olumlu sonuç verdi. Yılda bin lira yakıt parası ödeyen vatandaşlar mantolama sonucu masrafın 500 lira düştüğünü kısa zamanda görecektir” dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.