Kültür-Sanat Haber Girişi : 28 Kasım 2016 14:55

Dillere Destanlar...

Dillere Destanlar...
Şair-yazar Cazim Gürbüz'ün son ve 13. Kitabı Dillere Destanlar okuyucu ile buluştu.
Erzurumajans-Şair-yazar Cazim Gürbüz'ün son ve 13. Kitabı Dillere Destanlar okuyucu ile buluştu.

Atayurt Yayınevi'nden yayımlanan kitap 172 sayfa ve tam 25 destan içeriyor.

Gürbüz'ün eserinin kapağında 1940 yılında Moskova'da Stalin döneminde kurşuna dizilerek idam edilen Turancı Sultan Galiyev'in fotoğrafı yer alıyor. 

"Tarih kaydeder, fakat destan güzelleştirir" özlü sözü ile başlayan kitapta, Kurdana (Kara Fatma), Sultan Galiyev, Deli Halit Paşa, Topkapılı Cambaz Mehmet, Bayburtlu Ziver oğlu Yüzbaşı Agâh, Fındıklılı Muzaffer, Mehmet Gönenç, Mustafa Kemal'in Erzurum'daki Hızır'ı Hatunoğlu Süleyman Bey, Demirağ,  Kağıtçı, Atatürk'ün Savunma Sanayi Fabrikatörü Şakir Zümre ve Malazgirt 1071 gibi destanların yer aldığı kitaptan özetler şöyle;

"Körük sana kim üfürdü /Kim çekti seni taksim yaparak/Körük kim dellendirdi bu isyan ateşini/Suskunluk sarmalını kıran gezi gâzileri mi/Fidan-civan şehitleri mi/Orantısız gücün gözaltısını göze alanlar/Direniş diye diye gözden olanlar 

Alanlara/Postu ser alanlara/Bu özgürlük pazarı/Devrim sun alanlara
Diye horyatlananlar mıdır"

Bunlar "Gezi Başkaldırısına Destan"dan dizeler...

Bunlar da "Bayburtlu Ziver Oğlu Yüzbaşı Agâh Destanı"ndan:

"Titreterek bir o yana bir bu yana/İncecik sapsarı bedenlerini./Titrek kavak binlerce yaprağın bir ağızdan/Uşşak bir ayrılık ezgisini fısıldamakta./Titrek kavak bildim senin bu fısıltının bestesi /Ilgıt ılgıt esen kavak yelinden./Titremelerinin izdüşümü gözümde/Fısıltın sevdamın tatlı akordu/Titrek kavak seni hiç unutmadım/Sen ağaçların en duygulususun.
Sardı bu şiir memleket gibi/Sardı ya/Gözleri gidiyor kan uykulara."

Şaman Destanı'ndan da bir küme sunalım:

"Dağlara arkalanıp ne zaman nârâ atsam/Ne zaman bir deli yel esse şu içerimde/Gün dolansa önüm sıra/Ay donanıp sevgilim olsa/Kar kürtükleri eritsem sevda ateşlerimde/Toprak koksam yağmur sonralarında/Özümle, izimle, yüzümle anlaşırım/Tarihi bugüne taşırım/Şamanlaşırım."

"Kurdana Destanı"... yani Erzurumlu Kara Fatma'nın olağanüstü kahramanlıklar ve inanılmaz vafasızlıklarla dolu yaşamı... Ondan da tadımlık dizeler:

"Kurdana öz yurdunda kahraman gibi karşılanmadı/Erzurum onu duymadı bile.

Oysa/Sönmüş bir yanardağdı o/Yüzünde yedi iklim yan yana/İki gözünde iki okyanus/Başında bir deli yel esip dururdu/Savaş nârâmızın bestesi onun/Öyle bir beste ki o/Söyleyen ve işitenler/Hem esrik, hem de vurgun."

Ve işte bu da Sultan Galiyev Destanı'nın başlangıç dizeleri:

"Mazlum milletlerin önünde iz, ardında dikiz/Sosyalist Turan'ın müebbediydi/Enerjetik materyalizmdi doğu pınarlarından akan/Çöküşün kucağında kutlu diriliş/Örtü ve gizleme çabasına tınmayan ışık"

Ve işte bunlar da Deli Halit Paşa Destanı"nın final dizeleri: 

"Sen Kurtuluş Savaşımızın/Göğüs kabartan öykülerine daldıransın/Türk'ün büyük işlerini ve düşlerini ayaklandıransın/Destan kahraman ister, kahraman destan/Destandır kahramanların tek mutluluğu/Kabul buyur, mutlu ol, bu destanımızla.

