Kültür-Sanat Haber Girişi : 27 Mart 2012 18:30

Çocuk oyunları büyük ilgi gördü

Çocuk oyunları büyük ilgi gördü
Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Federasyonu tarafından ilk kez resmi olarak düzenlenen Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleşen çocuk oyunları mendil kapmaca ve seksek büyük ilgi gördü.
Erzurum Ajans-Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Federasyonu tarafından ilk kez resmi olarak düzenlenen Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleşen çocuk oyunları mendil kapmaca ve seksek büyük ilgi gördü.
Yakutiye Spor Salonu’nda yapılan oyunlarda dereceye giren takımlar belli oldu. İlk kez resmi olarak düzenlenen Mendil Kapmaca yarışmasında birinciliği Tekman YİBO kazanırken, bu okulun 145 kilo metre uzaktan gelerek şampiyonaya katılması Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fatih Çintimar’ın yanı sıra Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Federasyonu İl Temsilcibi Çetin Şengül ile diğer yetkililer tarafından takdirle karşılandı. Turnuvada ikinciliği Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu elde ederken, üçüncülüğü ise Zübeyde Hanım Çocuk Yuvası kazandı. Şampiyona da centilmenlik kupası ise Vali Vefik Kİtapçıgil İlköğretim Okulu’nun oldu. İl temsilciliğini Çetin Şengül'ün yaptığı Hakem ve Oyun Lideri Ahmet Kolomoç'un katkılarıyla yapılan yarışmaları tribünlerden de çok sayıda spor sever izledi. Şampiyonanın sonunda düzenlenen kupa töreninde dereceye giren okulların Kupalarını Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fatih Çintimar ile okul müdürleri verdi.

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ OYUNLAR GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Federasy
onu Erzurum İl Temsilcisi Çetin Şengül, federasyon başkanlığı sayesinde unutulmaya yüz tutmuş geleneksel çocuk oyunlarının güncellemesinin ve patent hakları işlemlerinin tamamlandığını belirterek, bu sayede unutuymaya yüz tutan geleneksel çocuk oyunrlarının gün yüzüne çıktığını söyledi. Bu spor oyunlarından 15 tanesini yöresel, ulusal ve uluslararası yarışma düzenleyecek konuma getirdiklerinin altını çizen Şengül, 14 ilin katılımı ile Çanakkale’de bir yarışma yaparak bir ilke imza attıklarını vurguladı. Geleneksel Çocuk oyunları sayesinde çocuklarda bilgisayar ve televizyon esaretini sonlandırmayı hedefleyen oyunlar, il il yaygınlaştırılıyor. Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Federasyonu diğer kentlerde şubeler açıyor. İl Teamsilcisi Çetin Şengül, yakın bir gelecekte geniş katılımlı yarışmaların düzenleneceğini belirtti. Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Federasyonu Erzurum İl temsilcilisi Çetin Şengül ve Hakem ve Oyun Lideri Ahmet Kolomoç yeniden geleneksel oyunların yaygınlaşacağını umut ettiklerini belirterek "Mendil kapmaca takımı, birdirbir turnuvaları, ip atlama yarışması, çelik çomak oyunları coşkulu yarışlar halinde yapılacak. Çünkü çocukluğumuzun eğlencesi geleneksel oyunların artık bir federasyonu var. Federasyonun amacı, bu oyunları futbol veya basketbol gibi çocukların arasında yaygınlaştırmak, günümüz çocuklarını bilgisayar oyunu ve televizyon bağımlılığından kurtarmak. Kimi belediye başkanı, kimi işadamı, kimi öğretmen yaşını başını almış onlarca adam, çocuk oyunları üzerine araştırmalar yapıyor, bu oyunları oynayıp kurallarını belirliyor. Bugüne kadar 381 geleneksel çocuk oyunu tespit edildi. 80'inin kurallarını belirlendi. Şimdi federasyona bağlı kulüplerde 7 branşta (ip atlama, seksek, birdirbir, mendil kapmaca, çelik çomak, yağ satarım bal satarım, yakar top) çalışan 5 bin çocuk ağustos ayındaki turnuvaya hazırlanıyor" diye konuştular. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.