Kültür-Sanat Haber Girişi : 26 Aralık 2011 01:19

Türküler Erzurum Ajans`ta dile geliyor

Türküler Erzurum Ajans`ta dile geliyor
Dr.Merdan Güven, ortak Türk kültürü ve uygarlığının, yaşayış ve inanışın ürünü türkülerin ardındaki gizemi bir kuyumcu titizliğiyle ortaya koyuyor.
Erzurum Ajans-``Türküler... Türkülerimiz, ana sütü gibi ak, ana sütü gibi tertemiz...``  Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Türkülerimizi böyle anlatıyordu...

O, binbir ruh halimizin, gönül sesimizin avazı Türkülerimizi Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu ise “Türküler, Türklerin büründüğü bin bir ruh halinin terennümüdür...`` diye tanımlıyordu.  

“Bir milletin türkülerini yapanlar, kanunlarını yapanlardan daha güçlüdür...” diye söze başlayan Erzurum`un yetiştirdiğ en yetkin Halkbilimci Prof. Dr. Dilaver Düzgün ise Dr. Merdan Güven`in, `Türküler Dile Geldi` isimli bu çalışmasını,``Türkülerin ihmal edilen yönlerini, onlardaki şiiri, hikâyeyi, müziği, kitlelere sunması bakımından büyük bir değer taşıyor`` diye tanıtıyordu ...

Türkiye`de yaşayan bu kuşağın en etkin Türkologlarından Doç. Dr. Cengiz Alyılmaz ise, “Acının, kederin, hüznün, çilenin, kaygının; sevincin, neşenin, umudun, mutluluğun, huzurun; yangının, yakarışın; hoşgörünün; mizahın; eleştirinin, ortak adı türküler… Türk Milleti’nin tarihiyle denk türküler… “Türk”ü söyleyen, “Türk”ü anlatan Türküler… Atsız kahramanların üstat şairleri, yazarları kıskandıran ürünü türküler… Ciltler dolusu romanların ifade edemediği duygu ve düşüncelerin en yalın, en içten, en seçkin sözcüklerle, deyimlerle; ezgilerle dile getirdiği türküler… Dr. Merdan Güven, ortak Türk kültürü ve uygarlığının, yaşayış ve inanışın ürünü türkülerin ardındaki gizemi bir kuyumcu titizliğiyle ortaya koyuyor. `Türküler Dile Geldi` … `` diyordu.

İşte Dr. Merdan Güven, bundan böyle, Türkülerin o iç burkan öykülerini,Türkülerin, Türkçe kadar duru kalan o yalın halerini  siz, www.erzurumajans.com  dostlarıyla paylaşıyor...

Dr.Merdan Güven kimdir?

Kayseri`nin Tomarza ilçesine bağlı İncili köyünde doğan Merdan Güven, ilkokulu, İncili Köyü İlkokulu`nda tamamladı. Ortaokulu ve liseyi Adapazarı Ozanlar Lisesi`nde okudu. Lise tahsilinden sonra iki yıl kadar Almanya`da eğitim gördü. Türkiye`ye döndükten sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi`nin Alman Filolojisi Ana Bilim Dalında yüksek tahsilini tamamladı. İki yıl kadar Elazığ Anadolu Lisesi`nde öğretmenlik yaptı. Bir buçuk yıl kadar İçişleri Bakanlığı`nda çalıştı.

TRT Erzurum Radyosunda on dört yıl prodüktör olarak görev yaptı. Bu esnada Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü-Halk Bilimi Ana Bilim Dalında yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. Üç yıl kadar TRT İstanbul Radyosu`nda Radyo Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. Sonra TRT Erzurum Radyosu`na radyodan sorumlu TRT müdür yardımcısı olarak atandı ve halen bu görevi sürdürmektedir.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.