İlçeler Haber Girişi : 02 Ocak 2012 11:45

Narman peri bacaları futbol sahası oldu

Narman peri bacaları futbol sahası oldu
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı`na (Unesco) `Jeolojik miras` olarak ilan edilmesi için başvurulan Erzurum`un Narman ilçesindeki `Peri bacaları` çocukların futbol sahası oldu.
Erzurum Ajans-Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı`na (Unesco) `Jeolojik miras` olarak ilan edilmesi için başvurulan Erzurum`un Narman ilçesindeki `Peri bacaları` çocukların futbol sahası oldu.

Narman İlçesi`ne 7 kilometre uzaklıkta ve güneyinde bulunan `Kırmızı peribacaları` olarak da bilinen jeolojik oluşumlar yaklaşık 3 milyon yıl önce vadi yamaçlarından inen sel suları ve rüzgarın tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla meydana geldi. Yaklaşık 63 bin hektarlık alanda bulunan peri bacalarının bir bölümü tarla olarak gösteriliyor. Aynı zamanda peribacalarına dikilen direklerle çocukların futbol alanı olduğu görülüyor. Atatürk Üniversitesi Narman Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Metin Turan, peribacalarının jeopark alanı ilan edilmesi için Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu`na (Unesco), başvurdu. Prof. Dr. Metin Turan, Narman`aki peribacalarının korunması için Unesco`ya bildiri verdiğini belirterek şöyle dedi:

"Jeopark, sınırları belirlenebilen bi bölgenin tüm doğal ve kültürel mirasının korunmaya alınması ve burada sosyo-ekonomik kalkınmanın da amaçlanması demektir. Burası jeopark alanı ilan edilirse turizm yönünden çok zengin bir bölge haline gelecektir. Narman`aki peri bacalarının bulundğu vadi rengi itibariyle ABD`deki Colorado Kanyonu`na çok benziyor. Tortullardaki kırmızı renk demirin oksitlenmesi sonucu oluşmuştur. Peribacalrının oluşumunda rüzgar erozyonunn etskiyle değilik şekiller meydana gelmiştir. Umarız peri bacaları hak ettiği değeri görür."

Narman Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy, peri bacaları gibi önemli bir kültürel mirasın korunamsı ve gelecek nesillere aktarılması için ellerinden geleni yapacaklarını anlatırken, şöyle dedi:

"Burası jeopark alanı haline getirdildikten sonra jeoturizme açmayı istiyoruz. Daha sonra doğal mirasımıza turlar düzenleyeceğiz. Devamında küçük bir müze kurularak buradaki kayaç örnekleri, oluşum ve fosiller sergilenecek. Bu oluşumların benzerleri yapılarak satılabilir ve müzeye katkı sağlayabilr. Ayrıca burasının çimentodan bile kuvvetli bir oluşum olduğunu söylediler. Hatta başkanımız gününümzde deprem nediniye yıkılan binaları göz önünde bulundurduğumuzda bina yapımında kullanabilirmiyiz diye tereddütümüz var.Ama önceki hususumuz burayı turizme açmak."

N
arman Belediye Başkanı AK Parti`li Yücel Ahmet İşleyen ise, "Burayı Amerikalılar, Fransızlar, İngilizler keşfetti ama malesef biz yeterli yatırımı yapamadık. Burası, dünyada marka olabilecek bir coğrafi yapıdır. Bu bölgenin yüzde doksanı hazine arazisi. Bölgede ara ara tarla olarak kullanılan yerler var. Buralar jeopark ilan edildikten sonra alınacaktır. Kültür ve Turzim Bakanlığının bölgeye gereken değeri vereceğine inanıyorum. Bu mevkide bulunan Yanıktaş köyünün çocukları direk dikmişler ve burada futbol oynuyorlar" diye konuştu 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.