İlçeler Haber Girişi : 16 Eylül 2012 12:30

Oltu taşı imalatçılarının umudu oldu

Oltu taşı imalatçılarının umudu oldu
Yaptığı buluşlar nedeniyle tanınan parkinson hastası 46 yaşındaki Mikail Koçak, takı ve tespih imalatçılarının umudu oldu.
Erzurum Ajans-Yaptığı buluşlar nedeniyle tanınan parkinson hastası 46 yaşındaki Mikail Koçak, takı ve tespih imalatçılarının umudu oldu.

Parkinson hastası Koçak, daha önce yaptığı tespih makinesini daha da geliştirerek Oltu taşı imalatçılarının hizmetine sundu. Doğal halde çıkarılan şekilsiz taşları işleyerek birer tespih tanesi haline getiren makinenin tanıtımını yapan Koçak, şöyle konuştu: "Geçen aylarda el ile tespih tanesi haline getirilen Oltu taşını yarma makinesi yaptım. İmalatçılardan ilgi gördü. Gelen talep üzerine bir süredir bu makineyi tasarlıyordum. Amacım, işyerimde bu tür icatlar yaparak hem esnafın hem de vatandaşların işlerini daha da kolaylaştırmaktır."

Koçak, elle bir dakikada ancak bir tespih tanesi yapılabilirken geliştirdiği makine sayesinde tespih tanelerinin sıfır hata ve aynı ölçülerde üç saniye gibi kısa bir sürede yapıldığını ifade etti.

Parkinson hastası olmasına rağmen çalışmaya devam ettiğini anlatan Koçak, Oltu taşı tespih seri üretimine büyük katkı sağlayacak olmaktan son derece memnun olduğunu dile getirdi.

Bu arada tespih tanesi yapma makinesini deneyen Oltu taşı imalatçısı Yüksel Altunok, "Makineyi denedim, oldukça seri olduğunu gördüm. Bundan sonra işlerimiz daha kolaylaşacak" diyerek Mikail Koçak'a teşekkür etti.
Sanayi sitesi esnafından Nuri Çelik de, Koçak'ın yaptığı bu icatla Oltu Sanayi esnafı olarak yine kendilerini gururlandırdığına değindi.
Seri üretim yapabilmek için tespih tanelerinin hızlı ve standart boyutlarda işlenebilmesine ihtiyaç duyulduğunu belirten Oltu taşı imalatçısı Savaş Bayındır, Mikail Koçak'ın yaptığı makinenin işlerini daha da kolaylaştıracağını söyledi. Üç saniyede bir tespih tanesi yapabilen makineyi incelediklerini anlatan Bayındır, makineden bir adet sipariş vereceğini belirtti. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.