Bölge Haber Girişi : 24 Mayıs 2011 12:03

Yağışlar Tortum Şelalesi'ni coşturdu!..

Yağışlar Tortum Şelalesi'ni coşturdu!..
Avrupa ve Asya'da birinci, dünyada üçüncü olan, suyu 48 metre yükseklikten düşen Erzurum'un Uzundere İlçesi'ndeki Tortum Şelalesi, ilkbahar yağışlarının ardından coştu.

Erzurum Ajans-Avrupa ve Asya'da birinci, dünyada üçüncü olan, suyu 48 metre yükseklikten düşen Erzurum'un Uzundere İlçesi'ndeki Tortum Şelalesi, ilkbahar yağışlarının ardından coştu. Yargı kararıyla 12 ay boyunca akıtılmasına karar verilen Tortum Şelalesi'ni görmeye gelenler, uzun yıllardır çağlayanı bu kadar gür akarken görmediklerinin söyledi.

Erzurum- Artvin karayolunun 110'uncu kilometresinde bulunan ve birinci derecede doğal SİT alanı olarak tescil edilen Tortum Şelalesi, karların erimesi ve ilkbahar yağışların artmasıyla birlikte eski günlerine döndü. Şelaleyi besleyen Tortum Gölü'nün su ile dolarak taşması üzerine coşan Çağlayan, görmeye gelenleri büyülüyor.

Tortum Şelalesi'nin yakınındaki tek lokantayı işleten Çağlayan Köyünden Şaban Ata, uzun süreden beri çağlayanın bu kadar gür akmadığını belirtti. Şaban Ata, "Önceki yıllarda şelaleye gezi düzenleyen turistler su yerine taş ve kurumuş halini görüyorlardı. Bu durum bizi çok üzüyordu. Özellikle turist gelmez, diye kış mevsiminde suyu kesiyor, enerji tüneline veriyorlar. Mahkeme kararını Yargıtay onayladı. Dileriz Tortum Şelalesi, bundan böyle dört mevsim akar" diye konuştu.

Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fariz Karahan ise "Son 10 yıl içerisinde şelalenin bu kadar gür aktığını görmemiştim. Yağışların fazla olması çağlayana yaradı" dedi. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.