Erzurum Haber Girişi : 21 Aralık 2012 13:44

CHP'li eski vekiller Erzurum'da ifade verdi

CHP'li eski vekiller Erzurum'da ifade verdi
İki eski CHP Melletvekili'nin Ergenekon davası kapsamında ifadeleri alındı.
Erzurumajans-Cem BAKIRCI'nın haberi-Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal’ın başlattığı “Erzincan’daki Ergenekon soruşturması” kapsamında açılan ve 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ile Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in de aralarında bulunduğu çok sayıda askeri ve MİT personelinin sanık sandalyesinde oturduğu davanın gizli tanığı Munzur’a rüşvet teklifinde bulundukları iddia edilen CHP’nin iki eski milletvekili, Ergenekon Silahlı Terör Örgütü Üyesi’, ‘Ergenekon Terör Örgütü’ne yardım, etmek’ ‘Yargıyı etkilemek’ ‘Rüşvet vermek’ suçlarından Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıktı.

Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı vekili Taner Aksakal 19 Şubat 2010 tarihinde, Ergenekon soruşturmasının gizli tanığı olan ‘Munzur’ kod adlı Erdal Erdoğan’ın Erzincan’daki bir otelin restoranında ifadeleri değiştirilmesi konusunda 80 bin lira rüşvet teklif ettiği iddiası ile dönemin CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ve Erzincan Milletvekili Erol Tınaztepe hakkında dokunulmazlıklarının kaldırılması için fezleke hazırlamıştı. Ersin ve Tınaztepe’nin 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde yeniden milletvekili seçilememesi üzerine her iki siyasetçi hakkında “Ergenekon Silahlı Terör Örgütü Üyesi’, ‘Ergenekon Terör Örgütü’ne yardım, etmek’ ‘Yargıyı etkilemek’ ‘Rüşvet vermek’ suçlarından Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesinde 10-15 yıl arasında değişen hapis cezası istemi ile dava açıldı.

“BASKI ALTINDA İFADE VERECEKSİNİZ TELKİNİNDE BULUNMADIM”

Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen ilk duruşmaya CHP’li Ahmet Ersin ve Erol Tınaztepe, aynı zamanda avukatları CHP eski Erzurum İl Başkanı Avukat Tuncer Aktaş ile birlikte geldi.

Duruşmada sanık olarak ifade veren CHP eski Erzincan Milletvekili Erol Tınztepe, “Öncelikle Ergenekon davasıyla bağdaştırılarak TBMM çatısı altında onurlu görev yapan bir vekil olarak hakkımda isnat edilen suçlamayı kesinlikle kabul etmiyorum. Ben o dönem CHP Erzincan Milletvekili olarak görev yaptım. Bir siyasetçinin doğal olarak seçmeni ile görüşmesinde doğal bir şey olamaz. Benim gizli tanıklar ‘Fırat’ ve ‘Munzur’ ile görüşme yaparak ifadelerini değiştirme konusunda baskı yaptığım iddia ediliyor. Gizli tanıklara ‘ifadelerinizi değiştirin’ diyerek baskı yapmadım. TBMM’de aynı çatı altında görev yaptığım İzmir Milletvekilimiz Ahmet Ersin’e otelden ayrılışı sırasında çantasını getiren kişinin gizli tanık ‘Munzur’ olduğunu sonradan öğrendim. Bu kişinin ben gizli tanık olduğunu bilmiyordum. Daha sonra, Erzincan davasında bu kişinin gizli tanık olduğunu öğrendim. Onurlu bir vekil olarak ne mahkemeyi etkiledim ne de rüşvet verdim. Benim Ergenekon Terör Örgütü ile hiçbir ilgim ve irtibatım yoktur. Gizli tanıklar ‘Fırat’ ve ‘Munzur’ ile Ankara’da karşılaştım. Dava dosyasını etkileme gibi bir eylemim söz konusu olamaz” dedi.

