Ekonomi Haber Girişi : 22 Ocak 2016 12:08

Cezalara büyük zam geliyor

Cezalara büyük zam geliyor
Yılın başından itibaren vergilere yüklü zam yapan hükümet, şimdi de cezaları artırıyor.

Erzurumajans-Bu yıl 2.6 milyar lirası trafik cezası olmak üzere toplam 9.5 milyar lira ceza ödeyeceğiz. Devletin cezalardan elde edeceği gelir enflasyonun da üzerinde artacak.


Hükümet bu yıl kesilecek trafik cezalarının 2.6 milyar lirayı bulmasını bekliyor.
Meclis'te görüşmelerine başlanan bütçe yasa tasarısı, vatandaşın payına düşecek ceza miktarını da gün yüzüne çıkardı. Bütçe tasarısına göre 9 milyar 509 milyon liralık toplam cezanın en büyük kısmı, vergi cezalarından gelecek. Hükümet, gününde ödenmeyen vergiler nedeniyle 2016 yılında vatandaş ve şirketlerden 4 miyar 643 milyon lira vergi cezası tahsil etmeyi planlıyor.


TRAFİKTE CEZA YAĞACAK


Devletin toplayacağı cezalar arasında ikinci en büyük kalemi trafik para cezaları oluşturuyor. Hükümet bu yıl sürücülerden 2 milyar 627 milyon lira tutarında trafik cezası parası toplamayı hedefliyor. İki genel seçimin yapıldığı geçen yıl trafik cezalarından 2.3 milyar lira gelir beklenirken tahsilat 2 milyar 68 milyon lirada kaldı. Gerçekleşme verileri, bu yıl trafik cezalarının yüzde 27 gibi olağanüstü bir oranda artacağını gösteriyor. Bu artışın bir bölümünün geçen yıl seçim nedeniyle toplanamayan cezalardan, önemli bir bölümünün ise yeni yazılacak ceza makbuzlarından kaynaklanması bekleniyor.


Bu yıl ayrıca vatandaş, mahkemelerdeki davalar nedeniyle 464 milyon lira para cezası ödemek zorunda kalacak. Kamu kurumları çevreye zarar verenlere 30 milyon lira, karayolu taşımacılığına ilişkin kuralları ihlal edenlere 108 milyon lira ceza kesecek. Sigara yasağının ihlal edilmesi de dahil olmak üzere kamu kurumlarının keseceği diğer cezaların toplamı da 1.6 milyar lirayı aşacak.


Erdoğan SÜZER/Sözcü

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.