Türkiye Haber Girişi : 07 Mart 2018 11:11

Son anket sonuçları açıklandı

Son anket sonuçları açıklandı
Kadir Has Üniversitesi, 8 Mart öncesinde gerçekleştirdiği ‘Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Rakamların adeta alarm verdiği çalışmaya %yüzde 61’i kadının en büyük sorununun ‘şiddet’ olduğunu söyledi.
Erzurumajans-Dünya Kadınlar Günü öncesinde, Kadir Has Üniversitesi önemli bir çalışmaya imza attı. Her yıl gerçekleştirilen ‘Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması’nın 2018 yılı sonuçlarında ‘şiddet’in görmezden gelindiğine vurgu yapıldı. 23 ilde bin 205 kişi ile gerçekleştirilen çalışmada, kadının en büyük sorununun ‘şiddet’, ‘işsizlik’ ve ‘eğitimsizlik’ olduğu belirtildi. En büyük sorunu ‘şiddet’ olarak görenlerinin oranının yüzde 61 olması dikkat çekti. Bu oran 2016’da yüzde 53, 2017’de ise yüzde 55 olduğu belirtildi. Araştırmada, kadının toplumda yaşadığı en büyük dördüncü sorunu ‘sokakta baskı ve taciz’ olarak cevaplandırıldı. Araştırmada öne çıkan bir başka çarpıcı sonuç boşanma ile şiddet arasındaki ilişki oldu. Katılımcıların yüzde 72’si aile içi şiddetin boşanmak için yeterli bir sebep olduğunu söyledi. Çalışmada, geçen yıl ilk kez sorulan ‘Bir kadın sizin görüşlerinizi savunan bir partinin lideri olsa o partiye oy verir misiniz?’ sorusuna kadın katılımcıların yüzde 81’i ‘evet’ derken, 2018’de bu oran yüzde 85’e çıktı. Geçen yıl erkek katılımcıların yüzde 73’u bu soruya evet derken, 2018’de bu oran yüzde 74 oldu. Çalışmada ‘Diyelim ki bir seçim sezonunda çok benzer özelliklere sahip bir erkek ve bir kadın cumhurbaşkanı adayı var, hangisini tercih ederdiniz?’ sorusuna da dikkat çeken yanıtlar verildi. Bu soruya geçen yıl kadın katılımcıların yüzde 63’ü ‘kadın adayı tercih ederdim’ derken, bu yıl ise yüzde 70’i aynı yanıtı verdi. Kadının çalışma hayatındaki varlığının da sorgulandığı araştırmada dikkat çeken detaylar ortaya çıktı. Kadın katılımcıların yüzde 28’lik bir kesiminin şu anda aktif olarak çalıştığı kaydedildi. Katılımcıların yüzde 35’i de geçmişte çalıştığını belirtirken, yüzde 46’sı ise hayatında hiç çalışmadığını ifade etti. ‘Kadınların iş hayatına katılımı ülkenin refahı açısından gereklidir’ ifadesine katılma oranı kadınlarda yüzde 84 ve erkeklerde ise yüzde 73 olarak gerçekleşti. Çalışmada, resmi nikahın imamlar veya müftüler tarafından kıyılması konusunda da sorular soruldu. Erkekler bu soruda kararsız kalırken, kadınlar ise ‘hayır’ dedi. Erkeklerin yüzde 49’u ‘hayır’ derken, yüzde 52’si ‘evet’ diye yanıt verdi. Kadınların yüzde 64’ü ise ‘hayır’ diyerek bu yetkilendirmeyi onaylamadıklarını gösterdi.

371 KİŞİ SİLAHLI SALDIRILARDA ÖLDÜRÜLDÜ

Umut Vakfı’nın ‘2017 Kadın Cinayetleri’ araştırması, Ege ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde kadın cinayetlerinin önceki yıla göre azaldığını, diğer bölgelerde ise arttığını ortaya koydu. Çocuklara tacizi önlemeye yönelik yasalarda ağırlaştırılmış cezalar getirilmesi için çalışmalar sürerken, 2016 yılında 397 kadın cinayetinin yaşandığı Türkiye’de geçen yıl 472 kadın cinayeti işlendi. Kadın cinayetlerinin yüzde 80’i silahla gerçekleşirken, 2017 yılında meydana gelen 371’i silahlı toplam 472 kadın cinayetinin birkaçı beylik silahı olmak üzere 128’inde tabanca, 96’sında çeşitli tüfek, 146’sında kesici aletler kullanıldı. 101 kadın ise boğularak, dövülerek, başına sert cisimle vurularak veya yüksekten atılarak öldürüldü.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.