AHMET ERSİN, “ÇANTAMI GETİREN PARTİLİNİN ‘GİZLİ TANIK’ OLDUĞUNU BİLMİYORDUM”


CHP eski İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ise, ‘Munzur’ kod gizli tanık Erdal Erdoğan’ın gizli tanık olduğunu bilmediğini ifade ederek, duruşmada sözlü olarak şu savunmayı yaptı:

“Olay tarihinde ben CHP İzmir Milletvekili olarak, CHP Genel Merkezi tarafından Erzincan’da askerin, polisin tutuklanması ile 3. Ordu Komutanı hakkında başlatılan soruşturma çerçevesinde bu olayın araştırılması için görevlendirildim. Ahmet Ersin olarak İnsan Hakları Komisyonu ve Araştırma Komisyon Sözcülüğü yapıyordum. Bu olaylar sırasında olayların gerçek anlamda nasıl başladığı ve cereyan ettiği yönünde rapor tutmam istendi. Erzincan’dan sonra karayolu ile Erzurum’a gelerek tutuklu askeri rütbelileri cezaevinde ziyaret ettim. Askerleri ziyaretten sonra, tutuklanan Erzincan eski Başsavcısı İlhan Cihaner’i de ziyaret ettim. Bu ziyaret tamamen kapalı görüş olarak gerçekleşti. Buradan görüşmelerin yapılmasından sonra akşam saat 20.30

gibi Erzincan’a tekrar karayolu ile döndük. Burada Valilik ve Emniyet Müdürlüğü makamlarını ziyaret ettim. CHP Erzincan İl Başkanı, otelde kalmak için bize yer ayırdığını ifade etti.

Daha sonra, sabah kahvaltısını otelin restoranında Milletvekilleri, partili, basın mensupları ile birlikte bir araya geldik. Ankara’dan bizimle beraber gelen üç parlamento muhabiri de vardı. Daha sonra partilimiz olan bir vatandaşla görüşme isteği bana iletildi. Ben de bu kişiyle görüştüm. Burada FOX TV’nin muhabiri restoranın teras katında bu olayları değerlendirme adıma benden özel röportaj talep ettiler. Bu programdan sonra, partililer ile beraber benim yanıma getirilen ‘Munzur’ kod adı olduğu iddia edilen Erdal Erdoğan’ın olduğunu bilmiyordum. Bu kişi ailesi ile ailevi sorunları yaşadığını ve benim CHP İzmir Milletvekili olmam nedeniyle İzmir’deki belediyelerde bir iş isteme talebinde bulundu. Kısa bir görüşmenin ardından ‘Size yardımcı olamayacağım’ cevabını verdim.

Kalktık, otelden ayrıldığım sırada o sırada Cihan Haber Ajansı’ndan olduğunu söyleyen bir muhabir, ‘Sayın vekilim siz otelde gizli tanıklarla görüşmüşsünüz’ sorusunu sorduğunda ‘hayır ben gizli tanık filan kimseyi tanımam’ dedim ve son derece de rahatsız oldum. Ben bu kişinin daha sonra, Erzincan’daki Ergenekon Terör Örgütü ile ilgili yürütülen soruşturmada gizli tanık olan ‘Munzur’ kod adlı Erdal Erdoğan olduğunu öğrendim.

