Erzurum Haber Girişi : 09 Şubat 2012 16:32

Tebriz'de Erzurum rüzgarı

Tebriz'de Erzurum rüzgarı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, bir ilke daha imza atıyor. 93 yıldan bu yana yurdun çeşitli bölgelerinde büyük bir coşkuyla kutlanan Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşu, bu yıl sınırlar ötesine taşınacak.
Erzurum Ajans-Erzurum Büyükşehir Belediyesi, bir ilke daha imza atıyor. 93 yıldan bu yana yurdun çeşitli bölgelerinde büyük bir coşkuyla kutlanan Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşu, bu yıl sınırlar ötesine taşınacak. Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle Erzurum kurtuluş şenliklerine bu yıl İran’ın Tebriz kenti de ev sahipliği yapacak.

Büyükşehir Belediyesi, Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 94’üncü yıldönümünde bir ilke daha imza atmaya hazırlanıyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yaşayan Erzurumluların her yıl büyük coşkuyla kutladıkları kurtuluş günü, bu yıl İran’ın Tebriz kentinde de kutlanacak. Her iki kent arasında imzalanan ‘Kardeş Şehir’ protokolü kapsamında gerçekleştirilecek olan şenlikler için hazırlıklara başlanırken, konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ise, kardeşlik bağlarına vurgu yaptı.

Başkan Küçükler, İran’ın Türkiye için, Tebriz’in de Erzurum için önemli olduğuna dikkati çekerek, “İran, Türkiye’nin hem yakın bir komşusu, hem de din, kültür ve coğrafya gibi ortak paydalarda buluştuğumuz kardeş ülkemizdir. İran’la olan ilişkilerimiz kısa bir ‘geçmiş zaman’a ait değil, tam tersine yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. İşte bu köklü ve sağlam geçmiş sebebiyledir ki, sosyal, siyasi, iktisadi ve kültürel münasebetlerimizin güçlenmesi, karşılıklı saygı ve anlayışa dayalı işbirliklerimizin kesinlikle devam etmesi gerekmektedir” diye konuştu.

BAŞKAN KÜÇÜKLER, ERZURUM-TEBRİZ İLİŞKİLERİNİN ÖNEMİNİ ANLATTI

Ülkeler arasındaki ilişkilerin önemi kadar, bu ülkelere bağlı şehirler arasındaki münasebetlerin de çok büyük bir öneme sahip olduğunu kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, “Bu durumu Erzurum özelinde ele alacak olursak; kuşkusuz ki Tebriz’i çok daha farklı bir şekilde konumlandırmamız gerekecektir. Erzurum’un asırlar boyu süren hayat safhalarında birçok sahne vardır. Bu şehir yönünü batıya çevirenlere konak olmuş, geçit vermiş ve yol olmuştur. İpekyolu olarak adlandırdığımız bu sahne, yıllar boyunca hem İran’a, hem de Anadolu’ya hayat vermiş, iki ülke arasındaki ticari hareketlilik, öyle ki on binlerce develik kervanlarla ifade edile gelmiştir. İşte bu sahne, Erzurum-Tebriz hattı olmuştur. Hem öyle bir hattır ki, Erzurum kalesinin dışarıya açılan kapılarından birisine de, yine Tebriz adı verilmiştir” ifadelerini kullandı.
Büyükşehir Belediyesi olarak geçtiğimiz yıl İran’ın Tebriz kentiyle ‘Kardeş Şehir’ protokolü imzaladıklarını hatırlatan Başkan Küçükler, “Biz bu protokole hiçbir zaman tesadüf gözüyle bakmadık. Tam tersine bu protokolü ortak tarihi geçmişimizin bir mirası olarak kabul ettik.
Biz bu protokolü tarihi yeniden canlandırma, Erzurum’la Tebriz, dolayısıyla İran ile Türkiye arasında yeni ilişkiler tesis edebilmek adına imzaladık” şeklinde konuştu.

ERZURUM’UN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞU TEBRİZ’DE DE KUTLANACAK

İmzalanan protokol ve karşılıklı yürütülen çalışmalar kapsamında bu yıl bir ilke imza atacaklarını açıklayan Küçükler, “Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşu, her yıl şehrimiz başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında yaşayan Erzurumlularca büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Biz bu yıl kurtuluş şenliklerine İran’ın Tebriz kentini de ortak edecek ve coşkumuzu Tebriz halkıyla da paylaşacağız. Yani 12 Mart günü Erzurum’la aynı anda Tebriz’de de kurtuluş şenlikleri gerçekleştireceğiz” dedi.
B
u çalışmayı yapmaktaki amacın, ortak milli değerlerin ve coşkunun hep birlikte paylaşılması olduğunu anlatan Küçükler, “İnanıyoruz ki, karşılıklı olarak atacağımız bu adımlar, ticari işbirliklerini, ekonomik canlılığı ve dolayısıyla bölgesel kalkınmayı da beraberinde getirecek. Kaldı ki, Tebriz’den gelen iş dünyasının değerli temsilcilerinin, son birkaç gündür Erzurum’daki iş çevreleriyle sıkı diyaloglar geliştirdiğini görmekte ve bundan açıkçası büyük memnuniyet duymaktayız. Umuyoruz bu adımlar yakın bir gelecekte her iki şehir ve her iki ülke için katma değer niteliği taşır bir hale gelecek, kazanan da, kazandıran da inşallah yine her iki taraf olacaktır” diye konuştu. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.