İlçeler Haber Girişi : 09 Mayıs 2013 11:27

Üç Kümbetler, Erzurum'a 1 milyon turist çekecek

Üç Kümbetler, Erzurum'a 1 milyon turist çekecek
"Tarihin Üzerinde Yükselen Şehir Yakutiye'de Üç Kümbetler Uyanıyor" Üç Kümbetler, Erzurum'a 1 milyon turist çekecek
Erzurumajans-Asırlardır kaderine terk edilen tarihi eserler Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut'un dev projeleri ile yeniden geleceğe uyanıyor. Projelerin yüzük kaşını "Üç Kümbetler Çevresinin Yenilenmesi ve İyileştirilmesi Projesi" oluşturuyor. Ali Korkut adeta ?rüya proje" diye tabir ettiği Üç Kümbetler için büyük iddialar taşıyor. Korkut'a göre, şehir ekonomisi yeniden şekillenecek, kültür turizmine kazandıracağı ivmeyle Erzurum'un yeni ticari dinamiklerinin başında yer alacak.


Ali Korkut, Üç Kümbetler Projesi kapsamında, 150 dönüm alanın 80 dönümünde kamulaştırmaların tamamlandığını hatırlatıyor. Sırada "İkinci etap" kamulaştırmalar ile 1. Etap alanda yapılaşma çalışmalarının başlaması geliyor. Ayrıca bölgedeki eski Erzurum konaklarının yenileme çalışmaları, tarihi camiler; Gürcü Mehmet ve Emir Şeyh camilerinin aslına dönüştürme çalışmaları ile geleceğe uyanış sürecek.  Korkut, alanda, kent halkının ve yerli yabancı ziyaretçilerin sosyal, kültürel ihtiyaçları ve beklentilerini karşılayacak çalışmalar planladıklarını ifade ediyor. Konaklama, alışveriş, eğlence, kültür, kongre, fuar, ziyaretçi karşılama ve dinlenme mekânlarından oluşan projelerin tamamlanmasıyla her yıl 1 milyon insanı çekecek cazibe merkezine dönüşeceğini düşünüyoruz" diyor.

Erzurum ekonomisi, yeniden şekillenecek

Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut'un hayalindeki dev proje ile adeta Erzurum ekonomisinin yeni ayaklarının üzerine oturtulması planlanıyor. Ali Korkut'un, ?Çocukluğumda söyleniyordu, gerçekleştirmesi bana nasip oldu" dediği proje alanında yer alan anıtsal yapılar ve yakın çevresinde bulunan Erzurum Kalesi, Yakutiye Medresesi, Lalapaşa Camii, Çifte Minareli Medrese, Ulu Camii ve diğer sivil mimarlık örnekleriyle birlikte kentin "KÜLTÜR ZONU" nu oluşturuyor.  

Çalışmalarına 2011 Ocak ayı itibariyle başlanmış bulunan "Üç Kümbetler Çevresinin Yenilenmesi ve İyileştirilmesi Projesi" ile gün yüzüne çıkacak tarihi ve kültürel yapılar Erzurum'u yeni baştan tanımlanır noktaya taşıyacaktır. Butik oteller, yöresel yemeklerin sunulduğu kafeteryalar ve hediyelik eşya dükkânları, alışveriş ve kongre merkezi ve müze ile bölgenin turizm potansiyeli ve kapasitesi artırılacaktır.

Üç Kümbetler ile şehir yeniden tanımlayacak

Belediye Başkanı Ali Korkut, Proje uygulama alanının, 150.000 m2 den oluştuğunu söyledi. Proje için kamulaştırma, özgün restorasyon (yenileme) çalışmalarıyla 70 milyon lira harcanacağını belirtirken, alanda yer alan fuar alanı, kongre merkezi gibi binaların bu maliyetin dışında olduğu ifade etti. Projenin, belediye dışında yapılaşmadan sağlanacak girdiyle 1 trilyona ulaşacak sıcak para akışını sağlayacağını anımsatan Korkut, "Bu proje kısacası yapımı ve sonrasında Erzurum'u yeni baştan tanımlanır konuma taşıyacaktır." ifadesini kullandı.

Korkut, "Proje kapsamında, 150.000 m2 alanda Kent Müzesi, , Alışveriş Merkezi, Fuar Alanı ve Kongre Merkezi ve Butik Oteller inşa edilecek" derken, geleneksel üretim alanlarının canlandırılması, turizme yönelik üretim yapılması için özel çalışmalar yapılacağını belirterek "Geleneksel üretim alanlarında kurslar açılacak, çeşitli teşvikler ile turizme yönelik imalathaneler kurulacak. Gerekli alanlarda dışarıdan ustalar, uzman öğreticiler getireceğiz. Örneğin tasarımcılar gelecek. Erzurum ekonomisini canlandıracak, yeni dinamikler oluşturacak çalışmaların içine gireceğiz. Proje, Doğu Anadolu Bölgesi, komşu ülkeler ile yerli ve yabancı yıllık ortalama 1 milyon insanı şehre çekecektir. Planlamalarımız ve çalışmalarımız bu yöndedir." şeklinde konuştu.


Korkut, proje ile Üç Kümbetlerin, Çifte Minareli Medrese, Ulu Cami ve Kale ile buluşacağını söyledi.   Ali Korkut:

"Üç Kümbetlerin etrafı açılacak, cazibe merkezi konumuna gelecek. Çocukluğumuzda da bunlar söyleniyordu. Ama Allah bize nasip etti. 80 dönümlük alanda kamulaştırma tamamlandı. Tüm ada bütünüyle açılmış olacak. Bundan sonra ikinci etap yıkımlar yapılarak adanın Recep Akdağ caddesiyle buluşturarak burayı bir ada konumuna getirmek hedefimiz. Çok güzel tarihi eserler var. Gürcü Mehmet Camii, restore edeceğiz. Aslına dönüşecek. Alanda 24 tarihi Erzurum konağı bulunuyor. Onları iç ve dışarıdan restorasyonun (yenileme) gerçekleştireceğiz. Kapalı kent parkımız olacak alanda. Burada kış aylarında sürekli olan etkinlikler gerçekleştirilecek. Nostaljik bir alan konumuna gelecek. Şehre çok ciddi katma değer katacağız".


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • veyis 01 Ocak 1970 02:00

    Ali bey çok güzel proje hazırlamışsın işini hakkıyla yapıyorsun,bir kent meydanı yaptın erzuruma vizyon kazandırdın şimdi bu proje bir milyon turist çok büyük rakam memleketim adına çok teşekkür ediyorum,Allah razı olsun senin yaptığın projelerle şehir kimliğine kavuşacak inşallah Allah yar ve yardımcımız olsun

  • ali 01 Ocak 1970 02:00

    cek cak ne zaman ucu acık bi laflardan başka üretilen bişi yok geçen gün geçen zaman bu şehri sıfırlıyor başkan başla başlaa.......

  • ismail 01 Ocak 1970 02:00

    ne yaptığını bilen tek başkan. tebrik ediyorum