MAHKEME HEYETİNE, İDDİA EDİLEN RÜŞVET ÇANTASINI GÖSTERDİ…

Eliza Oteli’nden ayrılacağım ertesi günü, partili arkadaşlara ‘Çocuklar çantamı otelde unuttum’ dedim. Partili arkadaşımızın birisi ismini (Erdal Erdoğan) olduğunu bilmediğim kişi getirdi. Bu çantayı da bana İzmir Karşıyaka Belediye Başkanımızın hediye etti. İçerisinde rüşvet vermekle suçlandığım 80 bin lira olduğu iddia edilen James Bond çanta değildir. İşte bu çantayı da bugün bu duruşmayı getirdim, o günkü çanta da benim seyahat çantamdır. Bu çantanın içerisinde şahsıma ait eşofmanım vardı. İddia edildiği gibi içerisinde para filan yoktu. Bu tamamen tabiata aykırı bir olaydır, böyle bir rüşvet olayının içerisine yemin etmiş ve onurlu bir vekil olarak girmem söz konusu olamaz. Ben gizli tanıklara yönelik ‘ifadelerinizi değiştirin’ yönünde rüşvet teklif etmedim. Kaldı ki Erzincan’da başka insanlarda kullanılabilirdi. Erdal Erdoğan’ın diğer gizli tanık ‘Fırat’a çanta göstererek içinde para olduğu yönündeki ifadelerini kabul etmiyorum. Ben sadece bu soruşturmayı rapor tutmak için Erzincan ve Erzurum’a gezi ziyareti düzenledim. Bunun da zaten parti genel merkezi bilgisi dâhilinde olmuştur. Sayın İlhan Cihaner ile hiçbir yakınlığım ve dostluğum yoktur. Sadece Milletvekili olduğu günden sonra, kendisini ziyarete gittim”

“GİZLİ TANIKLA KİŞİSEL DOSTLUĞUM YOKTUR”


Gizli tanık Erdal Erdoğan ile CHP Erzincan İl Başkanı ile tanıştırıldığını ifade eden Ahmet Ersin, “Munzur’un kesinlikle soruşturma dosyasında gizli tanık olduğunu bilmiyordum. Erzincan’a bu olaylar öncesinde geldiğimde yaklaşık 2-3 ay öncesine kadar İl Başkanımızın vasıtası ile gizli tanık olduğu iddia edilen Erdal Erdoğan ile İl Başkanımızın pastanesinde tanışmıştım. Kesinlikle kişisel hiçbir dostluğum ve arkadaşlığım yoktur.

“OLAY GÜNÜ ASKERİ PERSONEL SİZİ ARADIMI”SORUSU…


Duruşmada Hakim Muhammet Karaca’nın Ahmet Ersin’e, “Sizi olay günü askeri personelin görüştürülme teklifi geldi mi?” sorusuna ise Ersin’in, “Hayır, kesinlikle böyle görüşme teklifi olmamıştır” cevabını verdi.

Ahmet Ersin ve Erol Tınaztepe’nin Avukatı Tuncer Aktaş’ın Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nde devam eden Silahlı Ergenekon Terör Örgütü davasıyla birleştirilmemesi yönünde savunma yaparken, “Benim müvekkilim bir siyasetçi olarak, TBMM’de yemin etmiş onurlu bir milletvekili. CHP politikalarına katkıda bulunmak için Erzincan’a gelmiştir. Genel Merkez tarafından ‘rapor’ tutmak için görevlendirilmiştir. Bu dava dosyasında silahlı terör örgütünün bulgusunu ortaya koyacak hiçbir delil yoktur. Özellikle 314-2- 314-4 220-6 kapsamına girmemektedir. Müvekkil gizli tanıklar üzerinde baskı kurmamıştır. Gizli tanıkların vermiş olduğu ifadelere itibar edilmemesini istiyorum” dedi.

10-15 YIL ARASINDA HAPİS CEZASI İSTENİYOR…


CHP İzmir eski Milletvekili Ahmet Ersin ve CHP Erzincan eski Milletvekili Erol Tınaztepe hakkında, TCK 314-2, 314-4 ,TCK 220/6 kapsamında Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Silahlı Ergenekon Terör Örgütü Üyesi Olmamakla birlikte, ‘Ergenekon Terör Örgütü’ne yardım etmek, suç delillerini bozmak, adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs, maddi menfaat karşılığında ifadeleri değiştirmek, rüşvet vermek’ suçlarından 10 ila 15 yıl arasında değişen hapis cezası isteniyor. Mahkeme heyeti, Yargıtay 11. Ceza Dairesinde görülen Ergenekon davası ile ilgili davanın devam etmesi gerekçesiyle duruşmayı 22 Mart 2013 gününe erteledi. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.