Bunca dize, bunları yazan destancının şiirdeki yerini, şiirlerinin niteliğini, biçimini ve izleğini yeterince ortaya koyar sanırız. 

Cazim Gürbüz'ün 25 destanının bulunduğu "Dillere Destanlar" adlı kitabı, sizi tarihin asıl yani içyüzüyle tanıştıracak, coğrafyanın salt bir maddeden ibaret olmadığını, orada yaşananların o coğrafyaya nüfuz edip vatanlaştırdığını algılatacaktır. 

Destanların ve destancıların bitmediğini görecek, destansız olunamayacağına kanat getireceksiniz...

CAZİM GÜRBÜZ KİMDİR?

1948 yılında Bayburt'ta doğdu. Atatürk Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitirdi. Ziraat Bankası'nda memurluk, Tekel ve Türk Standartları Enstitüsü'nde başmüdürlük ve bölge müdürlüğü görevlerinde bulundu. Erzurum Meslek Yüksek Okulu'nda iki yıl Banka Muhasebesi ve Ticari Hesap dersleri verdi. Bu görevlerin ardından, bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra, uzun yıllar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak hayatını sürdürdü. 2000-2001 yıllarında Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. 2001 yılında, girdiği mesleki sınavı kazanarak Yeminli Mali Müşavir oldu. Evli ve iki çocuk babası ve iki torun sahibi olan Cazim Gürbüz, Yeminli Mali Müşavir olarak ekmeğini kazanıyor.

Cazim Gürbüz, gazeteciliğin haberden köşe yazısına, röportaja dek, birçok dalında ürünler verdi. Türk Haberler Ajansı, Güneş ve Ortadoğu gazetelerinde muhabirlik yaptı. Köşe yazarlığına Ortadoğu Gazetesi'nde başladı, 1998-2003 yılları arasında aralıksız olarak Büyük Kurultay Gazetesi'nde haftalık kültür-sanat yazıları yazdı. Aralık 2003'den bu yana, Yeniçağ Gazetesi'nde haftalık yazılarını sürdüren Yazar, Yeniçağ'ın yanı sıra, 63 yıldır Bayburt'ta yayımlanmakta olan Bayburt Postası Gazetesi'nde de yazarlık yapmaktadır.

Cazim Gürbüz'ün 13 adet kitabı bulunmaktadır. Bu kitapların isim, tür ve yayınevlerine göre dökümü şöyledir:

Edebiyatlaşan Vergiler-Araştırma-İnceleme/Bilgeoğuz Yayınları
Atatürk Ekonomisi ve Beş Destan Adam-Araştırma-İnceleme/Asya-Şafak Yayınları
Kartal Gözüyle Milliyetçilik-Araştırma-İnceleme/Asya-Şafak Yayınları
Kartal Gözüyle Laiklik-Araştırma-İnceleme/Berfin Yayınları
Hazar Üstüne Yazılanlar-Araştırma/Sone Yayınları
Cennetin Kütüphanesi-Deneme-Sone Yayınları
Oyunlar ve Senaryolar 1-Oyun ve Senaryo-Sone Yayınları
Gelin Bizi Ayırt Edin Ulan-Gülmece Öykü/Kora Yayınları
Nikolay'ın Av Köşkü-Öykü/Sone Yayınları
Ateşkes Çağrısı-Şiir/Şiir Defteri Yayınları
Saman O Yana Buğday Bu Yana-Şiir/Şiir Defteri Yayınları
Türk'e Baştan Başlamak-Şiir/Sone Yayınları
Dillere Destanlar-Şiir-Atayurt Yayınevi

1992 yılında Azerbaycan Yazarlar Birliği'nin, 2010 yılında da Azerbaycan Atatürkçü Düşünce Derneği'nin davetlisi olarak Talat Paşa Komitesi ile birlikte Azerbaycan'a da giden Yazar'ın; şiir, öykü ve yazıları bu ülkede pek çok dergi ve gazetede yayımlandı.

1980 öncesinde, Milliyetçi Hareket Partisi Erzurum İl Yönetim Kurulu üyeliği ve Gençlik Kolu 2.Başkanlığı yapan Cazim Gürbüz, 2003 yılında Kocaeli MHP İl Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. 2008 Haziran ayı içinde MHP'den istifa ederek, 4 Eylül 2008 tarihinde Osman Pamukoğlu önderliğinde kurulan Hak ve Eşitlik Partisi'nin (HEPAR) kurucuları arasında yer aldı. Gürbüz, bu partide; eğitimden, siyasi işler ve seçim işlerinden, idari ve mali işlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılıkları ve Genel Başkanlık görevlerinde bulundu, 2011 seçimlerinde Kocaeli'den milletvekili adayı oldu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.