Erzurum Haber Girişi : 14 Kasım 2015 12:45

Türk Ocakları'ndan Sancar'a hediyeli teşekkür

Türk Ocakları'ndan Sancar'a hediyeli teşekkür
Türk Ocakları Erzurum Şubesi, 2015 Nobel Kimya Ödülünü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar'ı büyük başarısından dolayı kutlayarak özel işleme halı hediyesi gönderdi.
Erzurumajans-Türk Ocakları Erzurum Şubesi, 2015 Nobel Kimya Ödülünü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar'ı büyük başarısından dolayı kutlayarak özel işleme halı hediyesi gönderdi.
 
Prof. Dr. Aziz Sancar'ın 2015 yılı Nobel Kimya ödülünü almasından dolayı Erzurum Türk Ocakları Başkanı Av. Nizam Işık, Türk Ocakları adıyla bir halı hazırlattı. Halının üzerinde Prof. Dr. Aziz Sancar ve eşinin işlemesi yapılarak Amerika'daki okuluna gönderildi.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Işık, "Bir Türk bilim adamı olan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın dünyanın en saygın ödüllerinden Nobel'e kimya dalında layık görülmüş olması camiamızda ve bütün milletimizde büyük gurur ve sevince yol açmıştır. Sayın Sancar'ın aldığı bu büyük ödül Türk bilim adamlarına büyük bir özgüven kazandıracak, Türk bilim dünyasında yeni ufuklar açacaktır. Gelecekte de kendi ülkemizde yetişecek bilim adamlarının bu tür ödüllere layık görülmesi büyük temennimizdir. Sayın Sancar'ın Nobel Ödülünü aldıktan sonra yapmış olduğu açıklamalar ve ortaya koyduğu milli duruş her türlü takdirin üzerindedir. Milli kimlik ve etnik köken üzerinden yapılan spekülasyonları "Ben Türk'üm!" diyerek boşa çıkaran Sancar, başarısının temelinde Türkiye'de aldığı eğitimin bulunduğunu belirterek büyük bir vefa örneği sergilemiştir. Amerika'da, yaşadığı şehirde bir Türk Evi kuran, Türk ve Türkiye düşmanlarına inat şanlı bayrağımızı burada dalgalandıran ve aldığı ödülü de kurduğu Türk Evine bağışlayan bu büyük bilim adamını kutluyoruz. Bilim dünyasına yaptığı önemli hizmetlerden, bizlere ve büyük Türk Milletine yaşattığı bu büyük sevinç ve gururdan dolayı Aziz Hocaya Erzurum Türk Ocağı olarak teşekkür ediyor, saygıdeğer eşleri Gwen Sancar'la birlikte Sayın Sancar'ın portresinin yer aldığı bir halıyı kendilerine takdim etmekten büyük mutluluk duyuyoruz." dedi.

PROF. DR. AZİZ SANCAR KİMDİR?

ABD'deki Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar, kanser tedavisinde 'ritmik saat' buluşuna imza atarak dünyaca çapında üne kavuşmuştu. 1946 yılında Mardin'de dünyaya gelen, Sancar, 'DNA tamiri' ve 'hücre döngüsü kontrol noktası' gibi konularda yaptığı çalışmalarla da adını duyurmuştu. Prof. Dr. Aziz Sancar 1946'da Mardin Savur'da 8 kardeşin 7'ncisi olarak dünyaya geldi. Ailesinin okuma yazma bilmediği ancak çocuklarının eğitimine çok önem verdiği belirtiliyor. Sancar, 1963 yılında girdiği İstanbul Tıp Fakültesini 1971 yılında bitirdi ve eğitim için ABD'ye gitti. 1997 yılından bugüne Amerika Birleşik Devletleri North Carolina-Chapel Hill'de North Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde görev yapan Prof. Sancar, gerçekleştirmiş olduğu 300'e yakın bilimsel makale ve bu makalelere yapılan 12 binden fazla atıfla, bilimsel araştırmada eşine az rastlanır bir başarıya imza attı. İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen Sancar, buraya kabul edilen üç Türk'ten biri olmuştu.  
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.