Bölge Haber Girişi : 20 Şubat 2013 14:08

Dokunulmazlara dokunmak!

Dokunulmazlara dokunmak!
Erzurum çiftçisinin bu yıl yaşadığı ot ve saman sıkıntısını duymayan kalmadı...

Ama nedense duyması gerekenler ise bir türlü duymak istemiyor...

Bulgaristan'dan, Gürcistan'dan ithal ot ve saman getirilen Erzurum'da, Et ve Balık Kurumu hayvan kesimi yapmadığı için besiciler isyan ediyor: Yem bulamıyor, hayvanlarımızı satamıyoruz...

Ak Parti'den 5, MHP'den 1 milletvekili olan Erzurum'da bu sorunları gündeme getiren ise CHP'nin Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt...

Milletvekili Öğüt, Ardahanlı olması nedeniyle hem bölge insanını hem de bölgenin sorunlarını çok iyi biliyor...  Son bir aydır hemen hemen her hafta Erzurum'a geliyor, ilçeleri, köyleri geziyor çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları tespit ederek o kendine has üslubu ve dikkat çekici yöntemleri ile TBMM'ye taşıyor. Son olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile girdiği  'makarna polemiği' ile gündeme geldi.

Milletvekili Öğüt önceki gün yine Erzurum'daydı? CHP İl Başkanı Fehmi Bedir ile birlikte Pasinler ve Şenkaya'da bazı incelemelerde bulundu, kahvehanelere girdi vatandaşlarla sohbet etti, besicilerin sorunlarını dinledi, tek tek notlar aldı.

"Ne var bunda? Her siyasetçinin yapması gereken şeyler!" diyeceksiniz.

Doğru... Her siyasetçinin yapması gereken ama nedense bizim Erzurum Milletvekillerimizin pek yapmadığı şey!

Neyse biz konumuza dönelim...

Dedik ya Sayın Ensar Öğüt ile sabahın erken saatlerinde Erzurum'dan yola çıktık. Pasinler, ilçe merkezindeki birçok kahvehane ve işyerinin camında  "hayvanlar için patates bulunur" ilanları asılmış. Malum Erzurum'da en çok patates üretilen ilçemiz burası...

CHP Milletvekili Öğüt, İl Başkanı Fehmi Bedir ve Pasinlerli İl Yöneticisi Metin Çakıcı, daha çok besicilerin oturduğu bir kahvehaneye girdi.

Çakıcı,  hemşerilerine Öğüt'ü tanıttı.

Öğüt, hayvancılığı sordu.

Adeta, bir dokundu bin ah işitti!

Herkes samandan, etten, kombinadan, ottan bahsetti... Hayvancılığın bittiğini anlattı...

Besiciler, samanın tonunun bin liranın üstünde olduğu Pasinler'de, tonunu 120 TL'ye aldıkları patateslerle hayvanlarını besleyerek bahara çıkarma telaşına düştüklerini söyledi.

Tarım Bakanı Mehdi Eker ile 'makarna' polemiğine giren CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, hayvanlara nasıl patates yedirildiğini merak edince bir çiftliğe gittik?

Anadolu çiftçisi gerçekten kendi çözümünü kendisi bulmuş, özel yaptırdıkları bıçaklarla patatesi doğrayıp hayvanların önüne döküyorlar...  Samandan ve ottan çok daha ucuz olan bu kaliteli yemi  hayvanlar öyle bir iştahla yiyorlar ki..

Milletvekili Öğüt,  bu manzarayı hemen cep telefonu ile görüntülüyor.

Bakalım sayın bakan bu görüntüler için ne diyecek?

Söz bakandan açılmışken, bazı gözlemlerimizi de paylaşalım.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e müthiş bir tepki var.  AKP'lisi de, MHP'lisi de, CHP'lisi de Eker'in bir an önce koltuğunu bırakmasından yana?  Hayvancılık ve Tarım alanında yaşanan tüm sıkıntıların başlıca sorumlusu olarak Eker'i gösteriyorlar.

CHP Milletvekili'nin tarım politikalarına yönelik eleştirilerine hak veriyorlar ama hükümete laf söyletmiyorlar... AKP'ye oy verdiklerini belirten bazı çiftçiler, sorunun bakandan kaynaklandığını, hükümetin bu anlamda hatası olmadığını belirtiyorlar.

Hele yaşlı bir amcanın söz isteyip yaptığı konuşma bölge insanını ne kadar kaderci olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

"Bey... Bey... Hükümet ne yapsın? Kıtlık, kuraklık! Geçen sene samanları tarlada yaktık? Bu yıl cezasını çekiyoruz yaşadığımız Allah'ın bir afatı..."

Tam bu esnada fanatik bir AKP'li içeri dalıyor:

-Sayın Milletvekilim sen bunları değil tek parti dönemindeki kıtlığı anlat, karneyi anlat, CHP iktidarlarındaki mazot kuyruklarını anlat.

 Bu çıkış ile ortalık karışıyor... Besiciler tepki gösteriyor!

"Sen ne konuşuyorsun? Patatesle hayvanlarımızı besliyoruz... Bizim vekillerimiz nerde?"

***

Siyaset  gerçekten insana dokunma sanatı...

CHP Milletvekili Ensar Öğüt'te bunu en iyi bilen siyasetçilerden. Girdiği her ortamda, sabrı, olaylara bakışı, anlatım tarzı ve kurduğu iletişim ile kısa sürede sempati topluyor?

Erzurum'u temsil eden milletvekillerimizin Sayın Öğüt'ü örnek almalarını öneririm.  Sanırım o zaman  üç dönem mecliste olmanın sırrını anlarlar...

Dokunmak demişken, vatandaşın 'dokunulmazlık' algısına da  bu gezi sırasında yakından tanık oldum.

Pasinler'den sonra Şenkaya'nın Akşar beldesine gittik...

Öğüt, yine bir kahvehanede vatandaşların sorunlarını dinliyor. 20-25 yaşlarında bir genç kalabalığın arasında eliyle Milletvekili'nin omzuna dokunarak, dikkatini çekmek ve bir şeyler anlatmak için çabalıyor. Tam bu esnada yine yaşlı bir amca hemen gencin koluna yapışıyor:

"Ne yapıyorsun sen, milletvekiline dokunulur mu?"

Genç, irkiliyor bir an;

"Neden?"

Yaşlı  Amca:

"Televizyonlar aksama kadar bağırıyor. Milletvekillerinin dokunulmazlığı var oğlum!"

***

Evet... O amca haklı, siyaset bir dokunma ve dokunamama sanatı..

Bu sanatı en iyi yapan ise Erzurum'daki siyasetçiler...

Malum, bizimkiler seçildikleri gün giydikleri o lacivert dokunulmazlık ceketleriyle birlikte bu kente ve insanına dokunmayı da, birilerinin kendilerine dokunabilecekleri seviyede dolaşmayı da unutuyorlar...

Öyle olmasa her gün seçilenleri  koşar adım ilerleyip büyüyen Erzurum'un kendi bu kadar küçülerek geri kalır mı...
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.