İlçeler Haber Girişi : 13 Şubat 2013 17:41

Oltulu bal üreticileri toplandı

Oltulu bal üreticileri toplandı
Oltu ilçesi Bal Üreticileri Birliğinin Olağan Genel Kurulu Kaymakamlık Toplum Merkezinde yapıldı.
Erzurumajans-Oltu ilçesi Bal Üreticileri Birliğinin Olağan Genel Kurulu Kaymakamlık Toplum Merkezinde yapıldı. 60 üyenin hazır bulunduğu toplantıda üyelere yönelik plastik kovanların tanıtımı da gerçekleştirildi.

Oltu Bal Üreticileri Birliği Başkanı M.Celal Uğurel, yaptığı konuşmada 2012 yılının bal üreticileri için olumsuz geçtiğini belirterek 2013 yılından beklentilerini sıraladı.
Oltu Bal Üreticileri Birliği Başkanı M.Celal Uğurel, “Geçtiğimiz yıl tüzüğümüz doğrultusundaki işleri yapmaya gayret ettik.2011 yılında Türk Patent Enstitüsüne başvurusunu yaptığımız Marka Tescil Belgesi onaylanarak Birliğimize intikal etmiştir. Bundan Sonra Üyelerimizin Balı Oltu Kırdağ Çiçek Balı adıyla pazardaki yerini alacaktır.” dedi.

Olağan Genel Kurul gündem maddelerinin görüşülerek karara bağlandığı toplantıda konuşan Oltu Bal Üreticileri Birliği Başkanı M.Celal Uğurel, 2013 hedeflerini anlattı.
“Pazarlamaya yönelik faaliyetlerin başında gördüğümüz Bal Analiz Ünitesi yapımı ile ilgili İlçe Tarım Müdürlüğü ile Koordineli olarak toplam maliyeti 400.000 TL tutarındaki proje hazırladık.” diyen Birlik Başkanı M.Celal Uğurel, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bölgemiz Kalkınması için İlimizde kuruluşu bulunan KUDAKA ve TKDK birliklere yönelik bu tür projeleri kabul etmediğinden proje elimizde hazır bekletilmektedir. Uygun zaman ve şartlarda projemizi hayata geçirmeye çalışacağız. Yine geçen sezonda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne sunmuş olduğumuz 84.000 TL Tutarında 2400 adet polen tuzaklı Kovan Altlığı Projemizin onaylanmış olduğunu öğrendik, ilkbahar sezonunda üyelerimize dağıtımını planlamaktayız. Warroa mücadelesinde birliktelik ve etkinlik sağlamak maksadı ile Yine İl Müdürlüğü ile koordineli olarak yapılan proje kapsamında temin edilen warroa ilacı İlçe müdürlüğümüz tarafından üyelerimizin koloni sayılarına göre ilaç dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

Şu anda üye sayımız 140’a ulaşmış bulunmaktadır. Bu sene yeni üyelerimize 1500 adet plaka getirilip desteklemeden yararlanmaları sağlanmıştır. Arı destekleri olarak bildiğimiz 2012 yılı koloni destekleri Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığından Birliğimiz hesabına gönderilen 52.000 TL tutarındaki destekleme ücretleri bu aybaşından itibaren üyelerimizin T.C.Ziraat Bankasındaki hesaplarına aktarılmıştır.

Yine üyelerimizin ballarının pazarlamasının önünü açacak olan Organik Bal üretimine yönelik sertifika verebilecek şirketlerle görüşmelerimiz olmuştur.Ancak siz üyelerin de görüşlerini almak üzere bağlantımızı yapmadık.Sizlerde uygun görüp kabul ederseniz ilgili şirketlerin biriyle sözleşme yapıp Organik Bal üretimine geçmeyi planlamaktayız.
Bölgemizin kalkınması için kurulmuş bulunan Çoruh Havzası Kalkınma Birliği tarafından arıcılık faaliyetlerini de içeren geniş kapsamlı bir projenin uygulanma aşamasına geldiği duyumlarıyla hareketle gerekli girişimlerde bulunduk. Tüm üyelerimizin bu proje kapsamından yararlanabilmeleri için gerekli girişimlerimiz devam etmektedir. Kısaca şunu belirtmek isterim ki üyelerimizin menfaatlerine olabilecek tüm organizeleri takip ederek içerisinde olmak için uğraşı vermekteyiz.”

Katılımcılara teşekkür eden Uğurel’in ardından kürsüye gelen Birlik Tarım Danışmanı Şerafettin Akçay ise organik bal üretimi konusunda üyelere bilgi verdi.
“Organik bal üretimine geçmemiz kaçınılmazdır.” şeklinde konuşan Akçay, “Günümüzde her türlü besin maddelerinde olduğu gibi üretilen ballarda da çevre kirliliği ve üretimlerde kullanılan aşırı kimyasallar nedeniyle gıdaların yapısının değiştirildiği, tüketimlerinde fayda yerine zarar verdiği ortaya çıkmıştır. Tüketiciler her geçen gün bilinçlenerek organik ürün alımına yönelmektedir. Devlet organik üretimi teşvik amacıyla organik ürüne destek primi vermekte, büyük şehirlerde organik pazarlar kurulmaktadır. Bu nedenle arıcılar olarak bu faaliyetin içerisinde olmalıyız. Özellikle bal üretiminde arısız bal yaptırıldığı düşünüldüğünde Organik bal üretimine geçmemiz kaçınılmazdır. Organik üretim aynı zamanda bize iyi bir Pazar imkânı da sunacaktır.” dedi.

Organik arıcılık faaliyetlerine başlarken yapılacak olan müracaat aşamasından başlayıp üretim ve pazarlama aşamalarında, görülecek olan aksaklıklarda, arıcıların her zaman yanında olacaklarını aktaran Tarım Danışmanı Şerafettin Akçay, “Organik Arıcılık: doğada bulunan nektar, polen, su ve propolisin arılar tarafından toplanarak arı ürünlerine dönüştürülmeleri aşamasında suni besleme ve kimyasal kullanılmadan organik tarım alanlarında her aşaması kontrollü ve sertifikalı yapılan arıcılık faaliyetlerine organik arıcılık denir. Bölgemizde yapılan arıcılık faaliyetlerini izlediğimizde arıcılarımızın çoğunluğu bu tanıma uygun olarak üretim yaptıkları gözlenmektedir. Ancak organik üretim yapıyorum demekle iş bitmiyor. Yaptığımız işi belgelendirmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

Organik üretime geçmek için uyulması gereken kurallar hakkında da bilgiler veren Akçay’ın konuşmasının ardından bal üreticilerine plastik kovanların tanıtımı yapıldı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.