Kültür-Sanat Haber Girişi : 10 Eylül 2013 02:56

Tarihi üç kümbetler sahibini arıyor

Tarihi üç kümbetler sahibini arıyor
Üç Kümbetler'in 'Tarzanca' kitabesi söküldü. Ancak, o kitabeyi kimin yazdığı da, kümbetler'in kimin sorumluluğunda olduğu da halen belirsiz...
Erzurumajans-Palandöken Gazetesi ve Erzurum Ajans olarak Üç Kümbetler'in tarihçesini anlatan kitabenin İngilizce metninde yer alan akıl almaz hataların konu edildiği "Skandal" başlıklı manşet haberimiz gündeme bomba gibi düştü. Haberin ardından "skandal"a el koyan Vali Ahmet Altıparmak, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut ile görüşerek, tabelanın kaldırılmasını istedi. Vali Altıparmak'ın devreye girmesinin ardından harekete geçen Yakutiye Belediye Başkanı Korkut'un talimatı üzerine belediye görevlileri dün öğleden sonra skandal kitabeyi söktü.

TARİHİ MEKAN SAHİPSİZ Mİ?


Bu arada kamuoyunun Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün uhdesinde olduğunu bildiği Üç Kümbetler'in 1996 yılında Yakutiye Belediyesi'ne devredildiği ortaya çıktı.  Genel Yayın Yönetmenimiz Orhan Bozkurt, gün boyu 'Üç Kümbetler kimin?' sorusuna yanıt aradı.   Soruya en somut cevap Kültür ve Turizm İl Müdürü Fikret Öztürk'ten geldi. Öztürk,  "Erzurum'da kurum olarak bize ait olan tarihi mekanlar belli. Yakutiye Medresesi, Karanlık Kümbet ve Cimcime Sultan Türbesi? 'Üç Kümbetler kime ait?'  Sorusunu Mili Emlak Müdürlüğü'ne sorun"dedi.

ANCAK KOMEDİ FİLMLERİNDE OLUR!

Mili Emlak Müdürlüğü'nün kayıtlarına göre Yakutiye Belediyesi 'ne devredildiğini öğrendiğimiz Üç Kümbetler için  bu kez Yakutiye Belediyesi'nin kapısını çaldık. Yakutiye belediyesi yetkilileri ise  yaklaşık 20 yıldır kendi sorumluluklarında olan kümbetlerin, Cazibe Merkezi Projesi kapsamında kendilerine "şifai" olarak devredildiğini anlattı. Gün boyu adeta top çeviren Yakutiye Belediyesi yetkilileri, kümbetlerde ki skandal kitabeyi kimin yazıp, tarihi mekâna kimin astığı konusunda ise  bilgilerinin olmadığını açıkladılar. Yetkililer, "O kitabeyi bizim yapmamız söz konusu dahi değil" dediler.

SAHİ KÜMBETLERİN SORUMLUSU KİM?

Yaşanan bu gelişmeler Üç Kümbetler'in adeta "sahibi" olmadığını ortaya koydu. Bunun üzerine arkadaşlarımız Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nü aradı. Onlar da "Üç Kümbetler bizim" demezken, kitabeyi kimin yazdığı da Üç Kümbetlerin kimin sorumluluğunda olduğu da ortada kaldı. Şimdi bir kez daha Erzurum'u yönetenlere soruyoruz; Allah aşkına Üç Kümbetler kimin?
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Turan Dadaş 01 Ocak 1970 02:00

    Erzurumun sahibi yok tabiiki üç kümbetlerin de sahibi olmayacak.Sahibi olan bir memlekette tarım arazileri halka açık yeşil alanlar parklar imara açılır da belediye tarafından satılabilir mi .Tabiii ki satılamaz.Ama Erzurumun kaderi bu yıllardır bu böyle gidiyor.

  • Mökkem dadaş 01 Ocak 1970 02:00

    Bizim kardeş kardeş yarın oraya özel güvenlik koyup turistlerden para toplayacam :) Kimse sahiplenmesin ne yakutiye belediyesi ne kültür müdürlüğü nede milli emlak... Orası tapusuyla bizim..... Erzurumun...