Eğitim Haber Girişi : 08 Ocak 2015 09:30

Oltu Anadolu Lisesi tartışıyor

Oltu Anadolu Lisesi tartışıyor
Oltu Anadolu Lisesi öğrencileri sosyal etkinliklerine kaldığı yerden devam ediyor.
Erzurumajans-Oltu Anadolu Lisesi öğrencileri sosyal etkinliklerine kaldığı yerden devam ediyor. Okulda her yıl düzenlenen münazara yarışmalarında finale kalan 10B ve 10C sınıfları kıyasıya yarıştı.

Son günlerde de gündemi meşgul eden dil tartışması tüm boyutlarıyla ele alınarak "Yabancı dillerden dilimize sözcük alınması dilimizi zenginleştirir mi, yoksa yobazlaştırır mı?"konusu tartışıldı. Türkçeye yabancı dillerden sözcük alınmasının dili yobazlaştıracağını ifade eden 10B sınıfı 319 puana karşılık 335 puan aldı. Münazara finalini kazanan 10B sınıfı "Tema Market"in vermiş olduğu hediye çeklerini Müdür Başyardımcısı Osman Taşçı'nın elinden aldılar. Diğer grup ise Canbaba Lokantası'nın verdiği hediyeleri kazandılar.

Münazarayı kazanan,10B sınıfı öğrencileri Hilal Şahin, Ayşe Süzer ,Şifa Karaca ve Zehra Yıldız; dilini kaybeden bir milletin her şeyi kaybedeceğini ifade etti. Bunu Atatürk'ün "Türk milletinin dili Türkçedir. Türk dili Dünyada en güzel, en zengin ve en kolay olabilecek bir dildir. Türk dili Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği sayısız felaketler içinde, ahlakının, geleceğinin, hatıraların, çıkarlarının kısaca bugün kendi milletini millet yapan her şeyi dili sayesinde koruduğu görüyor."sözleriyle ve Peygamber Efendimizin"Türk dilini öğreniniz çünkü onlar için uzun sürecek egemenlik vardır." Hadis-i Şerifi'ni örnek vererek Türk diline verilen ehemmiyeti dile getirdiler.

Kaşgarlı Mahmut'un da, Yunus Emre'nin de, Karamanoğlu Mehmet Bey'in de, Aşık, Paşa'nın da Ziya Gökalp ve daha nice ediplerimizin de durumun farkında olduğunu ve bunun için mücadele ettiklerini belirttiler.

Ayrıca grup sözcüsü Ayşe Süzer geçmişimizden şu örneği verdi: Vaktiyle Çinlilerin Türk bütünlüğünü bozmak için Türk hakanına verecekleri bir prensese karşılık Türk vatanından bir taş parçası istedikleri bilinmektedir. Hakan büyük bir gaflete düşerek bu tılsımlı taşı Çinlilere verince vatanda korkunç felaketler olur. Bir kısmı esareti kabul eder,bir kısmı ise yurtlarını terk ederler. Bugün de Düşmanlarımızın bizden çalıp koparmak istedikleri üç büyük tılsım vardır:

Birincisi Türk milletini birbirine bağlayan en önemli faktör olan güzel ve eşsiz Türkçemizdir. İkincisi Türk milletini tam bin yıl dünyanın en ahlaklı ve en medeni büyük kuvveti haline getiren Türk Müslümanlığıdır. Üçüncüsü ise Türk çocukları için daima büyük şeref ve güven kaynağı olan milli tarih ve ecdat sevgisidir.

Şimdi dikkat edersek açıkça görülüyor ki elimizden gidenler hep bunlar.Bugün artık birbirimizin dilini bilmiyor,değerini anlamıyor,inanışını küçümsüyor ve birçoklarımız kendi tarihimize hakaretler saçarak yetişiyoruz.

Eğer hala çaresini bulmaya davranamazsak kendi elimizle hazırladığımız ve kendi büyük gafletimizle devam ettiğimiz bu manevi yıkılışı hiçbir başka kalkınış veya davranışla önleyemeyeceğimizi ifade ederek sözlerini bitirdi.

Jüri üyeleri ve edebiyat öğretmenleri Hakan Yeşilyurt ve Salim Eser bu güzel tartışmadan dolayı her iki sınıfla da gurur duyduklarını ve böyle öğrencilerimizin olduğu müddetçe geleceğe ümitle bakacaklarını ifade ettiler. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.