İlçeler Haber Girişi : 11 Mart 2012 17:52

Tabyada Tarih dersi

Tabyada Tarih dersi
Yakutiye Kent Konseyi Gençlik ve Çocuk Meclisi üyeleri ve Cumhuriyet Kız Teknik Meslek Lisesi öğrencileri, Erzurum tarihini şehitlerin verilip kan döküldüğü Aziziye tabyasında öğrendiler.
Erzurum Ajans-Yakutiye Kent Konseyi Gençlik ve Çocuk Meclisi üyeleri ve Cumhuriyet Kız Teknik Meslek Lisesi öğrencileri, Erzurum tarihini şehitlerin verilip kan döküldüğü Aziziye tabyasında öğrendiler. Eğitimci Yazar Abdurrahman Zeynal tarafından gençlere Erzurum'un uğradığı saldırılar ve savunmada yaşananları tabyalarda anlattı. Gençler ve çocukların adeta büyülendiği tabyalar bir tarihin sessiz tanığı olarak duruyor.
Erzurum'un önemli sivil yapılanması Yakutiye Kent Konseyi Gençlik ve Çocuk Meclisleri Erzurum'un kurtuluş yıl dönümünde önemli bir etkinliğe imza attılar. Gençlik ve Çocuk Meclisi üyeleri yanlarına Cumhuriyet Kız Teknik Meslek lisesi öğrencilerini de alarak Erzurum tarihinde kanlı savaşların, kahramanlık destanlarının yazıldığı Aziziye tabyalarına gittiler. Erzurum yakın tarihinde yaşanan şanlı savunmalar, sayısız kahramanlık hikayelerinin yazıldığı Aziziye tabyalarına bir otobüsle giden gençler, yolda sürprizle karşılaştılar. Aracın yolun buzlu ve karla kaplı olması nedeniyle daha fazla ilerleyememesi nedeniyle gençler kalan yolu yürüyerek tabyalara vardılar. Eğitimci Yazar Abdurrahman Zeynel ve Kent Konseyi Genel Sekreteri Nazan Soysal ile birlikte yaklaşık 1 saat yolculuğun ardından tabyalara varan gençler, burada tarihin büyük levhaları olarak geçen tarihi savunmaları ve yaşanan boğuşmaları dinlediler. Nene Hatun'un mezarını da ziyaret ederek Fatiha okuyan gençler, yaşadıklarından fazlasıyla memnun olduklarını söylediler.
Eğitimci yazar Abdurrahman Zeynal, kanlı boğuşmaların yaşandığı, binlerce vatan evlanının şehit verildiği ve kahramanlıkla yazılan tarihin şeref levhalarını gençler ve çocuklara anlatırken, "Geçmiş insanın aynası gibidir. Dününü bilmeyenlerin yarınlara sağlam basması zordur. Onun için Erzurum tabyalarını, yaşanan savaşları gençlere anlatıyorum. TArih en güzel gerçektende yaşanılan yerde öğrenilir. Göze, kulağa ve şuura hitap ederek tarihi anlatırsak çocuklarımız şuurlanırlar. Sınıflarda tarih çok fazla öğrenilmiyor" dedi.
Gençler, yaşadıkları günü unutmayacaklarını belirterek her okulun mutlaka öğrencilerini tabyalara götürmesi gerektiğini söylediler. Gençler, "Bize tarih anlatılınca birazda dalga konusu olabiliyordu. Yani kendi tarihimizi doğru öğrenemiyorduk. Savaşın yaşandığı mekanları görüp tarihi farklı bir ortamda dinliyor ve yaşananları daha iyi kavrıyoruz" dediler.
D
iğer yandan Pazartesi günü saat 14.00'da Ermeni sorunuyla ilgili bir konferans düzenleyen Yakutiye Kent Konseyi'nin Üniversite Rektörlük binası Mavi salondaki konferansının konuğu ise Doç. Dr Erol Kürkçüoğlu. Kürkçü oğlu, üniversite mavi salonda "belgeler ışığında ermeni sorunu" konulu konferansta tarihsel ermeni meselesini anlatacak. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.