Bölge Haber Girişi : 26 Haziran 2011 12:54

Mühendisler arıtma tesisini inceledi!..

Mühendisler arıtma tesisini inceledi!..
Türk Mühendis ve Mimar Odaları (TMMOB)'na bağlı mühendislik meslek odası temsilcileri, Büyükşehir Belediyesi içmesuyu arıtma tesisi'nde incelemelerde bulundu.

Erzurum Ajans-Türk Mühendis ve Mimar Odaları (TMMOB)'na bağlı mühendislik meslek odası temsilcileri, Büyükşehir Belediyesi içmesuyu arıtma tesisi'nde incelemelerde bulundu.

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri (İKK) tarafından organize edilen teknik gezide, Büyükşehir Belediye Başkanvekili ve aynı zamanda Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Eyüp Tavlaşoğlu ile ESKİ Su Şebeke ve Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Kimya Yüksek Mühendisi Nuri Kali de hazır bulundu. Palandöken Barajı'ndan gelen suyun arıtılması sürecini tüm aşamalarıyla birlikte yerinde gözlemleyen mühendisler, arıtılarak şehir şebekesine gönderilmeye hazır hale gelen Sudan içti. Teknik geziye, Elektrik Mühendisleri Odası Temsilcisi Onur Alemdar, Gıda Mühendisleri Odası Erzurum Temsilcisi Murat Karaoğlu, Kimya Mühendisleri Odası Erzurum Temsilcisi Hanifi Saraç, Jeofizik Mühendisleri Odası Erzurum Temsilcisi Ruafi Çınar, Mimarlar Odası Erzurum Temsilcisi Vedat Borulu ve İnşaat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Ferhat Bingöl katıldı.

Palandöken Barajı'ndan isale hattı yoluyla getirilen suyun, oksijenle ilk temas ettiği bölümden, ozonlama, filtreleme ve klorlamaya varıncaya kadar tüm arıtılma aşamalarını yerinde takip eden TMMOB'a bağlı mühendislik meslek odalarının temsilcileri, teknik gezinin sonunda şehir şebekesine gönderilmeye hazır hale gelen Sudan da içti. ESKİ Su Şebeke ve Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Kimya Yüksek Mühendisi Nuri Kali tarafından hazırlanan sunum eşliğinde, içmesuyu arıtma tesisi hakkında teknik açıdan bilgilendirilen mühendisler, daha sonra konferans salonunda bir araya geldi. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ünal Kıraç, içme suyu ile ilgili olarak bir süredir devam eden tartışmaların herkesin malumu olduğunu belirterek, arıtma tesislerine yönelik gezi düzenlemekteki amaçlarının, arıtma tesisini teknik gözle incelemek ve buradaki gözlemlerden elde edecekleri sonuçları, kamuoyuyla paylaşmak olduğunu söyledi.

MÜHENDİSLER DE BİLGİLENDİRİLDİ

ESKİ Su Şebeke ve Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Kimya Yüksek Mühendisi Nuri Kali, Palandöken Barajı'ndan isale hattıyla Erzurum'a getirilen suyun, dünya ölçeklerinde bir arıtma sürecine tabi tutulduğunu belirterek, "Erzurum'un sahip olduğu yüksek kalite standartlarına haiz arıtma tesisinden Türkiye'de sadece birkaç şehirde var. Bu tesislerde arıtarak şehir şebekesine gönderdiğimiz suyun en büyük özelliği yumuşak ve çözücülük özelliğinin bulunması. Bundan önce kuyulardan şehir şebekesine gönderilen su, şebeke ve iç tesisat borularının cidarlarında kalıntı bırakıyor, kireçlenmeye neden oluyordu. Fakat barajdan şebekeye gönderdiğimiz suyun çözücülük özelliği var. Suyumuz, bırakın boruların cidarlarını tıkamayı, tam tersine tıkanmış olan borulardaki kalıntıları bile testere gibi oyuyor, çözerek beraberinde taşıyor. Kimi bölgelerde rastladığımız sudaki renk bozukluğu, işte bundan kaynaklanıyor. " dedi.

ERZURUM BÜYÜK BİR YÜKTEN KURTARILDI

Büyükşehir Belediye Başkanvekili ve aynı zamanda Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Eyüp Tavlaşoğlu, Erzurum'da yapılan içme suyu yatırımının, şehrin gelecekteki 50 yılını garanti altına aldığını söyledi. Tavlaşoğlu, "Geçmişte suların günde sadece 2 saat akıtılabildiğini, şimdi ise 24 saat kesintisiz su aktığına dikkat çekti.

Teknik gezinin sonunda bir açıklama yapan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ünal Kıraç ise tesislerde yaptıkları inceleme gezisinin kendilerini tatmin ettiğini söyledi. Kıraç, "Arıtma tesisindeki çalışmaların, teknik olarak büyük bir titizlikle yürütüldüğünü gördük. Barajdan gelen suyun hangi aşamalardan sonra şebekeye verildiğini incelediğimizde; yapılan çalışmaların insanı rahatlattığını söylemek mümkün. Mühendis arkadaşlarım da yeraltı şebekesinden kaynaklanan sorunlara bire bir şahit oldu. Eğer yeraltı şebekesi yenilenirse, içme suyundaki tadın değişeceği belirtildi. Yapılan analiz sonuçları da yeraltı şebekesinden kaynaklanan sorunların neler olduğunu teknik olarak gözler önüne seriyor. " şeklinde konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.